Vi vill se samma kontroll i hela byggprocessen

Ett första steg i en byggprocess är ofta när en kommun bestämmer sig för att ställa ett markområde till förfogande för bostadsbyggande. Då startar ett noggrant arbete där kommunen tittar på gestaltning, upplåtelseform och miljöpåverkan.
Det vanliga är att de företag som vill få entreprenaden tvingas in i tävlingar där de presenterar alla detaljer på hur de ska bygga och priset.
De företag som vinner upphandlingen måste investera stora pengar och går till en bank som lånar ut mångmiljonbelopp med en avskrivningstid på över 100 år.
Sedan startar företaget en kostsam process där andra byggföretag ska lämna pris för att få bli en av underentreprenörerna.
I den här uppstartsfasen verkar det aldrig saknas pengar.
Till slut startar byggandet. Investeringarna ska säkras.
Plötsligt minskar då kraven på ordning och reda.
För varje led i entreprenadkedjan vill företagen självklart tjäna pengar när de säljer ut jobben. Och för varje steg nedåt blir det sämre kontroll på vad som verkligen sker på byggarbetsplatsen.
Detta ökar risken för att företag som dumpar priserna dyker upp.
Det är ofta här vi hittar byggföretag som hanterar sina byggnadsarbetare illa. Vi ser löner långt under kollektivavtalens lägstanivå. Personalen arbetar i en farlig arbetsmiljö, ofta övertid. När de inte fått ersättning för kvällar och helger och kommer de till oss på Byggnads.
I det här stadiet är varje krona viktig. Priset på arbetskraften ska pressas till det yttersta vilket leder till att det som byggs inte alltid är av bästa kvalité.
När Byggnads pratar med underentreprenörer vi har avtal med medger flera av dem att de använder okvalificerad personal som saknar kunskap när det gäller byggteknik, normer, standarder och garantier.
Hur kan det vara så att stora byggföretag minskar antalet egna yrkesarbetare och i stället använder mindre nogräknade underentreprenörer?
Hur tänker de som ska äga bostäderna?
Hur tänker bankerna?
Har de insyn?
Vi har ju en mycket kompetent kår av byggnadsarbetare i Europa. Varför kräver inte investerarna att det är arbetare med kvalificerad yrkeskunskap som bygger dessa hus som ska stå i 100 år eller mer?
TOMAS EMANUELSSON
Ordförande Byggnads Väst
Kontakter
Peter GustafssonKommunikatör, Byggnads Väst
Tel:010-601 14 39peter.gustafsson@byggnads.seTomas EmanuelssonOrdförande Byggnads Väst
Tel:010-601 14 05tomas.emanuelssoni@byggnads.seBilder
Om
Byggnads är fackföreningen för alla byggnadsarbetare. Tillsammans är vi över 104 000 starka, stolta och trygga medlemmar.
6 000–7 000 av dem har ett eller flera fackliga förtroendeuppdrag.
Som fackförening arbetar vi för bättre löner och säkrare arbetsmiljö. Vi förhandlar med arbetsgivarna om kollektivavtal och ordning och reda i byggbranschen samt ger våra medlemmar råd och stöd. Vi erbjuder våra medlemmar ett brett utbud av utbildningar och information, genom bland annat möten, studiecirklar och kurser.
För att nå våra mål engagerar vi oss också i arbetsmarknadspolitik, bostadspolitik, näringspolitik och välfärdsfrågor. Byggnads strävar efter mångfald, jämlikhet och rättvisa.
Byggnads har elva regionala organisationer varav Byggnads Väst är den största med drygt 20 000 medlemmar.
Byggnads medlemmar ingår i en av 199 kretsar och kan genom den påverka sin fackförening.
Byggnads organiserar ett 80-tal yrkesgrupper och är det fjärde största fackförbundet inom LO.
Vi är händerna som bygger Sverige.
Följ Byggnads Väst
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Byggnads Väst
"Vi är kvinnorna som bygger Sverige"8.3.2022 08:20:42 CET | Pressmeddelande
Vi kvinnor i byggbranschen är självklart trötta på helmanliga arbetsplatser, men vi tycker att det finns en snedvriden bild av ökningen av kvinnor i vår bransch. I media speglas en bild av att antalet kvinnor i byggbranschen ökat. Detta är förvisso sant men samtidigt en sanning med modifikation.
Skydda alla som inte kan arbeta hemifrån24.1.2022 08:41:57 CET | Pressmeddelande
Arbetsgivarna måste bli bättre på att skydda de som tvingas gå till jobbet trots stor smittspridning. För vad händer om ingen tar emot oss på sjukhus, inga lärare jobbar i skolan, ingen öppnar mataffärerna, ingen reparerar vägarna, ingen bygger bostäder?
Arbetarna i kläm på Västlänken26.4.2021 08:07:49 CEST | Pressmeddelande
När NCC med omedelbar verkar bröt samarbetet med en underentreprenör på Västlänken tvingades drygt 80 betongarbetare lämna sitt jobb med omedelbar verkan. De flesta av dem har nu rest hem till Turkiet. Byggnads är rädda för att utvecklingen med flera underentreprenörer ger minskad trygghet för byggnadsarbetare. Om företagen i stället anställer personalen slipper de liknande problem.
Fri hyressättning är inte socialdemokratisk politik15.2.2021 15:12:45 CET | Pressmeddelande
Just nu har regeringen tillsatts en utredning när det gäller fri hyressättning för nybyggda hyresrätter. Låt oss inte göra samma misstag med hyresrätterna som vi gjort när det gäller vinster inom vård och skola. Ett system med fri hyressättning på nyproduktion kommer leda till en ökad segregering och att ett fåtal människor kan göra sig själva rika på att vanliga människor behöver någonstans att bo.
Återskapa ett bättre skydd vid arbetslöshet12.6.2020 10:47:57 CEST | Pressmeddelande
DEBATTARTIKEL: Under Coronapandemin har regeringen förbättrat a-kassan. Byggnads Väst vill att vi behåller den nivån även när allt återgår till det normala. Skyddet för de som bli arbetslösa måste ge en bättre trygghet och en möjlighet att skola om sig.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum