Sveriges Allmännytta

Omvärldsanalys och fördjupande studier framtidssäkrar allmännyttan

Dela
Urbanisering, globalisering, hållbar utveckling, individualisering och digitalisering är några av de utmaningar som de allmännyttiga bostadsföretagen ställs inför. Därför tar nu bransch- och intresseorganisationen SABO fram ett nytt framtidsprogram, Allmännyttan mot år 2030.

– När omvärlden förändras ska allmännyttan självklart diskutera sin roll i ett långsiktigt perspektiv. Vi har alltid haft en framåtrörelse och det ska vi fortsätta med för att kunna ge maximal nytta till samhället, säger Kurt Eliasson, vd för SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

SABOs kongress beslutade i våras att SABO i dialog med medlemsföretagen ska ta fram ett nytt framtidsprogram. Allmännyttan mot år 2030 ska inspirera bostadsföretagens strategiska diskussioner, bidra till en konstruktiv dialog med ägaren och ge omvärlden en bild av allmännyttans ambitioner.

– Vi inleder med en omvärldsanalys och spaning mot framtiden. Hur kommer megatrenderna att påverka bostadsbranschen i allmänhet och hyresrätten i synnerhet? Därefter fördjupar vi oss i olika delstudier, berättar Kurt Eliasson.

Områden som ska analyseras är:

  • Tillväxt och välfärd. Arbetet leds av Ulf Nyqvist, vd för Botkyrkabyggen.
  • Boende med livskvalitet. Arbetet leds av Cathrine Holgersson, vd för Gavlegårdarna.
  • Ekonomiskt hållbar utveckling. Arbetet leds av Britt Johansson, vd för Kalmarhem.
  • Socialt hållbar utveckling. Arbetet leds av Dan Sandén, vd för Skövdebostäder.
  • Ekologiskt hållbar utveckling. Arbetet leds av Anette Sand, vd för Familjebostäder.
  • Framtidens boende. Arbetet leds av Jonas Hansson, vd för Helsingborgshem.


I arbetet med Allmännyttan mot år 2030 ingår även en uppföljning av allbolagen och avskaffandet av allmännyttans hyresnormerande roll.


– Jag hoppas på många diskussioner om framtidsfrågorna på vår nationella konferens den 14 juni nästa år och på de regionala konferenser som planeras till vintern 2017. Till exempel ska det bli intressant att ta del av erfarenheter från de många medlemsföretag som redan idag bedriver ett arbete med fokus på framtidsfrågor, säger Kurt Eliasson.

Styrgruppen för framtidsarbetet består av: Leif Jakobsson, ordförande i SABO (s), Carin Ramneskär, förste vice ordförande (m), Helén Ohlson, andre vice ordförande (mp) samt Kurt Eliasson, vd för SABO.

Referensgrupp från SABOs styrelse: Bo Brännström (l), Paul Eskilsson (mp), Lars Johansson (s), Hans Klintbom (c), Christopher Larsson (sd), Marie Lindén (v), Åke Nilsson (kd) och Eva Thalén Finné (m).

Olika experter från SABO är knutna till varje delstudie.

Kontakt:
Jörgen Mark-Nielsen, projektledare för framtidsprogrammet, SABO: 08-406 55 40
Charlotta Lundström, pressansvarig, SABO: 070-721 20 11

Nyckelord

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye