Rymdstyrelsen

Ny detaljerad karta av månen

Dela
Den amerikanska myndigheten United States Geological Survey (USGS) har publicerat en karta över månen du aldrig sett maken till förut. I ett projekt tillsammans med NASA och Lunar Planetary Institute har forskare kartlagt hela månens geologi med hjälp av bland annat satellitdata.
Karta: NASA/GSFC/USGS
Karta: NASA/GSFC/USGS

För första gången har hela månens yta kartlagts och klassificerats utifrån geologiska egenskaper. Det är forskare från United States Geological Survey (USGS) i samarbete med NASA och Lunar Planetary Institute som tagit fram kartan. Den geologiska kartan visar olika typer av kratrar och landområden som färgkodats tillsammans med en beskrivning. Resultatet är en färggrann karta i otrolig detalj över vår närmsta himlakropp.

För att skapa den nya digitala kartan använde forskare information från sex regionala kartor framtagna under Apollo-projektet tillsammans med uppdaterad information från nyligen genomförda satellituppdrag till månen. De befintliga historiska kartorna ritades om för att anpassa dem till de moderna datamängderna, varigenom tidigare observationer och tolkningar bevarades. Tillsammans med sammanslagning av nya och gamla data utvecklade forskarna också en enhetlig beskrivning av månens stratigrafi eller berglager. Detta är en uppdatering från tidigare kartor där bergnamn, beskrivningar och åldrar ibland var inkonsekventa.

Månskartan, som kallas ”Unified Geologic Map of the Moon”, finns tillgänglig online och visar månens geologi i otrolig detalj (skala 1: 5 000 000).

- Människor har alltid varit fascinerade av månen och när vi kanske kommer tillbaka. Så det är underbart att se USGS skapa en resurs som kan hjälpa NASA med deras planering för framtida uppdrag, detta säger den nuvarande USGS-direktören och före detta NASA-astronauten Jim Reilly om kartan.

Det vi nu vet om månens geologi och kartor av Mars, konkurrerar med vad vi vet om vår egen havsbotten. Det finns en komplett kartläggning av havsbotten men upplösningen är så dålig att vi faktiskt inte riktigt vet hur det ser ut där nere. Upplösningen på exempelvis Google Earth är 1,5 kilometer, vilket i praktiken betyder att vi bara kan se stora formationer som berg eller stora djup. Bara 5 % av havsbotten är kartlagd med högre detaljrikedom, en upplösning av 100 meter. Det är svårt för satelliter att penetrera havsmassorna, något vi skrev om i ett tidigare inlägg på bloggen, men rymdforskningen hjälper till att stävja det problemet genom exemeplvis utvecklingen av flytande linser.

Den här typen av teknikutveckling, tillsammans med den nya månkartan, visar på att genom att blicka utåt kan vi ta fram teknik som hjälper oss lära mer om oss själva här nere på jorden.

Nyckelord

Bilder

Karta: NASA/GSFC/USGS
Karta: NASA/GSFC/USGS
Ladda ned bild

Länkar

Om

Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen
Box 4006
171 04 Solna

08-40 90 77 00https://www.rymdstyrelsen.se/

Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet

Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.

Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

Rymdminister Johan Pehrson och astronaut Marcus Wandt gästar Rymddagen 3 april 20252.4.2025 11:49:09 CEST | Pressmeddelande

Rymdstyrelsen bjuder in till en heldag i Solna för de som arbetar med samhällsutveckling, miljö, innovation eller framtidens infrastruktur. Under dagen lyfter vi hur rymddata och rymdverksamhet kan bidra till konkret samhällsnytta, och visar hur Sverige kan dra nytta av rymdens möjligheter. Programmet innehåller inspirerande presentationer, paneldiskussioner med experter från myndigheter, akademi och näringsliv.

Svenska satelliten Arctic Weather Satellite ska ge mer träffsäkra väderprognoser – och förbättra klimatforskningen17.8.2024 06:20:42 CEST | Pressmeddelande

Den 16 augusti kl. 20:56 sändes den svensktillverkade vädersatelliten Arctic Weather Satellite (AWS) upp i rymden. Genom att utforska fukt- och temperaturvariationer, samt mäta iskristaller inuti moln kommer AWS bidra med nya typer av väderdata i Arktis och Antarktis. Informationen ska hjälpa meteorologer att ställa mer träffsäkra prognoser – särskilt i norra Europa. AWS är ett uppdrag från Europeiska rymdorganisationen ESA.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye