Akademiska sjukhuset

Akademiska vill bli ett magnetsjukhus

Dela
Som ett av tre svenska sjukhus deltar Akademiska i Magnet4Europe, ett projekt som framförallt syftar till att utveckla arbetsmiljön och utvecklingsmöjligheter för sjuksköterskor. Även Skåne universitetssjukhus och Länssjukhuset i Kalmar ingår i projektet som finansieras av EU.
Akademiska sjukhuset medverkar i projektet Magnet4Europe somframförallt syftar till att utveckla arbetsmiljön och utvecklingsmöjligheter för sjuksköterskor.
Akademiska sjukhuset medverkar i projektet Magnet4Europe somframförallt syftar till att utveckla arbetsmiljön och utvecklingsmöjligheter för sjuksköterskor.

- Vi kommer att titta på så kallade "magnetfaktorer" såsom kvalitet, arbetsmiljö och patientsäkerhet, som har identifierats som betydelsefulla för att kunna rekrytera och behålla personal, inte minst sjuksköterskor, säger Marie Sjödin, chefssjuksköterska på Akademiska sjukhuset.

Magnetsjukhus har sitt ursprung i USA, där man redan under 1980-talet kunde se att vissa sjukhus lyckades rekrytera och behålla erfarna och kompetenta sjuksköterskor, trots att andra sjukhus inom samma område hade problem med hög personalomsättning och låg vårdkvalitet.

Hos de sjukhus som kunde rekrytera och behålla sjuksköterskor identifierade man flera framgångsfaktorer, så kallade "magneter". En modell utvecklades där de framgångsrika sjukhusen benämns magnetsjukhus. Idag finns det drygt 500 sjukhus i världen som är magnetsjukhus och som uppvisar goda resultat till exempel vad gäller personalomsättning, patientnöjdhet och färre vårdskador.

- För Akademiska sjukhuset innebär deltagandet en möjlighet att stärka arbetet med att behålla och rekrytera personal, samt stärka arbetet med kvalitet och patientsäkerhet.​ Alla verksamhetsområden förutom barnsjukhuset och psykiatri deltar, berättar Marie Sjödin.

För mer information, kontakta:
Marie Sjödin, chefssjuksköterska på Akademiska sjukhuset, tel: 018-611 18 30, e-post: marie.sjodin@akademiska.se

FAKTA: Magnet hospitals

  • En certifieringsmodell för sjukhus som till stor del handlar om att ta tillvara sjuksköterskors kompetens. Fokus ligger på personaltäthet och att omvårdnadskompetens ska finnas på alla nivåer.
  • Projektets huvudsyfte är att förbättra sjukhusorganisationerna och därmed både patientsäkerhet och arbetsvillkor för hälso- och sjukvårdspersonal.
  • Modellen kommer från USA, där den har varit framgångsrik när det handlar om att rekrytera och behålla sjuksköterskor – en yrkesgrupp där omsättningen av personal liksom i Sverige ofta är bekymmersamt hög.
  • I Sverige har tre sjukhus gått med i projektet: Akademiska sjukhuset, Skånes universitetssjukhus och Länssjukhuset i Kalmar.
  • I Europa deltar över 60 sjukhus; i Belgien, Tyskland, Irland, Storbritannien och Sverige. Flera tunga lärosäten är också engagerade, som Kings College i London, Karolinska institutet och Technische Universität i Berlin.
  • Projektet leds av Linda Aiken, professor vid University of Pennsylvania, USA. Studien i Europa koordineras från Katholieke Universiteit Leuven i Belgien. 

Bilder

Akademiska sjukhuset medverkar i projektet Magnet4Europe somframförallt syftar till att utveckla arbetsmiljön och utvecklingsmöjligheter för sjuksköterskor.
Akademiska sjukhuset medverkar i projektet Magnet4Europe somframförallt syftar till att utveckla arbetsmiljön och utvecklingsmöjligheter för sjuksköterskor.
Ladda ned bild
Chefssjuksköterska Akademiska sjukhuset
Chefssjuksköterska Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.

Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande

Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.

Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye