Svenska Jägareförbundet

Mårten gås – året om?

Dela
gravad vildgås med gremolata, foto Lena Runer
gravad vildgås med gremolata, foto Lena Runer

Nu är det dags att äta vildgås till vardags. Vildgässen har ökat markant de senaste 10 åren. Men hur många av oss äter svensk vildgås idag - förutom på Mårten gås den 11 november?

Göran Frisk, på Friskens Viltfågel, Vittskövle, säger att det finns mycket gott och spännande att göra av vildgåsen. Han tipsar om att vildgäss går utmärkt att röka, grava, lufttorka, använda som skav eller göra korv på. 

-Självklart kan man helsteka gåsen på traditionellt sätt (välj då ung gås) – eller skära ut bröstfiléerna och steka. Det går också utmärkt att mala gåskött till en god biff och servera med asiatiska tillbehör. Och vill man ta vara på allt – kan du fylla kuddar med dunen, tillägger Göran Frisk.

Inför Mårten Gås på måndag 11 november är det många restauranger som serverar gåsmiddag med den traditionella svartsoppan först. 

-Men det är dåligt utvecklad fågelätarkultur norr om Skåne, säger Göran Frisk som tycker att vi ska se gässen som en vild klimatsmart resurs året om.

Under senare tid har dessutom gässens ökande antal lett till skador på jordbruksgrödor och även skapat problem för naturvården. Om du väljer vildgås till middag ger du jägarna anledning att fälla fler. Man kan med andra ord äta upp ett problem för bönder och naturvårdare.

Vildgässen får extra skjuts av den nyligen utkomna Köttguiden från WWF, där viltkött är en av de få livsmedel som får grönt ljus i alla kategorier. https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/kottguiden/

Gåsrecept hittar du här https://recept.viltmat.nu/?s=g%C3%A5s

Cirka 50 000 vildgäss skjuts årligen. Gäss är svårjagade – den vanligaste formen är bulvanjakt, det vill säga att man sätter ut bulvaner för att locka till sig riktiga gäss.

-Hur smakar de olika gässen? Camilla Olsson, doktorand vid Högskolan i Kristianstad svarar: ”Vi har gjort beskrivande smaktester på våra vanligaste gåsarter. Grågås och sädgås visade sig ha väldigt snarlika smakupplevelser. Vitkindad gås stack ut på ett positivt sätt vad gäller vissa smakegenskaper, som till exempel mörhet. Så kanske kan grågåsen få konkurrens på matbordet till Mårten Gås?

Kan du se skillnad på de olika gässen; grågås, kanadagås, vitkindad gås, bläsgås och sädgås: https://jagareforbundet.se/vilt/vilt-vetande2/artpresentation/gass-kannetecken/

PS: Därför heter det smörgås?

Ordet smörgås kan spåras tillbaka till då man i stugorna kärnade sitt eget smör. Vid kärnandet steg små smörklumpar upp till mjölkytan och drev omkring likt gäss. En sådan smörklump passade utmärkt att lägga på en skiva bröd. (enligt Wikipedia)

För mer information; Christina Nilson-Dag, Svenska Jägareförbundet, 070 738 83 06

Kontakter

Bilder

gravad vildgås med gremolata, foto Lena Runer
gravad vildgås med gremolata, foto Lena Runer
Ladda ned bild

Om

Svenska Jägareförbundet
Svenska Jägareförbundet
Öster Malma
611 91 Nyköping

077-18 30 300https://jagareforbundet.se/

Svenska Jägareförbundet är en folkrörelse med cirka 153 000 medlemmar. Förbundet bildades 1830 i syfte att rädda viltstammarna samt att främja en långsiktigt hållbar jakt. Svenska Jägareförbundet har även uppdrag från myndigheter för att leda den praktiska jakten och viltvården i Sverige.

Följ Svenska Jägareförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Jägareförbundet

Lyckad flyttning för Sveriges mest hotade fågel26.11.2024 09:54:37 CET | Pressmeddelande

Fjällgåsen är Sveriges mest hotade fågelart. Stammen består idag av cirka 150 fåglar. Tack vare stora insatser som uppfödning av ungar och en ny flyttväg till ett nytt övervintringsområde ökar stammen sakta. – Fjällgåsen flyttar gärna under nätterna. Genom nya data från GPS-sändare vet vi att dessa gäss flyger på cirka 800 meters höjd i 70–100 kilometer i timmen, säger Sarah Nordlinder, projektledare för Fjällgåsprojektet.

Svenska Jägareförbundet: Så kan du rapportera stora rovdjur14.11.2024 09:39:34 CET | Pressmeddelande

Det enklaste sättet för en privatperson att bidra med fakta om de stora rovdjuren är att ladda ned en app som heter Skandobs. I den kan man sedan enkelt registrera allt från spår, spillning eller om du sett en björn, lo, varg eller järv. – Det går bra att rapportera i appen Skandobs året runt. Men det är observationer från 1 oktober till 28 februari för lo, 1 oktober till 31 mars för varg samt 1 februari till 31 juli för järv som räknas till länsstyrelsernas kvalitetssäkrade rapport, säger Jonatan Lilja, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye