Jorden har förlorat närmare 28 biljoner ton is på 23 års tid

Brittiska forskare har studerat satellitdata från perioden 1994 till 2017 och därmed kunnat konstatera att jorden under den tiden blivit av med 28 biljoner ton is. Fortsätter mönstret framöver riskerar de globala havsnivåerna att stiga med en meter innan nästa århundrade. För att sätta det i perspektiv berättar professor Andy Shepherd, direktör of Leeds University's Centre for Polar Observation and Modelling, för tidningen The Guardian att:
- Varje höjning av havsnivån med en centimeter gör att ungefär en miljon människor måste omlokaliseras.
Att så mycket sötvatten frigörs påverkar också den marina miljön kring jordens poler men även djur och natur på land drabbas hårt av minskade ismassor. Det är även så att jorden tappar förmåga att reflektera solljus tillbaka ut i rymden med ett mindre snötäcke, vilket i sin tur bara skyndar på processen. I ytterligare en artikel publicerad i tidskriften Nature skriver forskare från universitetet i Ohio att Grönland förlorat så mycket av sitt istäcke att även om det skulle bli kallare är det inte säkert att isarna skulle börja växa igen.
Forskare och beslutsfattare kan använda en hel flotta av satelliter när de samlar data över världens hav och istäckena kring jordens poler. Inom NASA och det amerikanska National Snow and Ice Data Center finns exempelvis Greenland Ice sheet Mapping Project (GIMP) som använder sig av amerikanska, kanadensiska och europeiska satelliter för att generera ett paket av data över Grönlands istäcke. Här kan forskare löpande få fram hur snabbt den totala ismassan, men även specifika glaciärer, rör sig och minskar eller ökar i storlek.
Den europeiska rymdorganisationen, ESA, skickade år 2010 upp CryoSat som sedan dess mätt tjockleken på Grönlands- och Antarktis isar, men även tjockleken på sjöar i de arktiska regionerna samt glaciärer i Patagonien. I november kommer även förhoppningsvis nästa satellit inom det europeiska jordobservationsprojektet Copernicus, Sentinel-6, att sändas upp. Sentinel-6 ska mäta de globala isfria havsnivåerna men också strömmar, vindar och våghöjder och därigenom bidra med data viktiga för klimatforskare och andra med havet som arbetsplats. Sentinel-6 kommer att kunna leverera uppdaterad data från 95 % av jordens totala havsyta var tionde dag. Detta är bara några exempel på vilken samhällsnytta människans aktivitet i rymden har.
Nyckelord
Bilder

Om
Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet
Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.
Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
Rymdminister Johan Pehrson och astronaut Marcus Wandt gästar Rymddagen 3 april 20252.4.2025 11:49:09 CEST | Pressmeddelande
Rymdstyrelsen bjuder in till en heldag i Solna för de som arbetar med samhällsutveckling, miljö, innovation eller framtidens infrastruktur. Under dagen lyfter vi hur rymddata och rymdverksamhet kan bidra till konkret samhällsnytta, och visar hur Sverige kan dra nytta av rymdens möjligheter. Programmet innehåller inspirerande presentationer, paneldiskussioner med experter från myndigheter, akademi och näringsliv.
Cinemateket och Rymdstyrelsen siktar mot stjärnorna25.3.2025 10:49:24 CET | Pressmeddelande
Se film på rymdtema, träffa astronauten Marcus Wandt, ta del av aktuell forskning om det utomjordiska, avfyra dina egna raketer - allt detta under april månad i Filmhuset när Cinemateket och Rymdstyrelsen bjuder in till programmet ”Utomjordiskt - Rymdresor på film".
Rymdglädje, rymdnytta och stolthet när stafettpinnen lämnas vidare22.11.2024 13:10:56 CET | Nyheter
Efter sex år hos Rymdstyrelsen lämnar nu Anna Rathsman över stafettpinnen till en ny generaldirektör. Hon sammanfattar sin tid med stolthet och gott hopp om framtiden – och berättar om nya äventyr som väntar runt hörnet.
Nå rymden i Göteborg under årets Bokmässa3.9.2024 15:56:45 CEST | Pressmeddelande
Den 26 till 29 september slås portarna upp till årets upplaga av Bokmässan i Göteborg. Ett av mässans tema är i år Rymden där Rymdstyrelsen står som värd. Tillsammans med en mängd samarbetspartners arrangerar vi seminarier, scenframträdanden, pysselverkstad, live-podcasts och mycket annat.
Svenska satelliten Arctic Weather Satellite ska ge mer träffsäkra väderprognoser – och förbättra klimatforskningen17.8.2024 06:20:42 CEST | Pressmeddelande
Den 16 augusti kl. 20:56 sändes den svensktillverkade vädersatelliten Arctic Weather Satellite (AWS) upp i rymden. Genom att utforska fukt- och temperaturvariationer, samt mäta iskristaller inuti moln kommer AWS bidra med nya typer av väderdata i Arktis och Antarktis. Informationen ska hjälpa meteorologer att ställa mer träffsäkra prognoser – särskilt i norra Europa. AWS är ett uppdrag från Europeiska rymdorganisationen ESA.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum