Viktig delseger men mer behövs

- Med dagens besked erkänns vår samhällsinsats och att staten måste kompensera för den insatsen. Det är välkommet. Återstår samtidigt att se hur långt detta räcker. Till följd av coronakrisen blöder kollektivtrafiken i Sverige över en miljard kronor i månaden. Även om varje krona som säkrar bussarna och tågen är välkommen kommer dagens besked att behöva följas av fler om vi ska få stopp på blödningen, säger Kristoffer Tamsons, ordförande för Svensk Kollektivtrafik.
- Det är glädjande att samarbetet med samtliga RKM och SKR har gett effekt och ger oss ett andrum i nuläget. Men vi behöver fortsätta arbetet för att säkerställa ytterligare kompensation för hösten och de utmaningar vi står inför nästa år, säger Helena Leufstadius, VD Svensk Kollektivtrafik. Det är också viktigt att vi tillsammans med Trafikverket kan jobba vidare med en bra fördelningsmodell av det riktade bidraget.
Svensk Kollektivtrafik vill lyfta fram att vi gärna är behjälpliga i det fortsatta arbetet med utformningen av stödet. Vi avser att, tillsammans med SKR, inkomma med ett underlag med nyckelfrågor som vi ser behöver hanteras. Svensk Kollektivtrafik bistår gärna med expertis för att så snart som möjligt få en enkel ersättningsmodell på plats.
Nyckelord
Kontakter
Helena LeufstadiusVD
Tel:0727180865helena.leufstadius@svenskkollektivtrafik.seEmil JohanssonPresskontakt för Svensk Kollektivtrafiks ordförande Kristoffer Tamsons
Tel:Tel: 070-737 7633emil.e.johansson@sll.seBilder
Om
Följ Svensk Kollektivtrafik
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svensk Kollektivtrafik
Rapport: Djupt orättvis förmånsbeskattning av resor6.5.2025 10:00:31 CEST | Pressmeddelande
Män, höginkomsttagare och storstadsbor är vinnare med dagens förmånsbeskattning av resor. Kvinnor, landsbygdsbor och låg- och medelinkomsttagare är förlorare. Det visar en ny rapport från Svensk Kollektivtrafik.
Fler äldre åker färdtjänst men resornas samordning kan bli bättre17.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Andelen resenärer med färdtjänst och sjukresor som är över 80 år har ökat från 42% till 54% sedan 2014. De är dessutom nöjdare med både resan och bemötandet. Samtidigt finns det stora möjligheter till förbättring, samordning och hantering hos kommuner och regioner. Det framgår av årsrapporten från Svensk Kollektivtrafik med resultat från Anbaro, barometern för anropsstyrd trafik.
Årsrapport: Svenskarna väljer hållbart resande6.2.2025 10:00:28 CET | Pressmeddelande
84 procent av svenska folket reste med kollektivtrafiken förra året och 42 procent av våra resor i Sverige sker med hållbara färdsätt som gång, cykel och kollektivtrafik. Det är de högsta siffrorna sedan 2001 när Svensk Kollektivtrafiks resvane- och attitydundersökning Kollektivtrafikbarometern startade mätningarna.
Kollektivtrafiken i Sverige snart helt fossilfri20.5.2024 13:33:54 CEST | Pressmeddelande
Ny statistik från Svensk Kollektivtrafik visar att 95 procent av kollektivtrafiken med buss körs på förnybara drivmedel eller el. Regional- och pendeltågstrafiken drivs så gott som helt med el och spårvagns- och tunnelbanetrafiken körs endast på el. Nu gäller det att öka kollektivtrafikens marknadsandel för att minska transportsektorns klimatutsläppen.
Så här får vi de olika resenärsgrupperna att välja kollektivtrafiken framför bilen25.3.2024 10:00:07 CET | Pressmeddelande
Ökat utbud, bättre för miljön eller helt enkelt bara kunskap om hållplatsläget? Olika målgrupper reagerar på skilda argument och där finns nyckeln till att få fler att välja att resa med kollektivtrafiken i stället för att ta bilen. Det visar temarapporten från Svensk Kollektivtrafiks resvane- och attitydundersökning Kollektivtrafikbarometern, denna gång med fokus på skillnader i olika resenärsgrupper och deras förutsättningar att öka sitt kollektivtrafikresande.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum