
Goda råd till tjejer som vill börja jaga!

Efter sommaren brukar många bli nyfikna på att börja jaga och ta jägarexamen. Men du som aldrig tidigare kommit i kontakt med jakt har säkert många frågor hur man blir jägare.
Här ger Ewa Klingspor, en riktigt erfaren kvinnlig jägare, råd till dig som vill börja jaga. Ewa har jagat hela sitt liv, var en av de första att starta ett kvinnligt jaktlag som i 20 år arrenderade jaktmark utanför Södertälje. Ewa har även bildat Svenska Jägareförbundets kvinnliga nätverk, JAQT ((Jagande kvinnor i tiden) och coachat många kvinnor ut i jakten.
Ewas råd till dig som vill bli jägare:
Ta jägarexamen på ett ställe med bra rekommendationer, t ex genom Studiefrämjandet. Den består av teori; lär dig mycket om djur, natur och jakt. Därefter praktik; skytte och säker vapenhantering. Efter jägarexamen kan du skaffa licens på bössa, börja jaga och glädjas åt att själv kunna skaffa dig hållbart viltkött.
Gå med i JAQT på din ort. De arrangerar skytteträning, styckkurser, jakter mm
Träna skytte – det är kul. Närmaste skjutbana hittar du på https://jagareforbundet.se/jakt/skytte/ovrigt/hitta-din-skjutbana-pa-kartan/#
Skaffa dig en coach- en erfaren jägare som du kan följa med ut och fråga till råds.
Du behöver inte börja med att köpa värsta jaktutrustningen. Första bössan kan vara begagnad, men se till att den ligger bra mot din axel och armar/händer/öga.
Fråga om råd, de flesta jägare delar gärna med sig av sin kunskap och erfarenheter.
Sprid ut att du har börjat jaga och gärna följer med ut på jakt. Det kan räcka med att sitta bredvid en jägare på pass eller gå i drev.
En del börjar sin jaktliga bana som hundförare, dvs skaffar en jakthund och kommer ut på jakter den vägen. Apporterande fågelhund, drivande hund, stötande hund… det finns många olika raser för olika jaktformer.
Det är dyrare att jaga i södra Sverige, framför allt runt Stockholm/storstäder. Ta dig ut på landsbygden för där finns fler tillfällen att komma ut på jakt och det är billigare där att gå med i jaktlag och arrendera mark eller köpa in sig på enstaka jakter.
Slutligen, eftersom Ewa är skicklig på att ta hand om och tillaga vilt, ger hon ett sista tips: ”Kött från vilt är det yttersta exemplet på det naturliga kretsloppet och att få äta och bjuda på det kött man följt från skott till gryta är en fantastisk känsla dessutom magert gott och klimatsmart. För jättebra råd och recept gå till www.viltmat.nu ”
Läs mer om jägarexamen här; https://jagareforbundet.se/utbildning/jagarexamen/
Fakta kvinnliga jägare: I Sverige finns det cirka 20 000 kvinnliga jägare och de ökar för varje år. Var femte som tar jägarexamen är idag en kvinna. Av hela jägarkåren (ca 300 000) utgör kvinnorna 7 procent.
JAQT – Svenska Jägareförbundets kvinnliga nätverk som finns runtom i landet, https://jagareforbundet.se/jakten/jaqt/
För mer information: ewaklingspor@gmail.com
Nyckelord
Kontakter
Christina Nilson-Daginformationsansvarig Presskontakter, viltmat, kulturprojekt
Tel:070 738 83 06christina.nilson-dag@jagareforbundet.seBilder

Om
Svenska Jägareförbundet är en folkrörelse med cirka 153 000 medlemmar. Förbundet bildades 1830 i syfte att rädda viltstammarna samt att främja en långsiktigt hållbar jakt. Svenska Jägareförbundet har även uppdrag från myndigheter för att leda den praktiska jakten och viltvården i Sverige.
Följ Svenska Jägareförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska Jägareförbundet
Stor kartläggning av klövvilt – och vi behöver din hjälp27.2.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Hur många älgar finns i skogarna runt Östersund? Hur många vildsvin bökar i Jönköpingsområdet? Svenska Jägareförbundets unika kartläggning av Sveriges klövvilt är i full gång. Och vi behöver din hjälp.
Så ska hotet mot vår fauna stoppas18.12.2024 09:22:47 CET | Pressmeddelande
Invasiva främmande arter som exempelvis mårdhund i Sverige är ett av de största hoten mot den globala biologiska mångfalden. Svenska Jägareförbundet bedriver idag ett framgångsrikt arbete med att stoppa sådana djur och fåglar att få fotfäste i Sverige.
Lyckad flyttning för Sveriges mest hotade fågel26.11.2024 09:54:37 CET | Pressmeddelande
Fjällgåsen är Sveriges mest hotade fågelart. Stammen består idag av cirka 150 fåglar. Tack vare stora insatser som uppfödning av ungar och en ny flyttväg till ett nytt övervintringsområde ökar stammen sakta. – Fjällgåsen flyttar gärna under nätterna. Genom nya data från GPS-sändare vet vi att dessa gäss flyger på cirka 800 meters höjd i 70–100 kilometer i timmen, säger Sarah Nordlinder, projektledare för Fjällgåsprojektet.
Flest viltolyckor sker under vintern21.11.2024 08:41:30 CET | Pressmeddelande
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som älg, hjort, rådjur, vildsvin och älg. – Många djurarter rör sig vid skymning och gryning. När skymning och gryning sammanfaller med tidpunkten när människor åker till och från sin arbetsplats ökar viltolyckorna, säger Jesper Einarsson, ansvarig för Viltolycksarbetet på Svenska Jägareförbundet.
Svenska Jägareförbundet: Så kan du rapportera stora rovdjur14.11.2024 09:39:34 CET | Pressmeddelande
Det enklaste sättet för en privatperson att bidra med fakta om de stora rovdjuren är att ladda ned en app som heter Skandobs. I den kan man sedan enkelt registrera allt från spår, spillning eller om du sett en björn, lo, varg eller järv. – Det går bra att rapportera i appen Skandobs året runt. Men det är observationer från 1 oktober till 28 februari för lo, 1 oktober till 31 mars för varg samt 1 februari till 31 juli för järv som räknas till länsstyrelsernas kvalitetssäkrade rapport, säger Jonatan Lilja, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.