Sveriges Allmännytta

SABO ser positivt på flerårsavtal i årets hyresförhandlingar

Dela
Antalet hyresöverenskommelser i allmännyttan som sträcker sig över mer än ett år har ökat markant de senaste åren. Bransch- och intresseorganisationen SABO välkomnar trenden.

Antalet två-åriga hyresuppgörelser har ökat kraftigt. Från tre stycken 2015 till 19 perioden 2016-2017. Det handlar fortfarande om ett lågt antal men ökningen är markant, 533 procent.

SABO ser flera fördelar med flerårsavtal, de ger stabilitet och möjlighet för bostadsföretagen att lägga än mer tid åt viktiga frågor som systematisk hyressättning underhåll, nyproduktion och områdesutveckling.

Vänersborgsbostäder är ett av de allmännyttiga bostadsföretag som har flerårsavtal och som ser flera fördelar med det.

– Vi valde att teckna flerårsavtal för att få arbetsro under tre år. Vänersborgsbostäder lägger oerhört mycket tid på att ta fram underlag inför förhandlingarna. Men vi får ofta inte gehör för våra underlag vid förhandlingen eftersom vår motpart bestämmer sig vid en viss nivå. Nu slipper vi allt detta. Vi kan planera våra underhållsåtgärder bättre och hyresgästerna får en trygghet i att veta hur den framtida hyran kommer att se ut. Nuvarande förhandlingssystem är i stort behov av revidering. Hyresmarknadens parter måste ta sitt ansvar och se över sättet som hyrorna förhandlas. Hyresrättens framtid är beroende på tydliga och långsiktiga spelregler för att inte få en segregerad bostadsmarknad, säger Gunnar Johansson, vd i Vänersborgsbostäder.

SABO ser även att flerårsavtalen är positiva för hyresgästerna som på så sätt får en bättre överblick av kommande boendekostnader. De fördelarna finns även med den maxtid på tre månader som Hyresmarknadskommittén rekommenderar för hur länge hyresförhandlingen får pågå, från första yrkandet till den färdiga hyran.

SABO konstaterar att bostadsföretagens stora kostnader oftast ligger i löner, taxor och avgifter för kommunal service och uppvärmning, även om det förekommer variationer mellan kommuner och företag. Därför är parametrar som till exempel inflation och konsumentprisindex trubbiga instrument i hyresförhandlingarna, anser SABO. De lokala förhandlingarna ska handla om kvalitet och service i boendet. Det är också viktigt att bostadsföretaget får ihop sin ekonomi när löner och andra avgifter ökar så att vi kan bibehålla en stark allmännytta som klarar sina åtaganden.

Antal två-årsuppgörelser i allmännyttan de senaste fem åren:

År 2016: 19 st

År 2015: 3 st

År 2014: 6 st

År 2013: 11 st

År 2012: 13 st

I årets förhandlingsomgång har hittills två bolag yrkat på två-årigt avtal.

Kontakt:
Erik Johansson, hyresexpert SABO: 072-706 57 77
Gunnar Johansson, vd AB Vänersborgsbostäder: 0521-260 265

Nyckelord

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye