Tre lag i digital final - bästa idén kan rädda skog i kampen mot granbarkborre

Myndigheterna tillhandahåller geodata och analysfunktioner via öppna API:er med satellitbilder och analyser. De tävlande lagen får även tillgång till skogliga grunddata och andra öppna myndighetsdata. De tre finalisterna har haft möjlighet att få råd och stöd och att utveckla sina idéer mellan deltävling och final. Under finalen förfinas idéerna innan slutlig presentation. På söndag utses det vinnande lösningsförslaget.
Kan hackatons som metod bidra till lösningar på verkliga samhällsutmaningar?
I helgens final testas det nya konceptet för att se om det går att bjuda in, tävla och innovera kring ett konkret samhällsbehov.
–Vi hoppas att den här formen ökar chansen för idéer att bli realiserbara lösningar på verkliga samhällsproblem som i det här fallet många skogsägare kämpar med, säger Therése Boija, uppdragsledare för Hack for Sweden 365 på DIGG.
Från årligt event till behovsdriven innovation 365
Hack for Sweden 365 samlar idag 16 offentliga förvaltningar i samverkan. Fokus är genomförbarhet inom offentlig förvaltning och behovsdriven innovation året om. Tanken som nu testas är att Hack for Sweden 365 blir en naturlig startpunkt för innovation och en aktiv bidragsgivare till den digitala välfärden. Vinnarlaget belönas med 25 000 kr. Alla finalistlag kan sedan om de vill, ta sina lösningar vidare på olika sätt.
–På söndag koras vinnaren. För alla lag gäller, att har de drivkraften, så finns säkert möjligheter till vidareutveckling av idéerna, antingen inom det offentliga eller via privata initiativ, avslutar Theresé Boija.
Ett brett samarbete med flera krafter från det offentliga
Medarrangörer vid sidan av DIGG – Myndigheten för digital förvaltning som driver initiativet, är Arbetsförmedlingen, Centrala studiestödsnämnden (CSN), eHälsomyndigheten, Lunds kommun, Rymdstyrelsen, Skatteverket, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Statistiska centralbyrån (SCB), Upphandlingsmyndigheten och Vetenskapsrådet. I samverkansgruppen ingår Internetstiftelsen, Livsmedelsverket, Riksarkivet, Västra Götalandsregionen och Vinnova
Bilder

Om
Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet
Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.
Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
Rymdminister Johan Pehrson och astronaut Marcus Wandt gästar Rymddagen 3 april 20252.4.2025 11:49:09 CEST | Pressmeddelande
Rymdstyrelsen bjuder in till en heldag i Solna för de som arbetar med samhällsutveckling, miljö, innovation eller framtidens infrastruktur. Under dagen lyfter vi hur rymddata och rymdverksamhet kan bidra till konkret samhällsnytta, och visar hur Sverige kan dra nytta av rymdens möjligheter. Programmet innehåller inspirerande presentationer, paneldiskussioner med experter från myndigheter, akademi och näringsliv.
Cinemateket och Rymdstyrelsen siktar mot stjärnorna25.3.2025 10:49:24 CET | Pressmeddelande
Se film på rymdtema, träffa astronauten Marcus Wandt, ta del av aktuell forskning om det utomjordiska, avfyra dina egna raketer - allt detta under april månad i Filmhuset när Cinemateket och Rymdstyrelsen bjuder in till programmet ”Utomjordiskt - Rymdresor på film".
Rymdglädje, rymdnytta och stolthet när stafettpinnen lämnas vidare22.11.2024 13:10:56 CET | Nyheter
Efter sex år hos Rymdstyrelsen lämnar nu Anna Rathsman över stafettpinnen till en ny generaldirektör. Hon sammanfattar sin tid med stolthet och gott hopp om framtiden – och berättar om nya äventyr som väntar runt hörnet.
Nå rymden i Göteborg under årets Bokmässa3.9.2024 15:56:45 CEST | Pressmeddelande
Den 26 till 29 september slås portarna upp till årets upplaga av Bokmässan i Göteborg. Ett av mässans tema är i år Rymden där Rymdstyrelsen står som värd. Tillsammans med en mängd samarbetspartners arrangerar vi seminarier, scenframträdanden, pysselverkstad, live-podcasts och mycket annat.
Svenska satelliten Arctic Weather Satellite ska ge mer träffsäkra väderprognoser – och förbättra klimatforskningen17.8.2024 06:20:42 CEST | Pressmeddelande
Den 16 augusti kl. 20:56 sändes den svensktillverkade vädersatelliten Arctic Weather Satellite (AWS) upp i rymden. Genom att utforska fukt- och temperaturvariationer, samt mäta iskristaller inuti moln kommer AWS bidra med nya typer av väderdata i Arktis och Antarktis. Informationen ska hjälpa meteorologer att ställa mer träffsäkra prognoser – särskilt i norra Europa. AWS är ett uppdrag från Europeiska rymdorganisationen ESA.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum