Djurens Rätt

Glädjebeskedet − slutet för minkfarmerna är här

Dela

Regeringen lovade redan hösten 2023 att minkfarmerna skulle få avvecklingsstöd för att lägga ned sin verksamhet. Nu är det klart att 180 miljoner kronor ska betalas ut till före detta minkfarmer. Samtliga förväntas vara tomma på djur senast i juni. Djurens Rätt är glada att det innebär en fullständig avveckling av en oetisk industri, men påpekar att det samtidigt behövs en utredning om förbud.

En mink står på en trädgren och tittar framåt.
180 miljoner kronor ska betalas ut till före detta minkfarmer. Samtidigt behöver regeringen hålla sina löften om att utreda ett förbud. © Shutterstock

Efter att regeringen hösten 2023 gick ut med att de kommer betala ut avvecklingsstöd till minkfarmer så har vi sett att allt fler minkfarmer stänger ned i Sverige. Regeringen utlovade även en utredning om hur ett förbud mot pälsdjursfarmning skulle kunna se ut. Nu är avvecklingsstödet på plats efter en lång väntan, vilket innebär 180 miljoner kronor som ett 20-tal före detta minkfarmer kan ansöka om. Men utredningen lyser med sin frånvaro. 

– Det är glädjande att det går åt rätt håll och jag ser fram emot dagen då vi med säkerhet kan säga att alla burar är tomma. Nu behöver regeringen också omgående tillsätta utredningen och säkerställa att denna oetiska industri förbjuds en gång för alla, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt. 

För att kunna ansöka om avvecklingsstödet ska de sista minkfarmerna avvecklas innan sommaren. Mycket tyder dock på att farmerna redan är tomma och att uppfödning av nya minkvalpar i gallerburar har blivit historia i Sverige.

Djurens Rätt har kämpat i över 50 år för att avveckla pälsindustrin i Sverige, och var även med och drev det framgångsrika medborgarinitiativet Fur Free Europe som samlade in över 1,5 miljoner namnunderskrifter för att förbjuda pälsindustrin inom hela EU. Djurens Rätts ihärdiga arbete fortsätter under 2025 för att bekräfta att alla Sveriges minkfarmer stängs ned och att regeringen håller sina löften om att utreda förbud. 

– Det här är en otroligt viktig seger för djuren. Det hade aldrig hänt utan Djurens Rätts arbete, så jag vill passa på att tacka alla våra medlemmar som stått på pälsdjurens sida längs vägen och möjliggjort denna historiska förändring, avslutar Camilla Bergvall. 

För mer information, kontakta Djurens Rätts pressjour via e-post press@djurensratt.se eller via telefon 070-649 20 41 (ej sms).

Nyckelord

Kontakter

Bilder

© Shutterstock
Ladda ned bild

Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med 50 000 medlemmar i Sverige.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye