Tre myndigheter med miljö- och teknikfokus utmanar hackare i höstens Hack for Sweden 365

Vad var det som fick er på Rymdstyrelsen att gå med som behovsägare i Hack for Sweden 365?
- Rymdstyrelsen har tidigare deltagit i Hack for Sweden och intresset för rymddata har visat sig vara stort. Tidigare har det dock inte funnits en tydlig utmaning kopplad till rymddata och en dedikerad plattform för att analysera denna data. Nu finns både den tydliga utmaningen och plattformen som möjliggör analysen av data, vilket innebär att förutsättningarna är goda för att kunna arbeta fram en spännande lösning på en stor utmaning, säger Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen.
Varför en gemensam utmaning från Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet?
- Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och SLU har ett samarbete och långa dataserier som lämpar sig väl för Hack for Sweden 365, säger Anna Lundhagen, vicerektor för Samverkan och miljöanalys på Sveriges lantbruksuniversitet.
Fler offentliga aktörer ser möjligheten med det nya konceptet där tävlingen blir ett startskott på ett pågående utvecklingsarbete kring identifierade samhällsutmaningar. Hur kommer ni myndigheter att stötta de vinnande tävlingsbidragen under och efter hackatonet?
- Vårt skogsdatalabb som vi driver tillsammans med SLU är byggd för att stödja den här typen av innovation. Efter hacket hoppas vi att det är fler som fått upp intresset och ägnar sig åt teknik som stödjer gröna näringar och hållbar utveckling. Möjligheterna är näst intill oändliga och det händer mycket intressant på tekniksidan, säger Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen.
Stöd till tävlingsdeltagarna i fokus
Ett av målen med Hack for Sweden 365 är optimera förutsättningarna för de tävlande att ta sin idé vidare. Hur kan behovsägarna skapa goda förutsättningar för de tävlande?
-Behovsägarna kan dels ge deltagarna en djupare förståelse för det underliggande behovet som man vill ha en lösning på, dels bidra till ett ökat engagemang både före, under och efter genomförd tävling. Att Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och SLU går ihop om en utmaning är ett bra exempel på hur vi vill jobba i det nya konceptet framöver, avslutar Anna Eriksson, generaldirektör för DIGG och uppdragsgivare för Hack for Sweden inom DIGG.
I början av november öppnar anmälan och platserna är begränsade
Den 21–22 november genomförs den första digitala deltävlingen inom Hack for Sweden 365. Två veckor senare, den 5–6 december, sker finalen där den slutliga vinnaren utses. Alla som vill utveckla lösningar på samhällsutmaningar och göra skillnad, är välkomna att delta. Platserna är dock begränsade. Max 10 lag med 4–6 deltagare per lag kan vara med.
Ett brett samarbete med flera krafter från det offentliga
Medarrangörer till höstens hackaton inom Hack for Sweden 365 är vid sidan av DIGG: Arbetsförmedlingen, Centrala studiestödsnämnden (CSN), eHälsomyndigheten, Lunds kommun, Rymdstyrelsen, Skatteverket, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Statistiska centralbyrån (SCB), Upphandlingsmyndigheten och Vetenskapsrådet. I samverkansgruppen ingår Internetstiftelsen, Livsmedelsverket, Riksarkivet, Västra Götalandsregionen och Vinnova. Behovsägare det vill säga de offentliga aktörer i höstens hackaton som presenterar ett behov som söker en lösning är Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i samverkan.
Hack for Sweden i korthet
Hack for Sweden är ett offentligt initiativ för att inspirera och visa värdet av öppna data. Det är ett regeringsuppdrag som under åren drivits av olika myndigheter och skapar i dag värdefulla kopplingar mellan över 100 olika offentliga och privata aktörer i Sveriges innovationssystem. I mars 2020 fick DIGG - Myndigheten för digital förvaltning ta över initiativet. Efter succén med Hack the Crisis som blev det första hackatonet i DIGG:s regi, har konceptet tagit ett steg vidare under namnet Hack for Sweden 365. Tanken är att gå ifrån ett årligt innovationsevent till att skapa fler mer riktade innovationstävlingar (hackatons) där för-identifierade samhällsbehov och realiserbara lösningar står i fokus. Konceptet testas nu genom höstens hackaton.
Nyckelord
Kontakter
Tobias EdmanInnovation och samhällsnytta
Tel:08-409 077 80tobias.edman@snsa.seBjörn LovénTeknik- och tjänsteutveckling
Tel:08 409 077 95bjorn.loven@snsa.seBilder

Om
Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet
Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.
Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
Rymdminister Johan Pehrson och astronaut Marcus Wandt gästar Rymddagen 3 april 20252.4.2025 11:49:09 CEST | Pressmeddelande
Rymdstyrelsen bjuder in till en heldag i Solna för de som arbetar med samhällsutveckling, miljö, innovation eller framtidens infrastruktur. Under dagen lyfter vi hur rymddata och rymdverksamhet kan bidra till konkret samhällsnytta, och visar hur Sverige kan dra nytta av rymdens möjligheter. Programmet innehåller inspirerande presentationer, paneldiskussioner med experter från myndigheter, akademi och näringsliv.
Cinemateket och Rymdstyrelsen siktar mot stjärnorna25.3.2025 10:49:24 CET | Pressmeddelande
Se film på rymdtema, träffa astronauten Marcus Wandt, ta del av aktuell forskning om det utomjordiska, avfyra dina egna raketer - allt detta under april månad i Filmhuset när Cinemateket och Rymdstyrelsen bjuder in till programmet ”Utomjordiskt - Rymdresor på film".
Rymdglädje, rymdnytta och stolthet när stafettpinnen lämnas vidare22.11.2024 13:10:56 CET | Nyheter
Efter sex år hos Rymdstyrelsen lämnar nu Anna Rathsman över stafettpinnen till en ny generaldirektör. Hon sammanfattar sin tid med stolthet och gott hopp om framtiden – och berättar om nya äventyr som väntar runt hörnet.
Nå rymden i Göteborg under årets Bokmässa3.9.2024 15:56:45 CEST | Pressmeddelande
Den 26 till 29 september slås portarna upp till årets upplaga av Bokmässan i Göteborg. Ett av mässans tema är i år Rymden där Rymdstyrelsen står som värd. Tillsammans med en mängd samarbetspartners arrangerar vi seminarier, scenframträdanden, pysselverkstad, live-podcasts och mycket annat.
Svenska satelliten Arctic Weather Satellite ska ge mer träffsäkra väderprognoser – och förbättra klimatforskningen17.8.2024 06:20:42 CEST | Pressmeddelande
Den 16 augusti kl. 20:56 sändes den svensktillverkade vädersatelliten Arctic Weather Satellite (AWS) upp i rymden. Genom att utforska fukt- och temperaturvariationer, samt mäta iskristaller inuti moln kommer AWS bidra med nya typer av väderdata i Arktis och Antarktis. Informationen ska hjälpa meteorologer att ställa mer träffsäkra prognoser – särskilt i norra Europa. AWS är ett uppdrag från Europeiska rymdorganisationen ESA.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum