Rymdprojekt försenas på grund av covid-19

I förra veckan meddelade den europeiska rymdorganisationen ESA tillsammans med den ryska rymdstyrelsen Roscosmos att det stora projektet ExoMars, vars nästa uppsändning var planerad i år, blir försenat till 2022. Mars-bilen (rovern), som fått namnet Rosalind Franklin, ska undersöka om det funnits liv på planeten. Rovern ska rulla ut från plattformenen Kazachok där bland annat det svenska instrumentet HABIT finns monterat. Medan Rosalind Franklin ska borra sig ner under Mars yta ska HABIT (Habitability Brine Irradiation and Temperature) övervaka bildandet av saltlösningar på Mars och att visa på ny teknik för att producera vatten. Det övergripande syftet med ExoMars är att leta efter spår av liv på den röda planeten.
Detta är del två i ExoMars-projektet som började redan 2016 med uppsändningen av farkosten Trace Gas Orbiter som nu ligger i omloppsbana runt Mars och studerar dess atmosfär. Det som tagit tid att färdigställa innan avfärd är de fallskärmar som ska bromsa farkosten innan den landar på Mars yta, något som hittills kantats av problem.
- Jag är väldigt ledsen över att ExoMars inte sänds upp som planerat efter alla dessa år jag arbetat i projektet, säger Javier Martin-Torres som är ansvarig professor i projektgruppen för HABIT på Luleå tekniska universitet.
Han berättar att han dock förstår beslutet och att det viktigaste är att allt fungerar innan uppsändningen så att rovern och HABIT klarar av att landa på Mars.
- Jag är glad att se att rätt beslut har fattats. Säkerheten först, säger Javier Martin-Torres.
Varför uppsändningen skjuts upp så långt som till 2022 är på grund av att det bara finns ett fönster på tio dagar vartannat år då förhållandena är optimala. Då ligger jorden och Mars i rätt läge för att farkosten ska kunna nå den röda planeten så smidigt som möjligt.
ExoMars är inte det enda projektet som försenas på grund av coronavirusets framfart. Stora konferenser inom rymdsektorn skjuts på framtiden och den amerikanska rymdstyrelsen NASA samt den europeiska rymdorganisationen ESA har övergått till att hålla så mycket möten som möjligt på distans och stängt sina kontor.
Här hemma i Sverige har det statliga bolaget, Swedish Space Corporation, fått ställa in planerade uppsändningar från rymdbasen Esrange i Kiruna.
- Den här situationen är förstås en stor utmaning för oss på SSC, liksom för hela samhället. […] Det gäller att jobba så effektivt som möjligt genom den här perioden och stå redo att återuppta verksamheten med full kraft när det är möjligt, säger Lennart Poromaa, chef för Esrange på SSC.
Nyckelord
Kontakter
Jonas AppelbergKommunikatör
Tel:0736556489jonas.appelberg@snsa.seBilder


Om
Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet
Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.
Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
Rymdminister Johan Pehrson och astronaut Marcus Wandt gästar Rymddagen 3 april 20252.4.2025 11:49:09 CEST | Pressmeddelande
Rymdstyrelsen bjuder in till en heldag i Solna för de som arbetar med samhällsutveckling, miljö, innovation eller framtidens infrastruktur. Under dagen lyfter vi hur rymddata och rymdverksamhet kan bidra till konkret samhällsnytta, och visar hur Sverige kan dra nytta av rymdens möjligheter. Programmet innehåller inspirerande presentationer, paneldiskussioner med experter från myndigheter, akademi och näringsliv.
Cinemateket och Rymdstyrelsen siktar mot stjärnorna25.3.2025 10:49:24 CET | Pressmeddelande
Se film på rymdtema, träffa astronauten Marcus Wandt, ta del av aktuell forskning om det utomjordiska, avfyra dina egna raketer - allt detta under april månad i Filmhuset när Cinemateket och Rymdstyrelsen bjuder in till programmet ”Utomjordiskt - Rymdresor på film".
Rymdglädje, rymdnytta och stolthet när stafettpinnen lämnas vidare22.11.2024 13:10:56 CET | Nyheter
Efter sex år hos Rymdstyrelsen lämnar nu Anna Rathsman över stafettpinnen till en ny generaldirektör. Hon sammanfattar sin tid med stolthet och gott hopp om framtiden – och berättar om nya äventyr som väntar runt hörnet.
Nå rymden i Göteborg under årets Bokmässa3.9.2024 15:56:45 CEST | Pressmeddelande
Den 26 till 29 september slås portarna upp till årets upplaga av Bokmässan i Göteborg. Ett av mässans tema är i år Rymden där Rymdstyrelsen står som värd. Tillsammans med en mängd samarbetspartners arrangerar vi seminarier, scenframträdanden, pysselverkstad, live-podcasts och mycket annat.
Svenska satelliten Arctic Weather Satellite ska ge mer träffsäkra väderprognoser – och förbättra klimatforskningen17.8.2024 06:20:42 CEST | Pressmeddelande
Den 16 augusti kl. 20:56 sändes den svensktillverkade vädersatelliten Arctic Weather Satellite (AWS) upp i rymden. Genom att utforska fukt- och temperaturvariationer, samt mäta iskristaller inuti moln kommer AWS bidra med nya typer av väderdata i Arktis och Antarktis. Informationen ska hjälpa meteorologer att ställa mer träffsäkra prognoser – särskilt i norra Europa. AWS är ett uppdrag från Europeiska rymdorganisationen ESA.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum