Är djurvälfärd tillbaka på EUs agenda?
Djurens Rätt har tillsammans med den europeiska paraplyorganisationen Eurogroup for Animals skickat ett brev till europeiska kommissionen med titeln “Stoppa pandemier – börja här”. I brevet fanns förslag på vad som behöver ingå i strategierna för att djurskyddet skulle stärkas, särskilt med tanke på rådande pandemi.
– Vi kan med glädje konstatera att kommissionen har tagit stora delar av våra rekommendationer till sig. Men vi ser att det fortfarande finns mycket att jobba vidare på för att djur ska få det bättre i hela unionen, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.
Farm-to-fork prioriterar uppdaterad lagstiftning
Strategin “Farm-to-Fork” (Jord till Bord) för med sig besked om uppdaterad djurskyddslagstiftning och kontroller. Framförallt gäller det lagstiftningen kring transporter och slakt av djur, men även möjligheter att fler djurslagsspecifika lagstiftningar grundas på EU-nivå.
– Här ser vi en viktiga möjligheter att kunna få till ett förbud av burhållning när det kommer till av hönor samt att få fram en egen lagstiftning när det kommer till fiskarna i vattenbruket. Fiskarnas välfärd hamnar ofta längst ner på agendan trots att det finns stora behov av ett bättre skydd, säger Camilla Bergvall.
Djurens Rätt ser mer kritiskt på att strategin minskat på ambitionerna när det kommer till att främja växtbaserad kost och att hantera kopplingen mellan industriell djurhållning och smittspridning.
– Det finns en tydlig koppling mellan köttindustrin och pandemier som behöver tas på större allvar. Vi hade önskat mer riktade resurser för att främja en övergång till mer växtbaserade livsmedel, säger Camilla Bergvall.
Strategin över biologisk mångfald missar den stora handeln med levande djur
Strategin över biologisk mångfald innehåller flera initiativ för att få till ett starkt Art- och habitatdirektiv för att skydda arter inom Europa. Även den olagliga handeln med vilda djur ska kontrolleras mer. Sådan handel och tillhörande köttmarknader riskerar öka virusutbrott som drabbar människor direkt från djur. Det handlar om köttmarknader som fortfarande finns inom EU, likt i Kina.
Men även den lagliga handeln med djur påverkar den biologiska mångfalden och djurvälfärden samt innebär smittorisker. Djurens Rätt och Eurogroup for Animals menar att en “positiv lista” för vilka exotiska arter som är mer lämpliga att hållas som familjedjur, vore en mycket behövlig del av kommande förebyggande arbete.
Fakta & Begrepp
European Green Deal: Flera policys som Europeiska kommissionen föreslagit för att göra Europa klimatneutralt till 2050. Presenterades i december 2019, och innehåll har delgivits med jämna mellanrum sedan dess. Farm-to-fork och Biodiversity strategy är del av paketet.
Farm-to-fork: Översätts ibland som “Jord till Bord” på svenska. En strategiplan inom Green Deal för att skapa en hållbar livsmedelsproduktion till 2050 inom Europa, vad gäller bland annat bekämpningsmedel, djurvälfärd och stöd till lantbruk.
Biodiversity strategy: En strategi inom Green Deal för att öka den biologiska mångfalden inom unionen genom att bland annat plantera träd samt skydda mark, hav och djur.
CAP: Den gemensamma lantbrukspolicyn inom unionen som funnits sedan 1962. Har sedan dess varit en stor del av EUs budget och finansierat köttindustrin bland annat. Policyn bestämmer vilka stöd lantbrukare inom unionen ska få. CAP ska undergå förändringar inom kort, med eventuell anpassning till Green Deal, men förhandlingar har skjutits upp på grund av coronakrisen.
Nyckelord
Kontakter
Moa Richter HagertKommunikationschef
Tel:08-555 914 09, 070-649 20 41moa.richter.hagert@djurensratt.seCamilla BergvallFörbundsordförande
Djurens Rätts förbundsordförande
Anna HareniusSakkunnig etolog
anna.harenius@djurensratt.seBilder
Länkar
Om
Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Glädjebeskedet − slutet för minkfarmerna är här24.1.2025 13:20:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen lovade redan hösten 2023 att minkfarmerna skulle få avvecklingsstöd för att lägga ned sin verksamhet. Nu är det klart att 180 miljoner kronor ska betalas ut till före detta minkfarmer. Samtliga förväntas vara tomma på djur senast i juni. Djurens Rätt är glada att det innebär en fullständig avveckling av en oetisk industri, men påpekar att det samtidigt behövs en utredning om förbud.
27 000 kräver starkare djurskydd 202515.1.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
I slutet av november lanserades Djurens kravlista 2025 – en namninsamling för att sätta press på regeringen att förbättra djurskyddet i Sverige. Över 27 000 djurvänner skrev under på mindre än två månader.
Panglistan 2024 – så hanterar Sveriges kommuner fyrverkerier18.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Inför årets nyårsfirande planerar 66 procent av Sveriges kommuner att begränsa privatpersoners användning av fyrverkerier. Dessutom uppger omkring 95 procent av kommunerna att de inte arrangerar fyrverkerier i kommunal regi. Djurens Rätt, som står bakom kartläggningen, ser detta som viktiga beslut för ett mer djurvänligt nyårsfirande.
Ny rapport: Kommuner prioriterar hållbarhet och säger nej till turbokycklingar10.12.2024 10:00:04 CET | Pressmeddelande
Sveriges kommuner vill bidra till en omställning av kycklingproduktionen i landet. Mer än var fjärde kommun säger att de kommer att använda möjligheten att välja bort turbokycklingar redan vid nästa upphandling. Det visar Djurens Rätts senaste rapport.
Riksdagens djurskyddsforum får en nystart – Djurens Rätt uppmanar alla partier att delta27.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
November markerade en nystart för riksdagens djurskyddsforum. Med Djurens Rätt som medarrangör och Rebecka Le Moine (MP) som sammankallande ordförande, samlades politiker för att diskutera den aktuella och omdebatterade frågan om betesrättens framtid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum