Studenter siktar på att förändra framtidens bilindustri

Vartannat år tävlar de mest innovativa studenterna från hela världen i att bygga sina egna solbilar, för att sedan delta i Bridgestone World Solar Challenge. Tävlingen grundades år 1987, går av stapeln vartannat år och har kommit att bli världens största tävling för solcellsdrivna bilar. Teamen består av studenter från olika universitet världen över. Ingenjörsstudenter vid toppuniversitet från alla kontinenter finns representerade, vilken innebär att framtidens samlade ingenjörselit samlas.
Tävlingen går ut på att köra 3000 km från Australiens norra till södra kust. Starten går i Darwin och målgången är i Adelaide, och målet är förstås att gå över målsnöret först. Studenterna från Högskolan i Halmstad siktar på vinst, men de ser också fler fördelar med att sitt deltagande.
– Vår ambition är att vinna tävlingen, men också att utveckla en solbil som är både säker och snabb, och som bidrar till att driva utvecklingen av en mer hållbar bilindustri framåt. Anmälningsavgiften är betald, vi kommer att delta och vi ska sätta Högskolan i Halmstad på världskartan, säger projektledare Adam Jisland.
Halmstad University Solar Team
Gruppen som arbetar med solbilen går under namnet Halmstad University Solar Team, eller HUST. De är uppdelade i två undergrupper- EMS (ekonomi, marknadsföring, sponsring), och Teknik. På det sättet kan de hantera projektets alla olika aspekter. Just mångsidigheten och vanan vid att arbeta i projektform är också några av grundtankarna med Utvecklingsingenjörsprogrammet.
Erfarenheter för framtida arbetsliv
Just nu har projektet precis passerat sin andra konceptfas. Teamet har tagit fram avancerade modeller och utfört krävande simuleringar för att uppnå bästa möjliga resultat gällande bilens chassi och kaross. Parallellt med denna utveckling har motor och drivlina- samt elektronikteamet arbetat i en nära relation till varandra för att få bilen som helhet att fungera.
– Som medlem i HUST får vi under vår studietid möjlighet att i praktiken testa hur det är att på egen hand driva ett projekt under tiden som vi lär oss om det. För mig som student är det här ett väldigt roligt och intressant sätt att lära sig på. Projektet ger mig mängder av erfarenheter att ta med mig ut i arbetslivet. Men att få delta i Bridgestone World Solar Challenge betyder mer än så, det ger mig även möjligheten att bli unik ute på arbetsmarknaden bland andra ingenjörsstudenter världen över, säger Sanna Arvidsson, event- och PR-ansvarig.
Kontakt
Sanna Arvidsson, sanna.arvidsson@husolarteam.com
Nyckelord
Kontakter
Helena BengtssonKommunikatör
Tel:072-977 36 21helena.bengtsson@hh.seHilda LibergKommunikatör
Tel:072-977 38 63hilda.liberg@hh.seChrista AmnellKommunikatör
Tel:072-977 38 37christa.amnell@hh.seLena LundénKommunikatör
Tel:073-241 74 43lena.lunden@hh.seKristina RörströmKommunikatör
Tel:072-977 38 36kristina.rorstrom@hh.seSelma SedeliusKommunikationschef
Tel:070-871 34 89selma.sedelius@hh.seLouise WandelKommunikatör
Tel:072-158 29 06louise.wandel@hh.seBilder

Om

Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad
035-16 71 00https://www.hh.se/
Det innovationsdrivande lärosätet
Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.
Följ Högskolan i Halmstad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad
Förarbete avgör AI:s kvalitet vid komplexa operationer13.5.2025 11:03:00 CEST | Pressmeddelande
Avancerad teknik och AI blir allt mer integrerade i sjukvården, och det tar tid att tolka och bedöma AI-genererade resultat. Ny forskning från Högskolan i Halmstad gällande hybridoperationssalar pekar på ett faktum som ofta glöms bort. Det krävs lika mycket arbete för att skapa den data och de inställningar som AI bygger sina resultat på, som att tolka resultaten efter.
Trygga rutter eller irrfärder – studie kartlägger ungas väg till vården12.5.2025 08:25:27 CEST | Pressmeddelande
Hur ser vägen till rätt hjälp ut för unga vuxna med psykisk ohälsa? I en ny studie från Högskolan i Halmstad beskrivs vissa som pendlare med tydliga hållplatser, medan andra liknas vid liftande backpacker utan fast rutt. Syftet med kartläggningen är att hjälpa vården att fånga upp dem som riskerar att tappa kontakten på vägen. ”Jag fick svaret från vårdpersonalen att jag behövde hjälp som de inte kunde erbjuda och att de inte ville börja gräva i saker som de inte kunde avsluta”, berättar en av ungdomarna som intervjuades i studien.
Byggnader som batterier – så kan flerbostadshus avlasta elnätet19.3.2025 08:20:27 CET | Pressmeddelande
I takt med att energisystemet förändras och andelen förnybar energi ökar, blir behovet av att anpassa energianvändning efter tillgång allt större. En studie från Högskolan i Halmstad visar att stomvärme – där byggnadens stomme används som värmelager – kan vara en del av lösningen. – Ju mer av energin som kommer från sol och vind, desto viktigare blir det att kunna styra byggnadernas energianvändning efter tillgången. På så sätt kan vi ta vara på så mycket som möjligt av den förnybara energin, säger Johan Lind, doktorand vid Högskolan i Halmstad.
Knepigt när AI möter vardagen i primärvården6.3.2025 08:59:53 CET | Pressmeddelande
Många gör det, men det saknas kunskap om vilket sätt som är bäst. Det handlar om användningen av AI-verktyg i patientens första kontakt med primärvården. Verksamhetschefer och andra i ledande roller i primärvården vill inte missa AI-tåget. För att komma med använder de en mängd strategier för att överkomma hinder.
Genomtänkta val när gymnasieelever använder AI i skolarbetet27.2.2025 08:35:05 CET | Pressmeddelande
Många elever använder ChatGPT i sitt skolarbete. Ny forskning från Högskolan i Halmstad visar att natur- och teknikgymnasieelever har bra strategier i sin AI-användning. Detta trots att de överskattar sin kunskap och egentligen har väldigt liten förståelse för hur en sådan avancerad språkmodell egentligen arbetar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum