Brister på nästan alla kontrollerade minkfarmer

År 2019 genomförde länsstyrelserna 14 inspektioner på 12 svenska minkfarmer. Trots att samtliga av dessa kontroller var föranmälda hittades brister på 11 av 12 farmer. Djurens Rätt har även frågat om hur många farmer som finns kvar i de olika länen och svaren tyder på att flera farmer lagt ned de senaste åren. Det verkar inte finnas fler än 54 minkfarmer kvar i landet. Det innebär att 22 procent av farmerna inspekterades under förra året.
Bristerna som upptäckts av länsstyrelserna var av olika allvarhetsgrad. Allt ifrån minkar med kraftiga sårskador som inte tagits om hand till bristande skötsel av vattentillgång. Beklämmande nog var en av de farmer som var på väg att certifieras för WelFur, pälsnäringens djuromsorgsmärkning, också en av de farmer med flest brister.
– Det har tidigare varit svårt att få ut kontrollrapporter utan censurering av bristerna, men i år har länsstyrelserna varit mycket samarbetsvilliga vilket vi är tacksamma för. Allmänheten behöver få veta hur det ser ut på farmerna. Antalet brister under 2019 visar tydligt att det finns systematiska fel i pälsdjursuppfödning som leder till en ökad risk för dålig djurhållning, djuromsorgsprogram eller ej. Det här är inte något som bara sker på enskilda gårdar, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens Rätt.
I kontrollrapporterna finns det även information om sådant som farmerna gör helt inom lagens ramar. Såsom att enbart ge minkarna tillgång till kedjor eller plaströr som berikning och att hålla dem i gallerburar. Vissa farmer hade även så många som 21 500 platser för minkar vilket visar på storskaligheten i produktionen och den eventuella svårigheten att se till varje individs bästa.
– De här bristerna får en att undra hur det ser ut på de farmer som inte fått kontroller på flera år. Minkarna behöver politiker som bryr sig om dem. Vi behöver se till att de här 54 farmerna blir de sista, säger Anna Harenius.
Här gjordes inspektionerna
Länets totala antal farmer inom parentes
- Blekinge: 9 (ca. 30)
- Skåne: 2 (4)
- Västra Götaland: 2 (max. 12)
- Halland: 1 (1)
- Jönköping: 0 (max. 4)
- Östergötland: 0 (1)
- Kalmar: 0 (1)
- Kronoberg: 0 (1)
För att ta del av rapporterna, kontakta anna.harenius@djurensratt.se
Nyckelord
Kontakter
Sarah MansouriKommunikationsansvarig
Tel:073-4350603sarah.mansouri@djurensratt.seBilder



Om
Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Fjäderfria kommuner 2025 – här är hela listan14.4.2025 08:12:03 CEST | Pressmeddelande
Djurens Rätts årliga kartläggning inför påsken visar att 283 av Sveriges 290 kommuner väljer påskpynt utan fjädrar i år. Det innebär att 98 procent av kommunerna tar plats på “Fjäderfria listan” 2025.
Riksdagen säger ja till betesrätten – regeringen uppmanas att backa från inskränkningar3.4.2025 10:33:40 CEST | Pressmeddelande
När beslut skulle tas i riksdagen angående miljö- och jordbruksutskottets betänkande, som innehåller de djurskyddsrelaterade motioner från höstens allmänna motionstid, valde Miljöpartiet och Vänsterpartiet att sluta upp bakom Socialdemokraternas reservation. Detta vann majoritet och resultatet blev ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om att inte inskränka betesrätten.
Djurens Rätt kräver öppenhet från kycklingföretagen2.4.2025 08:57:55 CEST | Pressmeddelande
I veckan har Djurens Rätt skickat ett brev till de tre stora kycklingföretagen Kronfågel, Guldfågeln och Atria. I brevet ber organisationen om ökad transparens när djurskyddsbrister upptäcks på slakterierna, eftersom allt mer sekretessbeläggs av myndigheterna.
165 076 namn för kornas rätt att beta överlämnade till riksdagen27.3.2025 12:47:56 CET | Pressmeddelande
Igår överlämnade Djurens Rätt 165 076 namnunderskrifter för kornas rätt att beta till riksdagsledamöter. Genom kampanjen “Jag vill beta” uppmanas regeringen till att inte inskränka beteskravet, och en god förankring bland riksdagens partier är en viktig förutsättning i det arbetet.
Allt vanligare med dolda djurskyddsbrister – Djurens Rätt kräver lagändring24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
I Djurens Rätts nya rapport presenteras viktiga politiska lösningar för kycklingarnas välfärd, samt åtgärder för att främja en mer rättssäker tillgång till rapporter om djurskyddsbrister. Det har blivit allt vanligare att djurskyddsbrister sekretessbeläggs, medan information om företags adresser och bolagsnamn är fullt synliga. Djurens Rätt menar att det behövs ett förtydligande i sekretesslagstiftningen för att öka tillgången till information som är av samhällsintresse.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum