A Non Smoking Generation

Den svenska modellen sätter barns hälsa på spel

Dela

Befolkningens nikotinanvändning ökar och andelen gymnasieelever som inte har använt någon form av nikotin är nu en minoritet. Fler än hälften av de unga i 14-18 års ålder uppger att man testar vitt snus och e-cigaretter på grund av tilltalande smaker, och åtta av tio uppger att man kan köpa via kiosker som inte kontrollerar leg. A Non Smoking Generations nya Novusrapport beskriver orsakerna till den pågående nikotinepidemin bland svenska ungdomar och hur lagstiftningen måste stärkas för att stoppa spridningen.

A Non Smoking Generations nya rapport: Den svenska modellen - Tobaksindustrins vinster före ungas hälsa
A Non Smoking Generations nya rapport: Den svenska modellen - Tobaksindustrins vinster före ungas hälsa

A Non Smoking Generations nya rapport ”Den svenska modellen: Tobaksindustrins intressen före ungas hälsa”, baserad på en Novusundersökning, visar att Sveriges nuvarande reglering av tobaks- och nikotinprodukter inte fungerar för att skydda barn och unga. Sju av tio unga uppger att det är lätt att få tag på vitt snus och e-cigaretter, och andelen unga som uppger att de ofta ser reklam för dessa produkter i sociala medier har ökat signifikant sedan 2023 – trots att det sedan 2022 är förbjudet att rikta reklam till unga under 25 år. Många unga säger att man får tillgång via äldre kompisar och syskon, butiker som inte kontrollerar leg, och särskilda konton på sociala medier. Resultatet är, enligt CAN:s och Folkhälsomyndighetens nya undersökningar, att 65 procent av svenska gymnasieelever har använt minst en nikotinprodukt och att befolkningens totala nikotinanvändning ökar.

–Tobaksindustrin hävdar att svensk tobakspolitik är en folkhälsosuccé som räddar befolkningen från rökning, när den inkonsekventa och svaga regleringen av snus och nya nikotinprodukter i själva verket skapar en ny generation nikotinister bland våra barn och unga, säger Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation.

Den främsta anledningen till att börja röka eller testa nya nikotinprodukter som unga uppger är kompisars påverkan och viljan att passa in. Samtidigt uppger många att en anledning till att avstå tobak kan vara oviljan att påverka andra att börja. Nyligen avslutades en remissrunda om lagstadgad nikotinfri skoltid, där en klar majoritet av remissinstanserna stödjer förslaget för att barn och unga inte ska utsättas för nikotin i skolan. A Non Smoking Generations årliga Novusundersökningar visar även att i genomsnitt sju av tio unga själva vill ha en skoltid helt fri från både snus och cigaretter.

– Skolan är en riskmiljö där nikotin normaliseras och barns hälsa sätts på spel. Om riksdagen röstar för en nikotinfri skoltid är det ett stort steg i rätt riktning men för att skydda unga krävs omfattande kunskapshöjande insatser och att digitala plattformar blir fria från tobaksindustrins reklam och att nikotin inte får smaka eller säljas billigare än godis, säger Helen Stjerna. 

Den nya Novusrapporten visar att bara häften av unga får ingående kunskap om tobak i skolan och ännu färre får ingående kunskap om nikotinets hälsorisker, samt att kunskapen om just nikotinets skadliga effekter är extremt låg. Bara en av tio vuxna känner till att nikotin ökar risken för psykisk ohälsa. Samtidigt uppger sju av tio unga att man testar nya nikotinprodukter för att de verkar mindre farliga än traditionella tobaksprodukter.

A Non Smoking Generation bjöd in socialminister Jakob Forssmed till organisationens föreläsningsturné, för att samtala med högstadie- och gymnasieelever. Eftersom ministern tackade nej till att medverka har organisationen i stället samlat in ungas frågor för att överlämna dessa i ett möte med ministern den 11 december. Nedan är ett urval av frågorna som de hoppas att ministern kan besvara.

  • Varför har vi inte tobaksfri skoltid i Sverige?
  • Varför är det så många (politiker) som nekar till att regleringa vitt snus som tobak? 
  • Varför marknadsförs produkterna till barn när det är 18-årsgräns (tex genom godissmaker, leksaksförpackningar etc)? 
  • Hur kan vitt snus kosta mindre än godis när det förstör hjärnan?
  • Varför har inte vitt snus och vapes riktiga hälsovarningar som informerar om alla hälsorisker som finns för nikotin?
  • Kan politiker stifta lagar för att göra något åt tobaksindustrins barnarbete, klimatpåverkan och marknadsföring som gör barn och unga beroende (förutom de “lagar” som finns nu)? Vad exakt ska man göra och hur lång tid tror Forssmed att det kommer ta innan man löst problemen?
  • Varför förbjuds inte smaksättning av de nyaste nikotinprodukterna som på de traditionella tobaksprodukterna? 
  • Varför inte höja skatten på alla nikotinprodukter då man vet alla risker och konsekvenser med nikotin? 
  • Hur ser möjligheterna ut för en generell regel om en helt nikotinfri skolmiljö? 
  • Nikotin kommer från tobaksplantan, hur kan det vara rimligt att de nya nikotinprodukterna då inte faller under tobakslagen där marknadsföring är helt förbjuden? 

För mer information om rapporten eller mötet med Jakob Forssmed, vänligen kontakta:

Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation: helen@nonsmoking.se, 073-339 36 44

Bilder

Ladda ned bild
Den svenska modellen - Tobaksindustrins intressen före ungas hälsa
Den svenska modellen - Tobaksindustrins intressen före ungas hälsa
Ladda ned bild

Dokument

Om oss

Stiftelsen En Rökfri Generation

Stiftelsen A Non Smoking Generation har sedan 1979 verkat för att barn och ungdomar själva ska välja att inte börja använda tobak. Organisationen arbetar aktivt för att begränsa tobakens plats i samhället och skapa skyddande miljöer för barn och ungdomar.

Följ A Non Smoking Generation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från A Non Smoking Generation

Ny digital föreläsning: Barnarbete i ny förpackning28.11.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande

A Non Smoking Generation lanserar nu den nya digitala föreläsningen ”Barnarbete i ny förpackning”, som i fyra olika delar belyser tobaksindustrins barnarbete, marknadsföring, hälsorisker och miljöpåverkan. Föreläsningen är helt kostnadsfri och särskilt anpassad för högstadie- och gymnasieelever. Syftet är att öka ungas kunskap, engagemang och motivation för att avstå från alla former av nikotinanvändning.

Sveriges unga kan motverka slaveriet på tobaksodlingar16.9.2024 07:45:00 CEST | Pressmeddelande

En ny Novusundersökning visar att en av fem unga vet att nikotin ökar risken för psykisk ohälsa, och bara en av tio vet att nikotin ökar risken för inlärningssvårigheter. Samtidigt fortsätter nikotinbruket bland svenska ungdomar att öka. Nu beger sig A Non Smoking Generation ut på sin årliga föreläsningsturné för att vända denna trend och ge unga nya starka argument – barnarbete, slavliknande arbetsvillkor och miljöförstöring – för att avstå från alla former av tobak och nikotin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye