Mediepolitik 2020 - Vad regleras och vad regleras inte?

Den snabba tekniska utvecklingen har förändrat hur och var medier konsumeras. Samtidigt utgår mycket av medielagstiftningen från den plattform som kanalen eller tjänsten distribueras via. I det nya digitala medielandskapet är det svårare för konsumenten att veta hur innehållet sänds ut och tas emot och därmed vilken lagstiftning som tjänsten träffas av. Dessutom omfattas de nya populära digitala tjänsterna sällan av svensk lagstiftning. I vår nya rapport Mediepolitik 2020 beskriver vi vilka viktiga regler för innehåll och krav som finns och för vilka tjänster de gäller.
Rapporten innehåller också en överblick av aktuella utredningar som har gjorts för att försöka möta den allt mer digitala och globala mediemarknaden. För att ge läsaren en historisk överblick över politikens roll i medieutvecklingen har vi tagit fram en tidslinje med de utredningar och händelser som tillsammans har påverkat medielandskapets utveckling i Sverige sedan 70-talet.
Bakgrund
Myndigheten för press, radio och tv har i uppdrag att följa och analysera utvecklingen inom medieområdet och sprida kunskap om den till allmänheten. Myndigheten ska även publicera statistik och annan information om ägande- och branschstruktur, teknik, innehåll och ekonomiska förhållanden inom medieområdet. Som ett led i det arbetet publicerar myndigheten flera rapporter varje år om medieutvecklingen i Sverige. Den här rapporten beskriver mediepolitiken i Sverige.
Nyckelord
Bilder
Dokument
Länkar
Om
Mediemyndigheten tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi ska inom vårt verksamhetsområde verka för yttrandefrihet, medie- och informationskunnighet samt möjligheterna till mediemångfald och tillgänglighet. Vi ska också verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare, ta tillvara deras erfarenheter samt verka för att skydda barn från skadlig mediepåverkan.
Följ Mediemyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten
Granskningsnämnden friar SVT gällande inslag om jaktvapen5.5.2025 11:42:46 CEST | Pressmeddelande
Granskningsnämnden friar ett inslag i programmet Veckan med Camilla och Leif GW. I programmet uttryckte Leif GW Persson sin åsikt om ett politiskt förslag gällande användningen av halvautomatiska vapen i jakt.
Ny rapport om utmaningar och trender i medielandskapet29.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Globala tendenser med desinformation och en blixtsnabb utveckling av AI utmanar mediesektorn. Mediemyndigheten släpper nu rapporten Medieutblick 2025 där experter vid myndigheten fördjupar sig i aktuella utmaningar inom medieområdet.
Mediemyndigheten ska stärka motståndskraften mot AI-desinformation16.4.2025 14:56:38 CEST | Pressmeddelande
Regeringen föreslår att ytterligare 2 miljoner kronor ska tillföras Mediemyndigheten under 2025 för att fördjupa arbetet med medie- och informationskunnighet (MIK) med särskilt fokus på artificiell intelligens (AI).
TV4 fälls för sponsringsmeddelanden i Idol7.4.2025 11:56:04 CEST | Pressmeddelande
Granskningsnämnden fäller TV4 på grund av att sponsringsmeddelanden i Idol hade säljfrämjande tillägg och reklambetonad framställning. Programmet fälls även för otillbörligt kommersiellt gynnande.
TV4 frias gällande ljudupptagning från skolskjutningen24.3.2025 11:33:02 CET | Pressmeddelande
TV4 Nyheternas inslag den 5 februari 2025 om vad som sades i en filmsekvens från skolskjutningen i Örebro stred inte mot kravet på saklighet enligt granskningsnämnden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum