Satellit mäter korallrev i grunda vatten

IceSat-2’s lasermätare används främst för att mäta förändringar i polarisarnas tjocklek. När IceSat-2, i slutet av 2018, passerade över Bikiniatollen i södra Stilla havet upptäckte forskarna att lasern genererade reflektioner under vattnet – de kunde se ett enormt korallrevsystem under vattnet. Tack vare upptäckten började forskarna att kartlägga den grunda havsbotten runt världens kustlinjer. Detta går att läsa i tidningen Science.
- Satellitens gröna laser når upp till 40 meter ner i havet och genererar data som kan vara banbrytande när det gäller att kartlägga korallrev och övervaka deras hälsa, säger Greg Asner, ekolog vid Arizona State University.
IceSat-2 delar sin laser för att skanna världen längs tre parallella spår, var och en täcker hela jorden fyra gånger per år. Satelliten avfyrar lasern 10 000 gånger per sekund och varje skott genererar upp till 60 reflekterande fotoner som tas upp av satellitens teleskop. Den kan mäta höjder och eventuella förändringar på millimeternivå.
Den här nya upptäckten kommer att hjälpa till med kustnavigering – både kustbevakningen och National Geospatial-Intelligence Agency har redan uttryckt sitt intresse.
- Det är också mycket möjligt att datan kan hjälpa oss förstå vad som händer före och efter naturkatastrofer, säger Lori Magruder, forskare i fjärranalys vid University of Texas, Austin. Till exempel hur orkaner omformar sediment på havets botten.
Men forskarnas förhoppning är att den största vinsten i kartläggningsinsatsen kommer bli för korallreven. Stigande havstemperatur dödar koraller över hela världen, så att identifiera arter är viktigt. Det är dyrt och utmanande att kartlägga dem, men med IceSat-2’s hjälp kan man ta reda på en hel del på korallreven. Satelliten skulle kunna avslöja sluttningen och djupet hos en korallrev, indikationer på livsmiljön som revet tillhandahåller och reda ut strukturer hos ett rev med många sammanflätande korallarter. På lång sikt hoppas man att iceSat-2 kan mäta vilka korallrev som växer och vilka som minskar och visar tecken på att deras koraller har dött.
Nyckelord
Bilder

Länkar
Om
Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet
Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.
Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
Cinemateket och Rymdstyrelsen siktar mot stjärnorna25.3.2025 10:49:24 CET | Pressmeddelande
Se film på rymdtema, träffa astronauten Marcus Wandt, ta del av aktuell forskning om det utomjordiska, avfyra dina egna raketer - allt detta under april månad i Filmhuset när Cinemateket och Rymdstyrelsen bjuder in till programmet ”Utomjordiskt - Rymdresor på film".
Rymdglädje, rymdnytta och stolthet när stafettpinnen lämnas vidare22.11.2024 13:10:56 CET | Nyheter
Efter sex år hos Rymdstyrelsen lämnar nu Anna Rathsman över stafettpinnen till en ny generaldirektör. Hon sammanfattar sin tid med stolthet och gott hopp om framtiden – och berättar om nya äventyr som väntar runt hörnet.
Nå rymden i Göteborg under årets Bokmässa3.9.2024 15:56:45 CEST | Pressmeddelande
Den 26 till 29 september slås portarna upp till årets upplaga av Bokmässan i Göteborg. Ett av mässans tema är i år Rymden där Rymdstyrelsen står som värd. Tillsammans med en mängd samarbetspartners arrangerar vi seminarier, scenframträdanden, pysselverkstad, live-podcasts och mycket annat.
Svenska satelliten Arctic Weather Satellite ska ge mer träffsäkra väderprognoser – och förbättra klimatforskningen17.8.2024 06:20:42 CEST | Pressmeddelande
Den 16 augusti kl. 20:56 sändes den svensktillverkade vädersatelliten Arctic Weather Satellite (AWS) upp i rymden. Genom att utforska fukt- och temperaturvariationer, samt mäta iskristaller inuti moln kommer AWS bidra med nya typer av väderdata i Arktis och Antarktis. Informationen ska hjälpa meteorologer att ställa mer träffsäkra prognoser – särskilt i norra Europa. AWS är ett uppdrag från Europeiska rymdorganisationen ESA.
Nu får Europa fler vägar ut i rymden - lyckad uppsändning av bärraketen Ariane 69.7.2024 22:26:03 CEST | Pressmeddelande
Den 9 juli 2024 genomfördes en framgångsrik uppsändning av Ariane 6 från Europas rymdhamn i Kourou, Franska Guyana. Den nya raketen, utvecklad under överinseende av den europeiska rymdorganisationen ESA, skapar fler vägar för de europeiska länderna ut i rymden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum