
Låt jägarna sälja vildsvinskött!

- Vi jägare känner ett ansvar att tillsammans med markägare och arrendatorer få ner omfattningen av vildsvinsskadorna och då är ett ändrat regelverk för försäljning av vildsvinskött ett bra verktyg, säger Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet.
I Tyskland finns ett fungerande system som mycket väl kan fungera även i Sverige. Det innebär att köttet trikintestas hos godkänt laboratorium och att det sedan finns spårbarhet varifrån det kommer. Samt att jägarna certifieras med en utbildning som säkerställer att köttet är rätt hanterat.
Intresset för ekologiska livsmedel ökar, till vilket viltköttet räknas. Det är magert, rikt på mineraler, fritt från tillsatser och läkemedel.
- Viltkött är ett av våra mest klimatsmarta livsmedel, men för att få ut mer till konsumenter behövs enklare regler – som det finns vid försäljning av till exempel älg, hjort och rådjur. Med enklare regler slipper jägarna långa bilkörningar till vilthanteringsanläggningar som ofta är dyrare än betalningen för köttet, vilket idag avhåller jägarna från att både fälla och sälja vildsvin.
Det mesta av de 20 000 ton viltkött som fälls årligen hamnar därför i jägarnas egna frysar.
Svenska Jägareförbundet vill att regeringen förenklar regelverket. Det skulle öka jakttrycket på vildsvin och ge fler konsumenter tillgång till naturligt viltkött på tallriken.
För mer information
Förbundsordförande Torbjörn Larsson, 0708-188 100
För att se det här innehållet från res.cloudinary.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.
Foto: Magnus Rydholm
För att se det här innehållet från res.cloudinary.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.Foto: Göran Ekström
Kontakter
Christina Nilson-Daginformationsansvarig Presskontakter, viltmat, kulturprojekt
Tel:070 738 83 06christina.nilson-dag@jagareforbundet.seBilder

Om
Svenska Jägareförbundet är en folkrörelse med cirka 153 000 medlemmar. Förbundet bildades 1830 i syfte att rädda viltstammarna samt att främja en långsiktigt hållbar jakt. Svenska Jägareförbundet har även uppdrag från myndigheter för att leda den praktiska jakten och viltvården i Sverige.
Följ Svenska Jägareförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska Jägareförbundet
Stor kartläggning av klövvilt – och vi behöver din hjälp27.2.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Hur många älgar finns i skogarna runt Östersund? Hur många vildsvin bökar i Jönköpingsområdet? Svenska Jägareförbundets unika kartläggning av Sveriges klövvilt är i full gång. Och vi behöver din hjälp.
Så ska hotet mot vår fauna stoppas18.12.2024 09:22:47 CET | Pressmeddelande
Invasiva främmande arter som exempelvis mårdhund i Sverige är ett av de största hoten mot den globala biologiska mångfalden. Svenska Jägareförbundet bedriver idag ett framgångsrikt arbete med att stoppa sådana djur och fåglar att få fotfäste i Sverige.
Lyckad flyttning för Sveriges mest hotade fågel26.11.2024 09:54:37 CET | Pressmeddelande
Fjällgåsen är Sveriges mest hotade fågelart. Stammen består idag av cirka 150 fåglar. Tack vare stora insatser som uppfödning av ungar och en ny flyttväg till ett nytt övervintringsområde ökar stammen sakta. – Fjällgåsen flyttar gärna under nätterna. Genom nya data från GPS-sändare vet vi att dessa gäss flyger på cirka 800 meters höjd i 70–100 kilometer i timmen, säger Sarah Nordlinder, projektledare för Fjällgåsprojektet.
Flest viltolyckor sker under vintern21.11.2024 08:41:30 CET | Pressmeddelande
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som älg, hjort, rådjur, vildsvin och älg. – Många djurarter rör sig vid skymning och gryning. När skymning och gryning sammanfaller med tidpunkten när människor åker till och från sin arbetsplats ökar viltolyckorna, säger Jesper Einarsson, ansvarig för Viltolycksarbetet på Svenska Jägareförbundet.
Svenska Jägareförbundet: Så kan du rapportera stora rovdjur14.11.2024 09:39:34 CET | Pressmeddelande
Det enklaste sättet för en privatperson att bidra med fakta om de stora rovdjuren är att ladda ned en app som heter Skandobs. I den kan man sedan enkelt registrera allt från spår, spillning eller om du sett en björn, lo, varg eller järv. – Det går bra att rapportera i appen Skandobs året runt. Men det är observationer från 1 oktober till 28 februari för lo, 1 oktober till 31 mars för varg samt 1 februari till 31 juli för järv som räknas till länsstyrelsernas kvalitetssäkrade rapport, säger Jonatan Lilja, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.