Panglistan 2024 – så hanterar Sveriges kommuner fyrverkerier
Inför årets nyårsfirande planerar 66 procent av Sveriges kommuner att begränsa privatpersoners användning av fyrverkerier. Dessutom uppger omkring 95 procent av kommunerna att de inte arrangerar fyrverkerier i kommunal regi. Djurens Rätt, som står bakom kartläggningen, ser detta som viktiga beslut för ett mer djurvänligt nyårsfirande.
Djurens Rätt har länge arbetat för att begränsa fyrverkerier som skrämmer och skadar djur. Genom att informera allmänheten om hur djuren påverkas av fyrverkerier och genom att kartlägga hur Sveriges kommuner hanterar fyrverkerier vid nyår, arbetar organisationen för en mer djurvänlig nyårshelg.
– Fyrverkerier skrämmer varje år många familjedjur, ibland med livslånga konsekvenser för djuren. Även vilda djur påverkas negativt. Därför är det viktigt att fler väljer bort fyrverkerier och tänker på de djur som drabbas, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Av Sveriges 290 kommuner uppger hela 191 kommuner, 66 procent, att de begränsar privatpersoners användning av fyrverkerier med lokala föreskrifter, ofta genom tidsbegränsning till timmarna runt tolvslaget på nyårsnatten. Det är en ökning sedan förra året och en ökning med hela 25 procent sedan 2021.
Omkring 95 procent av Sveriges kommuner säger att de inte arrangerar fyrverkerier i kommunal regi, vilket är en kraftig ökning på bara några år. År 2020 var motsvarande siffra mindre än 25 procent.
– Det är väldigt positivt att fler kommuner tar ställning mot fyrverkerier och inför striktare regler för privatpersoner. Kommunala fyrverkerier kan verka som en lösning för att minska privat smällande, men i praktiken lockar de stora folkmassor och förstärker traditionen med fyrverkerier, snarare än att minska privat användning. Att fira in det nya året borde inte behöva innebära lidande och skräck för djuren, avslutar Camilla Bergvall.
Panglistan 2024 – kommuner som begränsar privatpersoners fyrverkerier
Kommuner som har svarat JA på frågan “Begränsar ni privatpersoners användning av fyrverkerier genom lokala föreskrifter? Begränsningar som går längre än lagen kräver under till exempel nyårshelgen, valborg och påsk avses.”:
- Ale
- Alingsås
- Alvesta
- Aneby
- Arboga
- Arvika
- Avesta
- Bengtsfors
- Bollnäs
- Borgholm
- Borlänge
- Botkyrka
- Burlöv
- Båstad
- Danderyd
- Eksjö
- Emmaboda
- Enköping
- Eskilstuna
- Essunga
- Fagersta
- Falkenberg
- Falun
- Filipstad
- Finspång
- Flen
- Forshaga
- Gislaved
- Gnesta
- Gnosjö
- Gotland
- Grästorp
- Gullspång
- Gävle
- Götene
- Habo
- Hallsberg
- Hallstahammar
- Halmstad
- Hammarö
- Haninge
- Haparanda
- Hedemora
- Helsingborg
- Herrljunga
- Hofors
- Huddinge
- Hudiksvall
- Hylte
- Håbo
- Härjedalen
- Härnösand
- Hässleholm
- Höganäs
- Hörby
- Höör
- Järfälla
- Jönköping
- Karlsborg
- Karlshamn
- Karlstad
- Katrineholm
- Kinda
- Kiruna
- Klippan
- Knivsta
- Kramfors
- Kristianstad
- Krokom
- Kumla
- Kungsbacka
- Kungsör
- Kungälv
- Kävlinge
- Lekeberg
- Lerum
- Lessebo
- Lidingö
- Lidköping
- Lilla Edet
- Linköping
- Ljungby
- Ljusnarsberg
- Lomma
- Luleå
- Lund
- Lycksele
- Malmö
- Malung-Sälen
- Mark
- Markaryd
- Mellerud
- Mora
- Motala
- Mönsterås
- Mörbylånga
- Nacka
- Nora
- Norberg
- Nordanstig
- Nordmaling
- Norrköping
- Norrtälje
- Nybro
- Nykvarn
- Nyköping
- Nynäshamn
- Nässjö
- Olofström
- Orsa
- Orust
- Osby
- Oskarshamn
- Oxelösund
- Partille
- Perstorp
- Ronneby
- Rättvik
- Sala
- Salem
- Simrishamn
- Skurup
- Skövde
- Smedjebacken
- Sollefteå
- Sorsele
- Sotenäs
- Staffanstorp
- Storfors
- Strängnäs
- Strömstad
- Sundsvall
- Sunne
- Surahammar
- Svalöv
- Svedala
- Säter
- Sävsjö
- Söderköping
- Södertälje
- Sölvesborg
- Tanum
- Tidaholm
- Timrå
- Tomelilla
- Torsås
- Tranemo
- Tranås
- Trelleborg
- Trollhättan
- Trosa
- Tyresö
- Uddevalla
- Ulricehamn
- Umeå
- Upplands Väsby
- Upplands-Bro
- Uppsala
- Vadstena
- Vaggeryd
- Valdemarsvik
- Vallentuna
- Vansbro
- Vara
- Vaxholm
- Vellinge
- Vetlanda
- Vimmerby
- Vingåker
- Vännäs
- Värmdö
- Värnamo
- Västervik
- Västerås
- Växjö
- Ystad
- Åmål
- Ånge
- Åstorp
- Åtvidaberg
- Älmhult
- Älvdalen
- Älvsbyn
- Öckerö
- Ödeshög
- Örnsköldsvik
- Östersund
- Österåker
- Östhammar
- Östra Göinge
- Övertorneå
Om Panglistan 2024
Panglistan är en årlig kartläggning som Djurens Rätt har genomfört sedan 2019, baserad på uppgifter som kommunerna själva lämnar till organisationen. Notera att årets lista över hur kommunerna begränsar privatpersoners användning av fyrverkerier endast är jämförbar med listorna från 2021, 2022 och 2023, då frågeformuleringen ändrades något 2021.
Under coronapandemin arrangerades knappt några kommunala fyrverkerier, och därför baseras den beräkningen endast på kommuner som har deltagit i undersökningen sedan 2023.
För mer information om Panglistan 2024, kontakta Djurens Rätts pressjour via e-post press@djurensratt.se eller via telefon 070-649 20 41 (ej sms).
Nyckelord
Kontakter
Nanna ThydénPresskommunikatör
Tel:070-649 20 41press@djurensratt.seMatilda WiechelKommunikationschef
Tel:079-585 94 88press@djurensratt.seBilder
Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med 50 000 medlemmar i Sverige.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Ny rapport: Kommuner prioriterar hållbarhet och säger nej till turbokycklingar10.12.2024 10:00:04 CET | Pressmeddelande
Sveriges kommuner vill bidra till en omställning av kycklingproduktionen i landet. Mer än var fjärde kommun säger att de kommer att använda möjligheten att välja bort turbokycklingar redan vid nästa upphandling. Det visar Djurens Rätts senaste rapport.
Riksdagens djurskyddsforum får en nystart – Djurens Rätt uppmanar alla partier att delta27.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
November markerade en nystart för riksdagens djurskyddsforum. Med Djurens Rätt som medarrangör och Rebecka Le Moine (MP) som sammankallande ordförande, samlades politiker för att diskutera den aktuella och omdebatterade frågan om betesrättens framtid.
Chefredaktör vinner pris för sitt outtröttliga arbete för djuren26.11.2024 07:15:00 CET | Pressmeddelande
Elna Tenow-priset delas ut av Djurens Rätt till en aktör som visar att den kan, vill och vågar bidra till en positiv samhällsutveckling för djuren. I år går priset till Mattias Kristiansson för hans outtröttliga insatser att sprida och uppmuntra till en mer växtbaserad kost.
ICA är Sveriges vegovänligaste matkedja 202431.10.2024 09:20:51 CET | Pressmeddelande
I samband med internationella vegandagen presenterar Djurens Rätt sin årliga ranking av vegoutbudet hos Sveriges livsmedelskedjor. För tredje året i rad utmärker sig ICA som den kedja som gör mest för att öka tillgängligheten av växtbaserade produkter och tilldelas därmed titeln “Sveriges mest vegovänliga matkedja”.
Europaturné som engagerat tusentals för djurens rättigheter avslutas i Uppsala29.10.2024 10:15:00 CET | Pressmeddelande
Efter en lång och framgångsrik resa genom Europa närmar sig Djurens Rätt nu slutet av turnén ”For the Animals”. Turnén har besökt städer som Helsingfors, Berlin, Madrid, Lissabon och Zagreb, och når nu årets sista stopp i Uppsala.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum