Sprid ut skolstarterna för att minska smittspridningen

- Nu uppmanar vi huvudmännen för både de kommunala skolorna och de fristående skolornas styrelser att omgående inleda en dialog med våra medlemmar de regionala kollektivtrafikmyndigheterna och med den regionala smittskyddsläkaren kring möjligheterna att gemensamt besluta om att sprida ut skolstarterna på morgonen. Vi på Svensk Kollektivtrafik kan vara behjälpliga i den fortsatta dialogen för att gemensamt vidta de åtgärder som krävs för att hindra spridningen av Covid-19, säger Helena Leufstadius, vd för Svensk Kollektivtrafik.
- Dagens besked från regeringen och Folkhälsomyndigheten är säkert välkommet för såväl elever som lärare. Risken är samtidigt att staten själv nu agerar mot sina egna riktlinjer och aktivt bidrar till ökad trängsel i kollektivtrafiken när hundratusentals elever i höst åter ska börja i rusningstrafik. Det vill vi undvika. Därför uppmanar vi nu till en snar dialog om spridda skolstartstider för att dagens beslut inte ska bli morgondagens trängsel, säger Kristoffer Tamsons, ordförande för Svensk Kollektivtrafik.
I Sverige finns hundratusentals elever som läser vid gymnasieskolan. Flertalet av dessa reser till sin skola med kollektivtrafiken. Svensk Kollektivtrafik pekar i skrivelsen på risken att spridningen av Covid-19 ökar på nytt när gymnasieskolor och universitet/högskolor startar efter sommaren. En stor del av Sveriges gymnasieelever börjar skoldagen vid samma tid på morgonen, vilket skapar trängsel i bussar och tåg, liksom i skolornas allmänna utrymmen. För att minska trängseln och risken för smittspridning av Covid-19 bör skoldagens början spridas ut.
Enligt rapporten Mer kollektivtrafik och samhällsnytta for pengarna som Svensk Kollektivtrafik tog fram 2017 kan det räcka med att sprida ut starttiden med en halv till en hel timme för att jämna ut efterfrågan på kollektivtrafiken på morgonen.
Nyckelord
Kontakter
Helena LeufstadiusVD, Svensk Kollektivtrafik
Helena Leufstadius, VD, Svensk Kollektivtrafik
Agneta WeissglasKommunikationsansvarig, Svensk Kollektivtrafik
Tel:070 790 22 37agneta.weissglas@svenskkollektivtrafik.seEmil JohanssonPresskontakt för Svensk Kollektivtrafiks ordförande Kristoffer Tamsons
Tel:Tel: 070-737 7633emil.e.johansson@sll.seBilder


Länkar
Om
Följ Svensk Kollektivtrafik
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svensk Kollektivtrafik
Rapport: Djupt orättvis förmånsbeskattning av resor6.5.2025 10:00:31 CEST | Pressmeddelande
Män, höginkomsttagare och storstadsbor är vinnare med dagens förmånsbeskattning av resor. Kvinnor, landsbygdsbor och låg- och medelinkomsttagare är förlorare. Det visar en ny rapport från Svensk Kollektivtrafik.
Fler äldre åker färdtjänst men resornas samordning kan bli bättre17.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Andelen resenärer med färdtjänst och sjukresor som är över 80 år har ökat från 42% till 54% sedan 2014. De är dessutom nöjdare med både resan och bemötandet. Samtidigt finns det stora möjligheter till förbättring, samordning och hantering hos kommuner och regioner. Det framgår av årsrapporten från Svensk Kollektivtrafik med resultat från Anbaro, barometern för anropsstyrd trafik.
Årsrapport: Svenskarna väljer hållbart resande6.2.2025 10:00:28 CET | Pressmeddelande
84 procent av svenska folket reste med kollektivtrafiken förra året och 42 procent av våra resor i Sverige sker med hållbara färdsätt som gång, cykel och kollektivtrafik. Det är de högsta siffrorna sedan 2001 när Svensk Kollektivtrafiks resvane- och attitydundersökning Kollektivtrafikbarometern startade mätningarna.
Kollektivtrafiken i Sverige snart helt fossilfri20.5.2024 13:33:54 CEST | Pressmeddelande
Ny statistik från Svensk Kollektivtrafik visar att 95 procent av kollektivtrafiken med buss körs på förnybara drivmedel eller el. Regional- och pendeltågstrafiken drivs så gott som helt med el och spårvagns- och tunnelbanetrafiken körs endast på el. Nu gäller det att öka kollektivtrafikens marknadsandel för att minska transportsektorns klimatutsläppen.
Så här får vi de olika resenärsgrupperna att välja kollektivtrafiken framför bilen25.3.2024 10:00:07 CET | Pressmeddelande
Ökat utbud, bättre för miljön eller helt enkelt bara kunskap om hållplatsläget? Olika målgrupper reagerar på skilda argument och där finns nyckeln till att få fler att välja att resa med kollektivtrafiken i stället för att ta bilen. Det visar temarapporten från Svensk Kollektivtrafiks resvane- och attitydundersökning Kollektivtrafikbarometern, denna gång med fokus på skillnader i olika resenärsgrupper och deras förutsättningar att öka sitt kollektivtrafikresande.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum