Vänerns miljöföroreningar ska undersökas på djupet
Det finns ett stort behov av att komma åt källor till utsläpp av miljögifter. Flera samhällsutmaningar och miljömål är beroende av tillräckligt rena sjö- och havsbottnar.
Även om utsläppen av miljögifter till Vänern har minskat de senaste årtiondena, ligger tidigare utsläpp kvar i mark och sjöbotten och riskerar att sprida sig i ekosystemet. Halterna av bland annat dioxin och PCB i flera fiskarter är till exempel fortfarande förhöjda, vilket utgör ett hot mot människors hälsa och begränsar deras värde som matfisk.
– Kunskapen om miljögifternas förekomst på Vänerns botten är dock relativt dålig, vilket gör det svårt att sätta in effektiva miljöåtgärder och minska risken för spridning av dem, säger Lovisa Zillén Snowball, chef för enheten Marin miljö på SGU.
Mot den här bakgrunden genomför SGU under sommarhalvåret 2020 undersökningar av bottnarna runt Vänern. För närvarande undersöks flera områden i norra Vänern från SGUs undersökningsbåt Ugglan. Från sensommaren används även Aurora, ett inhyrt fartyg från Århus Universitet, i väntan på att upprustningen av SGUs fartyg Ocean Surveyor blir klar våren 2021.
Syftet med arbetet är att kartlägga förekomster och mängder av miljögifter i Vänerns bottensediment. På så vis kan bättre modeller och scenarier över hur miljön i Vänern utvecklas tas fram. Ett bättre underlag om Vänerns miljöproblematik är mycket viktigt för att kunna välja och prioritera vilka framtida miljöåtgärder som ska sättas in i framtiden, samt för att begränsa spridningen av miljögifter i miljön.
Arbetet med att kartlägga Vänerns sediment utförs av SGU i samarbete med länsstyrelserna i Västra Götaland och Värmland. Projektet finansieras av Naturvårdsverket, SGU och ett regeringsuppdrag avseende förorenade sediment.
Kontakter
Lovisa Zillén SnowballEnhetschef för Marin Miljö
Tel:018-17 90 33lovisa.zillen.snowball@sgu.seOm
SGU är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige.
Följ Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
Risk för vattenbrist13.5.2025 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
Landets grundvattennivåer är så låga att Sveriges geologiska undersökning i dag, den 13 maj, utfärdar ett meddelande om risk för vattenbrist för flera län i södra Sverige. I stora delar av landet är nivåerna långt under det normala för årstiden – och de sjunker dessutom i snabb takt.
SGU håller pressträff om landets grundvattensituation12.5.2025 13:37:51 CEST | Pressmeddelande
Ovanligt lite nederbörd sedan i höstas har lett till mycket lägre grundvattennivåer än vanligt i maj och ett dåligt utgångsläge inför sommaren på flera håll i landet. Med anledning av detta bjuder Sveriges geologiska undersökning (SGU) in till en digital pressträff i morgon, tisdag. SGU presenterar data över läget och berättar vad vi kan vänta oss framåt.
Så kartlägger vi Sverige – välkomna på pressträff14.4.2025 08:38:56 CEST | Pressmeddelande
Till havs, på marken, från luften – för koldioxidlagring, energiförsörjning och samhällets behov av kritiska råmaterial som sällsynta jordartsmetaller. Kom och ta del av hur Sveriges geologiska undersökning (SGU) arbetar med att kartlägga Sveriges geologi 2025. Vi hälsar välkommen till pressträff i morgon, den 15 april, ombord på vårt undersökningsfartyg Ocean Surveyor som dagen till ära ligger vid Skeppsbrokajen i Stockholm.
Nu startar Mineraljakten 2025 – tävla om 150 000 kronor10.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
I dag, den 10 april, går startskottet för 2025 års upplaga av Mineraljakten. Bakom tävlingen, där du kan vara med och tävla om 150 000 kronor, står myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU). Syftet är att engagera allmänheten till att lära sig mer om Sveriges geologi och de metaller vi tar för givet i vår vardag.
Riksintresse för olivin detaljavgränsas1.4.2025 10:00:07 CEST | Pressmeddelande
Sveriges geologiska undersökning (SGU) har tagit fram en detaljavgränsning för olivinfyndigheten Kittelfjäll i Vilhelmina kommun. Fyndigheten pekades ut som riksintresse 1996, men får först nu fullt skydd för att säkra framtida behov av det viktiga industrimineralet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum