If Skadeförsäkring

Så undviker du att köpa en stulen cykel

Dela
Att köpa begagnad cykel kan ha både ekonomiska och miljömässiga fördelar. Men tyvärr finns det en risk att cyklar på andrahandsmarknaden är stulna. Som köpare har man ett stort ansvar att vara uppmärksam på tecknen. If tipsar om hur du undviker att köpa en stulen cykel.

Så här års är det många som är på jakt efter en ny cykel och det går att fynda på begagnatmarknaden. Det finns i nuläget tusentals cyklar till försäljning på olika köp- och säljsidor på nätet. Den som går i köptankar gör rätt i att lägga ner lite tid på att kolla upp att cykeln inte är stulen.

Finns det tydliga tecken på att en cykel är stulen ligger det hos köparen att upptäcka det. Även om du har köpt varan "i god tro" har en ägare alltid rätt att få tillbaka stulen egendom. Det är viktigt att tänka på när man köper en begagnad cykel.

– Det finns alltid en risk att ett begagnatfynd är stöldgods. Med cykelns ramnummer kan du kolla upp vem som är ägare till cykeln. Fråga om säljarens legitimation och begär att få se inköpskvittot när du köper begagnad cykel. Var uppmärksam och avstå från köp om du känner dig tveksam, säger Jessica Hjälmered, presschef på If.

Om säljaren föreslår att ni möts upp på en neutral plats istället för hemma, eller har väldigt bråttom, så kan det vara en varningsklocka att allt inte står rätt till. Likaså om priset på cykeln är anmärkningsvärt lågt. Lita på din instinkt – verkar ett erbjudande för bra för att vara sant, då är det ofta så.

Bortslipat ramnummer, borttaget eller förstört lås, ommålad cykel, eller säljare som inte har koll på detaljer kring cykeln, kan vara fler tecken på att cykeln är stöldgods.

Tidigare under våren berättade If att antalet cykelstölder är rekordhögt. Under förra året anmäldes 70 000 cyklar stulna. Det är en siffra som har legat relativt stilla de senaste åren. Under första kvartalet i år anmäldes fler cykelstölder i landet än på 17 år. Många cyklar stjäls för att säljas vidare.

Ifs tips för en säker begagnat-affär:

  • Ta reda på vad cykeln kostade som ny. Be att få se originalkvittot. Kontrollera att kvittot ser ordentligt ut – vid minsta misstanke ring affären och fråga hur deras kvitton ser ut. Det finns fall där förfalskade köpkvitton använts.
  • Ta reda på cykelns ramnummer. Du hittar det oftast på styrröret, ”stolpen” under styret. Kolla att inte ramnumret är bortslipat eller övermålat.
  • Kontrollera stöldmärkningen om det finns en sådan.
  • Ring till polisen och kontrollera ramnumret i stöldregistret.
  • Använd sunt förnuft – om affären eller priset verkar för bra för att vara sant är det oftast det också!
  • Skriv alltid ett köpekontrakt. Var noga med att du får korrekta uppgifter. Ladda ner Blockets köpekontrakt för cykel och fyll i det tillsammans med säljaren.
  • Om du misstänker att cykeln är stulen – avstå från att köpa den. Ring polisen på 11414. Uppge ramnummer och eventuella andra kännetecken.

Nyckelord

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

0771-655 655

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Ny nordisk undersökning bland 4 000 personer bekräftar oroande ökning av stress14.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

En ny nordisk undersökning från försäkringsbolaget If visar att stressen sprider sig i hela Norden. 51 procent av befolkningen i Norden upplever att deras arbetsförmåga har påverkats negativt av stress. ”Vi ser tydliga paralleller mellan den upplevda stressnivån och sjukskrivningstalen. Utvecklingen går åt fel håll”, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

If presents record-high growth and large interest in personal health7.5.2024 08:54:14 CEST | Pressmeddelande

“Today, If presents the highest topline growth yet for the first quarter (7.6%). We improved our profit before taxes (6.5%), supported by strong investment return. Personal insurance is growing the fastest, but even more encouraging is the steady growth in all business areas. Wide growth demonstrates the strength of our geographical footprint and diversified portfolio. The impact of the severe Nordic winter we’ve experienced this year weights down the combined ratio, but the underlying performance is strong”, If’s CEO Morten Thorsrud comments when presenting the results of the first quarter of 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye