
Till Spanien i sommar? Upptäck varför Spaniens matlganing är så omtalad
- res.cloudinary.com
Du kan ändra dina inställningar för att alltid tillåta den här sortens innehåll eller klicka på knappen nedan för att se innehållet i endast det här fallet.

Du känner säkert till spanska traditioner som att “gå ut för tapas” eller har hört talas om kända kockar som Ferran Adrià. I den här artikeln får du lite tips om var du kan gå för att smaka på så väl traditionella som nyskapande rätter samt var du kan smutta på några av världens bästa viner.
- 1. Sommarrätter
Du känner säkert redan till gazpacho, en välsmakande kall soppa för de varma dagarna. Några tips till: Spanjorer lever på sallader under sommarmånaderna. Sparrissallader är särskild fräscha. En något annorlunda spännande smak får man av havsfruktssalladerna. Och om du är i Andalusien, beställ en picadillo (grön peppar och tomat). Där kan du också beställa friterad fisk, pescaito. Som förrätt tycker många spanjorer om mogen melon med serranoskinka. Gott!
- 2. De bästa rätterna i spanska museer
Vill du veta vilka museer har förstklassiga restauranger?
Börja med Thyssen-Bornemisza i Madrid. Underbar takterrass med vyer över stan och rätter ofta inspirerade i aktuella utställningar. På närbelägna Reina Sofia har du faktiskt två restauranger av ypperlig kvalité.
I Valencia ska du ta en titt förbi IVAM och dess fräscha restaurang. Och i Barcelona kan du stanna vid Catalonia National Art Museum där restaurang Oleum håller hus. Sist men inte minst: missa verkligen inte Guggenheim i Bilbao där du hittar Michelinprisade Nerua.
För att se det här innehållet från res.cloudinary.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.
bild: spain.info
- 3. Kokkonst i Spanien
Det nya spanska köket har blivit känd internationellt tack vare kockar som Arzak, Ruscalleda, Roca, Berasategui och ovan nämnda Adrià. Syskonen Rocas El Celler de Can Roca blev utsedd till världens bästa restaurang 2013 och 2015. Och Adriàs legendariska El Bulli innehade samma titel i hela fem år.
Idag finns det cirka 200 krogar med Michelinstjärnor, och 11 restauranter har tre. Två i Andalusien, en i Valencia, en i Madrid, tre i Katalonien och hela fyra i Baskien.
- 4. Tapas, utsökta smaker för alla.
Till en början var tapas tilltugg till vinet som männen drack i barer efter jobbet. Det utvecklades en kultur av traditionella rätter, där också variationen var viktig. Tapas var ofta gratis och kyparen bestämde var det var man skulle få. Men en bra kypare fick aldrig ge samma person samma tapa två gånger. Något av denna tradition lever vidare, men framför allt har tapas utvecklats till att vara en lätt och rolig sätt att äta många olika saker på många olika ställen, och restauranger tävlar idag i kreativitet och vill imponera på dig (och på varandra!) med avancerade tekniker och osannolika men smarriga kombinationer. Tapas kan serveras på många olika sätt, t ex pinchos, banderillas (brochettes), montaditos (kanapéer) och cazuelitas (mini-casseroles).
- 5. Mat och vin med ursprungsbeteckning: bäst bland de bästa.
Hemligheten bakom spanska kokkonstens internationella genombrott de senaste åren är inte bara tradition blandad med kreativitet och innovativa tekniker. Mycket hänger också på råvaran. Och för att garantera hög kvalité har man infört olika garantisystem. Främst av alla är Denominación de Origen, Ursprungsbeteckning. För att en vara ska kunna säljas med DO-märket måste den följa strikta regler. Över 300 produkter och viner är nu skyddade på det sättet. Res runt i Spanien och upptäck dem!
Mer info här
Nyckelord
Kontakter
Jaime López Thurén
jaime.lopez@tourspain.esMónica FernándezTuristbyråchef
Bilder

Om
Turespaña – Spaniens Institut för Turism är ett organ som fått i uppdrag av den spanska staten att marknadsföra Spanien som en turistdestination. Turespaña bedriver sin verksamhet genom ett nätverk av 33 strategiskt placerade turistbyråer runt om i världen som interagerar lokalt med resebranschens olika aktörer, opinionsbildare och resenärer.
Spanska Turistbyrån i Stockholm, som är Turespañas kontor i Sverige, har till uppgift att bistå den spanska turismsektorn genom marknadsföring av Spanien med hjälp av olika arrangemang som riktas till så väl verksamma inom resesektorn (presentationer, workshops, vidareutbildningar för agenter, deltagande i mässor mm) som till allmänheten (reklamkampanjer, aktiviteter i sociala medier och event), och genom analys och marknadsrapporter. För att stärka och positionera Spanien som resmål arbetar Spanska Turistbyrån även aktivt inom kommunikation och PR.
Läs mer om Spanien på spain.info och vår tidning på svenska upptackspanien.com.
Följ Spanska Turistbyrån
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Spanska Turistbyrån
TOLV KOCKAR FRÅN OLIKA LÄNDER TÄVLAR I VALENCIA OM ATT LAGA VÄRLDENS BÄSTA PAELLA29.8.2023 11:41:54 CEST | Pressmeddelande
Den 20 september äger eventet Internationella Paelladagen rum för fjärde gången. Då hyllas den här ikoniska valencianska rätten som har erövrat smaklökar världen över. Valencias gastronomi får ett erkännande genom det här mycket speciella evenemanget.
SOROLLA-ÅRET. FIRA "LJUSETS MÅLARES" VERK I SPANIEN14.7.2023 10:09:00 CEST | Pressmeddelande
Joaquín Sorolla, känd som ljusets målare, är huvudperson under Spaniens kulturår 2023. Det har gått hundra år sedan hans död.Han firas särskilt i Madrid och Valencia.
Autentisk ekoturism i Spanien!27.3.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Spanien är det land i Europa som har den största biologiska mångfalden och den största skyddade ytan. Landet har ett mycket varierande klimat vilket gör det möjligt att bedriva ekoturism under hela året.
Vinterresa till solen i Valencia!16.1.2023 09:52:19 CET | Pressmeddelande
Nya direktflyg från Stockholm till Valencia i Januari 2023.
Nytt nummer av Upptäck Spanien!23.11.2022 11:24:55 CET | Pressmeddelande
Upptäck Spaniens rika och varierande naturparadis. Lika underbart som det låter!