Fler patienter ska erbjudas epilepsikirurgi på Akademiska
För drygt ett år sedan tilldelades Akademiska sjukhuset/Region Uppsala tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård för epilepsikirurgisk utredning och behandling både för barn och vuxna. I och med beslutet koncentreras vården till tre i stället för sex sjukhus. Detta förväntas ge ökad efterfrågan när tillståndet börjar gälla 1 juli. På Akademiska räknar man med en fördubbling av barn som erbjuds operation det närmaste året. Enligt Socialstyrelsen kan volymerna öka till 100 operationer per år, varav 30 på Akademiska sjukhuset, inkluderande både barn och vuxna.
–Antalet barn som opereras har varierat. I fjol var det fem barn och vi räknar med att fördubbla verksamheten det närmsta året. Det är långa vårdtider, på mellan sju och 14 dagar om man räknar in utredning, inklusive långtidsregistrering med video-EEG, operation och eftervård, säger Kristina Rosengren Forsblad, överläkare och ansvarig för barnepilepsiteamet, Akademiska barnsjukhuset.
Beslutet om nationell högspecialiserad vård innebär att epilepsikirurgisk utredning och behandling både för barn och vuxna koncentreras till Akademiska sjukhuset, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Skånes universitetssjukhus i Lund.
– För vår barnneurologiska sektion innebär tillståndet att vi befäster vår position som ett av landets ledande barnepilepsicentra med en komplett epilepsivård där vi omhändertar allt från okomplicerade godartade barnepilepsier till de svåraste barnepileptiska tillstånden där en del behöver epilepsikirurgisk behandling, framhåller hon.
För att kunna möta ett ökat inflöde av patienter har två rum på en vårdavdelning inom Akademiska barnsjukhuset renoverats och uppgraderats. Lokalerna invigs den 17 juni. Enligt Kristina Rosengren Forsblad uppnås härmed internationell standard för utredning och övervakning.
I Sverige har cirka 81 000 personer diagnosen epilepsi och varje år insjuknar cirka 5 500 personer varav 1 500 barn. Epilepsi kan debutera när som helst i livet och innebär för många en livslång behandlingskrävande sjukdom som påverkar livets alla aspekter. De flesta med diagnosen kan framgångsrikt behandlas med läkemedel som syftar till att minska risken för fortsatta anfall. Vid särskilt svår epilepsi kan det bli aktuellt med kirurgisk behandling efter en omfattande utredning.
– I princip alla barn som erbjuds kirurgi har en tydlig anfallsstart på ett ställe i hjärnan och det utreds mycket noga, ofta i flera steg för att minimera risken för allvarliga komplikationer i samband med operationen, förklarar Kristina Rosengren Forsblad och fortsätter:
– Det kan vara fråga om en avvikelse från födelsen, eller ett ärr efter en skada eller en infektion, som visar sig kunna orsaka svår epilepsi. Utredningen syftar till att vi ska ha klart för oss exakt var starten sitter och att kunna bedöma att det inte finns en risk att patienten tappar till exempel språk eller motorik på ett orimligt sätt om det görs en operation. Målet med epilepsikirurgi är anfallsfrihet.
Inom kirurgisk behandling av epilepsi har utvecklingen gått mot mer minimalinvasiv kirurgi; mindre ingrepp med lika bra resultat och som innebär kortare vårdtider och mindre risk för komplikationer etc.
– Tidigare öppnades i princip alltid skallbenet och man strävade efter att operera bort de delar av hjärnan som bedömdes vara epilepsifokus. Detta görs även idag vid behov beroende på den bakomliggande orsaken. Vi har idag större möjligheter till minimalinvasiv kirurgi som innebär mindre borrhål genom kraniet och placering av små, tunna elektroder med flera kontaktytor som kan användas för att bränna epilepsifokuset, avrundar hon.
FAKTA: Epilepsikirurgi på Akademiska sjukhuset
- Här utförs flera olika epilepsikirurgiska ingrepp såsom lesionektomier, amygdala- och hippocampektomier.
- Epilepsikirurgi skräddarsys utifrån utredningens slutsatser. Detta kan innebära konventionell öppen kirurgi eller mindre invasiva ingrepp med riktade värmetekniker (Laser interstitial thermal therapy/Thermokoagulation).
- Operationerna görs till största delen i MR-hybridsalen, en operationssal där möjlighet finns att undersöka patienten med MR under pågående operation vilket ökar precisionen vid ingreppet och minskar risken att behöva göra ytterligare en operation.
- Akademiska sjukhuset var först i Sverige med att utföra djup hjärnstimulering (DBS) vid svår epilepsi.
- Här bedrivs forskning om epilepsi och epilepsikirurgisk utredning i samarbete med andra sjukhus, framför allt Sahlgrenska universitetssjukhuset och Skånes universitetssjukhus.
- Epilepsikirurgiteamet vid Akademiska sjukhuset diskuterar regelbundet sina patienter vid ronder med kollegor vid Niguardasjukhuset i Milano, ett av Europas ledande epilepsikirurgiska centra och deltar också i andra europeiska samarbeten kring epilepsikirurgi.
Nyckelord
Kontakter
Kristina Rosengren Forsblad, överläkare och barnneurolog samt ansvarig för barnepilepsiteamet;
018-611 27 71 eller 073-866 14 25
kristina.forsblad@akademiska.se
Om Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Ny studie: Högflödesbehandling i hemmet utvärderas på patienter med kronisk andningssvikt10.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Patienter med kronisk andningssvikt orsakad av KOL eller lungfibros behandlas vanligtvis med torr syrgas via grimma i hemmet. Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet medverkar i en nationell studie där forskarna ska undersöka hälsoeffekter av kompletterande högflödesbehandling som innebär att man får en blandning av syrgas och luft, med högre flöden.
Lovande resultat av ny behandling med transplantation av genmodifierade pankreasöceller mot typ 1-diabetes8.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 startade en klinisk studie på Akademiska sjukhuset där patienter med typ 1-diabetes för första gången i världen erbjuds transplantation med genmodifierade, hypoimmuna insulinproducerande celler från Langerhanska öar som behandling. Cellerna transplanteras utan samtidig användning av immundämpande läkemedel. Förhoppningen är att patientgruppen därmed på sikt ska kunna botas från sjukdomen. Första resultaten från den första patienten som behandlats visar att cellerna undviker upptäckt av immunförsvaret och att de fortsätter fungera efter transplantationen.
Effektivare diagnostik och behandling vid sepsis hos barn med leukemi fokus för studie på Akademiska17.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Sepsis innebär att en infektion ger en livshotande påverkan på kroppens organ och innebär att hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Barn med leukemi har en förhöjd risk att drabbas eftersom sjukdomen i sig och många behandlingar, exempelvis cytostatika, påverkar immunförsvaret. På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har en studie startats som syftar till att utveckla mer träffsäker diagnostik och behandling för denna patientgrupp.
Magnetstimulering och tuberkulosläkemedel prövas mot svårbehandlad depression6.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Magnetstimulering av hjärnan används sedan några år inom rutinsjukvården till patienter med svårbehandlad depression. I en klinisk behandlingsstudie, ledd från Akademiska sjukhuset, ska forskare utvärdera magnetstimulering i kombination med läkemedlet d-cycloserin, ett gammalt välbeprövat tuberkulosläkemedel, för att boostra effekten.
Uppsalaforskare får miljonanslag för parkinsonforskning28.11.2024 11:37:56 CET | Nyheter
På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet pågår flera kliniska studier inriktade på bland annat tidig diagnostik vid Parkinsons sjukdom. Nu har forskare i Uppsala tilldelats 1,25 miljoner kronor i projektanslag för 2025 från Parkinsonfonden vilket bidrar till att forskningen kan drivas framåt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum