Så undviker du att köpa en stulen cykel

Så här års är det många som är på jakt efter en ny cykel och det går att fynda på begagnatmarknaden. Det finns i nuläget tusentals cyklar till försäljning på olika köp- och säljsidor på nätet. Den som går i köptankar gör rätt i att lägga ner lite tid på att kolla upp att cykeln inte är stulen.
Finns det tydliga tecken på att en cykel är stulen ligger det hos köparen att upptäcka det. Även om du har köpt varan "i god tro" har en ägare alltid rätt att få tillbaka stulen egendom. Det är viktigt att tänka på när man köper en begagnad cykel.
– Det finns alltid en risk att ett begagnatfynd är stöldgods. Med cykelns ramnummer kan du kolla upp vem som är ägare till cykeln. Fråga om säljarens legitimation och begär att få se inköpskvittot när du köper begagnad cykel. Var uppmärksam och avstå från köp om du känner dig tveksam, säger Jessica Hjälmered, presschef på If.
Om säljaren föreslår att ni möts upp på en neutral plats istället för hemma, eller har väldigt bråttom, så kan det vara en varningsklocka att allt inte står rätt till. Likaså om priset på cykeln är anmärkningsvärt lågt. Lita på din instinkt – verkar ett erbjudande för bra för att vara sant, då är det ofta så.
Bortslipat ramnummer, borttaget eller förstört lås, ommålad cykel, eller säljare som inte har koll på detaljer kring cykeln, kan vara fler tecken på att cykeln är stöldgods.
Tidigare under våren berättade If att antalet cykelstölder är rekordhögt. Under förra året anmäldes 70 000 cyklar stulna. Det är en siffra som har legat relativt stilla de senaste åren. Under första kvartalet i år anmäldes fler cykelstölder i landet än på 17 år. Många cyklar stjäls för att säljas vidare.
Ifs tips för en säker begagnat-affär:
- Ta reda på vad cykeln kostade som ny. Be att få se originalkvittot. Kontrollera att kvittot ser ordentligt ut – vid minsta misstanke ring affären och fråga hur deras kvitton ser ut. Det finns fall där förfalskade köpkvitton använts.
- Ta reda på cykelns ramnummer. Du hittar det oftast på styrröret, ”stolpen” under styret. Kolla att inte ramnumret är bortslipat eller övermålat.
- Kontrollera stöldmärkningen om det finns en sådan.
- Ring till polisen och kontrollera ramnumret i stöldregistret.
- Använd sunt förnuft – om affären eller priset verkar för bra för att vara sant är det oftast det också!
- Skriv alltid ett köpekontrakt. Var noga med att du får korrekta uppgifter. Ladda ner Blockets köpekontrakt för cykel och fyll i det tillsammans med säljaren.
- Om du misstänker att cykeln är stulen – avstå från att köpa den. Ring polisen på 11414. Uppge ramnummer och eventuella andra kännetecken.
Nyckelord
Bilder
Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
Backventil den mest hållbara åtgärden enligt unikt forskningsprojekt18.2.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med forskningsinstituten CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet har If låtit undersöka hur hållbara olika åtgärder är för att skydda hem mot extrem nederbörd och för att förebygga skador. Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.
If uppmanar till försiktighet under sportlovet – knäskador ökar markant13.2.2025 14:13:28 CET | Pressmeddelande
Under sportlovet ökar risken för skador, för såväl barn som vuxna. Några av de vanligaste skadorna under perioden, enligt Ifs skadestatistik, är snedvridet knä och fraktur på knä eller ben. – De flesta av oss ställer sig på ett par skidor endast ett fåtal gånger per år, så var rädd om dig och överskatta inte din förmåga, säger Ifs personskadechef Jenny Grimstig.
If levererar starkt resultat för året och stärker sin nyckelroll i att hantera samhällsrisker6.2.2025 07:40:11 CET | Pressmeddelande
2024 var ett år med fortsatt stark tillväxt för If. Vi fortsatte att hjälpa våra kunder under ett år som präglades av en hård vinter och ett flertal större skador. Ifs roll i att främja det skadeförebyggande arbetet blir allt viktigare i dagens föränderliga risklandskap, kommenterar Ifs vd Morten Thorsrud.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum