Den sydafrikanska allkonstnären William Kentridge gästar Dramaten

I det 42 minuter långa musikaliska verket Waiting for the Sibyl, en berättelse om vår längtan att komma i kontakt med krafterna som styr våra öden, samspelar tre dansare och sex sångare med projektioner, skuggspel och musik. Verket är inspirerat av myten om Sibyllan i Cumae, ett orakel som nedtecknade frågeställarens öde på ett eklöv, bara för att sedan sammanblanda detta löv med andras öden. Vems öde var det egentligen man läste till slut? När Kentridge återskapar myten är vår samtida Sibylla en algoritm som förutser vårt liv.
The Moment Has Gone är en kortfilm med Kentridges kolanimationer om sitt alter ego Soho Eckstein, kombinerat med sekvenser där man får se honom skapa verket. Framförs med levande pianomusik skriven av Kyle Shepherd tillsammans med en manskör under ledning av Nhlanhla Mahlangu. Här återfinns också fraser och idéer som återkommer i operan, och även Sibyllan själv dyker upp.
Performance Lecture: A Natural History of the Studio
William Kentridge kommer även att ge en Performance Lecture där han berättar om sitt mångfacetterade konstnärskap och om konstens roll och betydelse. Konst, menar Kentridge, är en egen form av kunskap som inte fullt ut går att förstå i traditionellt akademiska termer. Att teckna har potentialen att hjälpa oss förstå de mest komplexa frågorna i vår tid. På Kentridges typiska manér ges en föreläsning om bild och ord, om hantverk och filosofisk reflektion och återblickar på hans arbete och de bakomliggande idéerna. Performance Lecture presenteras inom ramen för Dramaten&.
Samtal inför publik – The less good idea
Om hur en konstnärlig process kan berikas av att arbeta gränsöverskridande mellan olika konstområden som opera, performance, video och teckning. I centrum för samtalet står Kentridge projekt The Centre for the Less Good Idea. William Kentridge själv deltar i samtalet som genomförs i samarbete med Konstnärsnämnden och leds av Iaspis chef Johan Pousette. Presenteras inom ramen för Dramaten&.
William Kentridge föddes 1955 i Johannesburg. Hans föräldrar var jurister, och tidiga motståndare till apartheid, något som även kom att prägla Kentridges arbete. Han har blivit känd för sina kolteckningar och animerade bildsekvenser, som inte sällan utgick från orättvisorna och samhällsproblemen i hans hemland. Han slog igenom på 1980-talet och är idag en internationellt hyllad konstnär som gör allt från teckningar och animerade filmer till installationer och scenkonst.
Kyle Shepherd är född i Kapstaden 1987. Anses vara Sydafrikas mest framstående jazzpianist och kompositör, men är också en duktig sångare och spelar många instrument som t ex saxofon och gitarr. Shepherd slog igenom med sitt debutalbum fineART 2009 och har sedan turnerat i hemlandet med sin egen ensemble fineART Quartet. Hans musik hämtar sina influenser från traditionella rytmer, melodier och harmonier, men också från andra musiker som Abdullah Ibrahim, Zim Ngqwana, Robbie Jansen, Keith Jarrett and Jason Moran.
Gästspelet med Kentridge är en del av Bergmanfestivalen 2020 som skulle öppnat idag den 27 augusti. På grund av Corona-epidemien beslutades innan sommaren att festivalen inte kunde bli en sammanhållen mötesplats för internationell scenkonst som planerat. Dramaten har istället arbetat för att kunna erbjuda publiken några av de gästspel som var inbokade, men utspritt under spelåret. Under hösten kommer fler nyheter och programpunkter att presenteras under Bergmanfestivalens flagg. Läs pressmeddelande från den 2 april 2020 här.
SIBYL är en samproduktion mellan Teatro dell'Opera di Roma, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg och Dramaten.
Koncept och regi: William Kentridge
Körkompositör/ assisterande regissör: Nhlanhla Mahlangu
Kompositör / dirigent: Kyle Shepherd
Videoredigering / compositing: Žana Marović
Kostym: Greta Goiris
Scenografi: Sabine Theunissen
Ljusdesign: Urs Schönebaum
Filmfotograf: Duško Marović
Skapat och framförs av:
Kyle Shepherd - piano
Nhlanhla Mahlangu – sångare/dansare
Xolisile Bongwana – sångare/dansare
Thulani Chauke - dansare
Teresa Phuti Mojela - dansare
Thandazile ’Sonia’ Rabede - dansare
Ayanda Nhlangothi - sångare
Zandile Hlatshwayo - sångare
Siphiwe Nkabinde- sångare
Sbusiso Shozi - sångare
Kentridge: SIBYL, 10-11 april, 2021, Stora scenen.
Performance Lecture: A Natural History of the Studio med William Kentridge, april 2021, Elverket.
Samtal inför publik – The less good idea, april 2021.
Nyckelord
Kontakter
Lena TörnerPressansvarig
Tel:0703-72 61 47lena.torner@dramaten.seBilder



Om
Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.
Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.
Följ Dramaten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Dramaten
Höstens repertoar på Dramaten 20259.4.2025 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
En ospelbar komedi av William Shakespeare, Das Kapital som dansteaterföreställning, uppmärksammat gästspel från Ungern och en scenisk installation av nobelpristippad ungersk författare. Den kroatiske regissören Oliver Frljić är tillbaka med en fransk klassiker och Unga Dramaten presenterar nyskriven monolog av Sandra Beijer. Pjäsernas pjäs med Gustav Lindh och Gizem Erdogan blir sista produktionen på scenen Elverket. Detta och mycket mer på Dramaten i höst.
Papporna – Pascalidous intervjuer i händerna på Salzberger1.4.2025 09:28:50 CEST | Pressmeddelande
Alexandra Pascalidous intervjubok Var är papporna? blir pjäs i regi och bearbetning av Alexander Salzberger. En pjäs med högt tempo, smärtsamma historier och tvära kast mellan humor och svärta. Urpremiär för Papporna på Lilla scenen den 17 april.
Dramaten presenterar hösten 202519.3.2025 13:21:31 CET | Pressinbjudan
Onsdagen den 9 april kl. 09.30-10.30 i Dramatenbaren
Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj till Dramaten12.3.2025 09:04:29 CET | Pressmeddelande
Den 25 mars, på Belarus frihetsdag, presenterar Dramaten.Doc Svetlana Aleksijevitjs bok Tiden Second hand som gestaltad läsning. Därefter sker ett exklusivt samtal mellan författaren och Dmitri Plax. På Lilla scenen.
Juloratoriet i regi av Linus Tunström27.2.2025 09:08:17 CET | Pressmeddelande
Relationen far och son är i fokus när Linus Tunström sätter upp Göran Tunströms minnesrika skildring av en familj i tre generationer. – Jag är nyfiken på vad denna rika familjeberättelse kan locka fram ur mig nu, själv pappa, i en annan tid, i ett helt annat sammanhang, säger Linus Tunström. Premiär på Stora scenen den 22 mars.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum