Sveriges Allmännytta

Det verkliga byggbehovet är 436 000 bostäder

Dela
Regeringens mål på 250 000 nya bostäder till och med år 2020 är ambitiöst. Men det räcker inte. Vi måste bygga 436 000 bostäder för att få bort bostadsbristen. Det visar statistik som SCB tagit fram på uppdrag av SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

– För att klara en sådan kraftigt ökad byggtakt krävs extraordinära åtgärder. Staten måste gå in med smörjmedel och byggbolag, bostads- och fastighetsbolag, kommuner och länsstyrelser måste ta sitt ansvar, säger Kurt Eliasson, vd för SABO.

2008-2013 byggdes cirka 150 000 bostäder i Sverige. Sett till befolkningsökningen samma period borde det ha varit 276 000. I det sammanhanget ska man komma ihåg att dåvarande finanskris bidrog till att hålla nere nyproduktionen. Men oavsett orsaker finns ett byggunderskott på 126 000 bostäder som behöver adderas till kommande byggbehov.

För att matcha de kommande sex årens befolkningsökning behöver vi dessutom, förutom de aviserade 250 000 bostäderna, bygga ytterligare 60 000. Enbart det motsvarar en stad i Trollhättans storlek. Sammantaget ger det ett behov av 436 000 nya bostäder till och med år 2020.

– Vi måste öka takten i nyproduktionen. Den som påstår att det befintliga bostadsbeståndet ska kunna bota bostadsbristen lever långt från verkligheten. I det här läget måste staten gå in med ekonomiska smörjmedel för bostadsbyggande, säger Kurt Eliasson.

För att det ska fungera i praktiken krävs ett antal åtgärder:

  • Att byggpriserna sänks. SABOs prispressande ramupphandlingar av Kombohus bevisar att byggbranschen klarar att leverera till 25 procent lägre pris. Därför måste statliga åtgärder utformas så att de inte minskar bolagens vilja att effektivisera och erbjuda lägre priser.
  • Att bostadsmarknaden öppnas för en bredare grupp. På samma sätt som byggföretaget ska pressa sina priser, måste bostads- och fastighetsföretaget erbjuda goda bostäder som fler har råd med. I det arbetet är presumtionshyror ett bra verktyg. De sätts mellan fastighetsägare och hyresgästorganisation och gäller i 15 år innan de prövas mot likvärdiga bostäder.
  • Att kommunerna ser över markpriser och exploateringsavgifter och snabbar på plan- och bygglovsprocesserna. Ett sådant nagelfarande arbete gäller även länsstyrelserna.

– För att kommunerna ska kunna ta sitt medborgaransvar och bygga bort bostadsbristen måste alla bidra.Varje aktör i varje led - från staten via länsstyrelserna till byggbolagen och bostadsföretagen - måste ta sitt ansvar. Till detta kommer även en översyn av dagens skatter som missgynnar hyresrätten och hämmar nyproduktionen, säger Kurt Eliasson.

Kontakt:
Charlotta Lundström, pressansvarig SABO: 070-7212011
Jonas Högset, ansvarig nyproduktionsfrågor, SABO: 072-742 45 46

Nyckelord

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye