A Non Smoking Generation

Barnarbete i ny förpackning

Dela
Vitt snus och e-cigaretter framställs av tobak som odlas av barnarbetare och orsakar enorma miljöproblem. För åttonde året i rad driver A Non Smoking Generation projektet Tobaksbarn och under höstens föreläsningsturné ”Barnarbete i ny förpackning” ska tusentals elever få kunskap om att samtliga tobaksprodukter hotar global hållbar utveckling. I år erbjuds föreläsningen för första gången även digitalt.
Föreläsare Tobaksbarn, Sonia Hammi och Josefin Airas
Föreläsare Tobaksbarn, Sonia Hammi och Josefin Airas

Tobaksbarn är ett projekt som förser ungdomar med nya argument för att avstå tobak. Istället för ett ensidigt fokus på individens hälsa förmedlas relativt okänd kunskap om tobaksindustrins negativa effekter på global hållbar utveckling. För första gången sedan projektets start 2013 har A Non Smoking Generation beslutat att byta namn på föreläsningen. ”50 kr och barnarbete på köpet” blir istället ”Barnarbete i ny förpackning” för att uppmärksamma att även produktionen av nya nikotinprodukter framställs av tobak och medför allvarliga hållbarhetsproblem. Föreläsningen är nu dessutom mer tillgänglig än någonsin då organisationen har tagit fram en digital version till skolor för att kunna nå ut till unga i hela Sverige.

-        Idag marknadsför tobaksindustrin nya nikotinprodukter som ”tobaksfria”. Vi möter ofta ungdomar som tror att vitt snus och e-cigg inte har någon koppling till tobak, när de i själva verket innehåller höga doser nikotin som framställs av tobak. Industrin lurar konsumenter och döljer att de fortsätter att utnyttja barnarbete och skövla regnskog, men nu i nya förpackningar, säger Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation.

A Non Smoking Generation betonar att den vilseledande marknadsföringen av nya nikotinprodukter som ”tobaksfria” är en strategi för att kringgå tobakslagen. Resultatet är att nya produkter blir allt mer populära och normaliserade i ungas vardag. I organisationens senaste Novusundersökning svarade en av fem att de har testat vitt snus, och lika många uppger att de ofta ser tobaksreklam.

-        Genom att kalla dessa nya produkter tobaksfria kringgår man även tobaksskatt och därmed blir produkterna extra tillgängliga för priskänsliga ungdomar. I stället för 50 kr kan en dosa vitt snus köpas till samma pris som en glass och det är enkelt att klicka hem gratis smakprover på nätet, säger Helen Stjerna.

Miljontals barn riskerar nikotinförgiftning och utebliven skolgång på grund av skadligt arbete på tobaksfält runtom i världen. Globalt dödar tobak åtta miljoner människor varje år och orsakar enorma avfall som förgiftar mark, hav och djur. I Sverige slängs årligen 108 ton plast från fimpar i naturen och fyra miljoner snusprillor spolas ner i toaletten varje dag. Föreläsningen visar hur tobak hotar alla 17 globala mål för hållbar utveckling, och att unga kan bidra till en mer hållbar värld genom att tacka nej till tobak.

-        2019 uppgav 92 % av eleverna i en enkät att föreläsningen innehöll argument för att avstå tobak. Projektets framgång bygger på ungas hållbarhetsengagemang, vilket vi också ser i vår senaste Novusundersökning där 72 procent svarade att de är positiva till att införa en hållbarhetsskatt på tobak, säger Helen Stjerna.

Journalister är välkomna att lyssna och ställa frågor till föreläsarna. Bifogat finner ni bild på teamet som består av Sonia Hammi och Josefin Airas. För att kontakta föreläsarna och få chans att ta del av föreläsningen, mejla forelasare@nonsmoking.se eller ring:

Telefon Sonia: 0730-86 75 88

Telefon Josefin: 0739-39 23 69

Projektet finansieras delvis av Sida genom ForumCiv. Under höstterminen kommer föreläsarna träffa tusentals elever på högstadie- och gymnasieskolor i olika delar av Sverige. På grund av rådande corona-restriktioner genomförs föreläsningarna för mindre grupper och erbjuds även digitalt. För skolor som är intresserade av den digitala föreläsningen, mejla info@nonsmoking.se.

Nyckelord

Bilder

Föreläsare Tobaksbarn, Sonia Hammi och Josefin Airas
Föreläsare Tobaksbarn, Sonia Hammi och Josefin Airas
Ladda ned bild
Sonia Hammi
Sonia Hammi
Ladda ned bild
Josefin Airas
Josefin Airas
Ladda ned bild

Om

A Non Smoking Generation
A Non Smoking Generation
Skicka brev: Box 555 12/ Besök: Järntorget 78
102 04 Stockholm

08-10 93 00http://www.nonsmoking.se/

Stiftelsen En Rökfri Generation

Stiftelsen A Non Smoking Generation har sedan 1979 verkat för att barn och ungdomar själva ska välja att inte börja använda tobak. Organisationen arbetar aktivt för att begränsa tobakens plats i samhället och skapa skyddande miljöer för barn och ungdomar.

 

Följ A Non Smoking Generation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från A Non Smoking Generation

För en nikotinfri generation5.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Under maj 2024 genomfördes en viktig kampanj för en nikotinfri generation i sociala medier. Ett 30-tal inflytelserika profiler – allt från skådespelare och artister till influencers och TV-personligheter – har delat bilder och videor på Instagram, TikTok och Facebook där de tar ställning för ungas rätt att skyddas från skadliga beroenden och tobaksindustrins oetiska marknadsföring. A Non Smoking Generation är oerhört tacksamma för deras insats som har gjort skillnad för många ungdomars liv och framtid.

Urgent Call to Action on New Nicotine products ahead of the European Parliament Elections7.5.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

As the European elections draw near, we, A Non Smoking Generation, alongside the European Network for Smoking and Tobacco Prevention, are compelled to address a pressing issue regarding the proliferation of new nicotine products across the continent. Therefore, we are launching an information campaign targeting all EU citizens, while simultaneously demanding all candidates to the European Parliament elections to pledge swift and adequate measures to protect the next generation from harmful nicotine addiction.

Brådskande uppmaning inför EU-valet: Reglera nya nikotinprodukter som tobak7.5.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Inför stundande EU-val vill A Non Smoking Generation, tillsammans med European Network for Smoking and Tobacco Prevention, uppmärksamma en akut fråga angående spridningen av nya nikotinprodukter över kontinenten. Organisationerna lanserar därför en informationskampanj riktad till alla EU-medborgare och kräver samtidigt att alla kandidater i EU-valet ska lova snabba och tillräckliga åtgärder för att skydda nästa generation från ett skadligt nikotinberoende.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye