Rymdstyrelsen

Användarnära skogs-app mot granbarkborre vinner Hack for Sweden 365

Dela
I helgen avgjordes årets Hack for Sweden 365. Lag Mellerud PK med Mattis Hallén och hans studiekamrater från Lunds tekniska högskola tog hem första priset med sin lösning - en app, även riktad till den mindre teknikvana skogsägaren, i kampen mot granbarkborren. Vinnaren belönas med 25 000 kr.
Lag Mellerud PK, från vänster: Jonas Berg, Marcus Patricks, Edward Sjöblom, Mattis Hallén och Johan Sundström. Foto: Hack for Sweden
Lag Mellerud PK, från vänster: Jonas Berg, Marcus Patricks, Edward Sjöblom, Mattis Hallén och Johan Sundström. Foto: Hack for Sweden

Den 6 december korades vinnaren i höstens Hack for Sweden 365. Tre lag från olika håll i Sverige: Helsingborgs Dreamteam, Mellerud PK och Skogshjältarna, kvalificerade sig till final. Alla bidrog med väl genomtänkta digitala lösningsidéer som förenklar för skogsägare att bekämpa skador från granbarkborre.

Granbarkborren orsakar enorma skogsskador. Enligt den senaste inventeringen gjord av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) på uppdrag av Skogsstyrelsen, har nästan 8 miljoner kubikmeter gran angripits av granbarkborre under 2020.

- Det här är en reell samhällsutmaning som drabbar väldigt många, inte bara i Sverige utan även i stora delar av Europa, säger Anna-Lena Axelsson, koordinator miljöanalys Program Skog på SLU.

Hack for Sweden 365 synliggör ett reellt behov på marknaden

Skogsstyrelsens, SLU:s och Rymdstyrelsens utmaning kring problemen med granbarkborren har bidragit till att ett omfattande samhällsproblem blivit synligt för en bredare krets utanför den egna sfären. De tävlande har fått tillgång till geodata och analysfunktioner via öppna API:er, satellitbilder, analyser och andra öppna data.

- Ett av våra mål som behovsägare är att stimulera till användning av våra öppna data för att lösa ett allvarligt problem för skogs-Sverige, säger Alice Högström, projektledare Geodata för skogsskador på Skogsstyrelsen.

Nu har ett vinnande lag korats med en lösningsidé som imponerar. Men även de två andra lagen har presenterat förslag som skulle kunna realiseras på marknaden.

- Det är härligt att se den innovationskraft som finns bland deltagarna. De tre finallagen har olika bakgrund och förutsättningar men har alla visat upp en förmåga att ta sig an ett komplext problem och lösa det på ett briljant sätt. Jag är så imponerad, säger Bengt Djuvfeldt, projektledare Nationellt skogsdatalabb på Skogsstyrelsen.

Vad händer nu med den vinnande lösningsidén?

- Vi ser fram emot att träffa vinnarlaget och höra närmare om hur de vill gå vidare med sin lösning, avslutar Bengt Djuvfeldt.

Från årligt event till realiserbar innovation året om

Höstens Hack for Sweden 365 som i år samlar idag 16 offentliga förvaltningar, testar ett nytt koncept. I stället för att arrangera ett årligt event har fokus varit att lyfta en samhällsutmaning och ge förutsättningar för behovsdriven innovation året om. Tanken är att Hack for Sweden 365 ska bidra till att synliggöra samhällsbehov, bli en naturlig startpunkt för innovation och en aktiv bidragsgivare till den digitala välfärden.

Relaterad information

Juryns motivering (PDF)

Mer om granbarkborre från Skogsstyrelsens webbplats 

Skogsstyrelsens pressmeddelande: Miljoner granar dödades av granbarkborrarna 

Frågor och svar kring granbarkborre från SLU:s webbplats 

Mer om Hack for Sweden 365

Medarrangörer vid sidan av DIGG – Myndigheten för digital förvaltning som driver initiativet, är Arbetsförmedlingen, Centrala studiestödsnämnden (CSN), eHälsomyndigheten, Lunds kommun, Rymdstyrelsen, Skatteverket, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Statistiska centralbyrån (SCB), Upphandlingsmyndigheten och Vetenskapsrådet. I samverkansgruppen ingår Internetstiftelsen, Livsmedelsverket, Riksarkivet, Västra Götalandsregionen och Vinnova

Bilder

Lag Mellerud PK, från vänster: Jonas Berg, Marcus Patricks, Edward Sjöblom, Mattis Hallén och Johan Sundström. Foto: Hack for Sweden
Lag Mellerud PK, från vänster: Jonas Berg, Marcus Patricks, Edward Sjöblom, Mattis Hallén och Johan Sundström. Foto: Hack for Sweden
Ladda ned bild
Bearbetade bilder från NASA/ESA.
Bearbetade bilder från NASA/ESA.
Ladda ned bild

Om

Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen
Box 4006
171 04 Solna

08-40 90 77 00https://www.rymdstyrelsen.se/

Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet

Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.

Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

Rymdminister Johan Pehrson och astronaut Marcus Wandt gästar Rymddagen 3 april 20252.4.2025 11:49:09 CEST | Pressmeddelande

Rymdstyrelsen bjuder in till en heldag i Solna för de som arbetar med samhällsutveckling, miljö, innovation eller framtidens infrastruktur. Under dagen lyfter vi hur rymddata och rymdverksamhet kan bidra till konkret samhällsnytta, och visar hur Sverige kan dra nytta av rymdens möjligheter. Programmet innehåller inspirerande presentationer, paneldiskussioner med experter från myndigheter, akademi och näringsliv.

Svenska satelliten Arctic Weather Satellite ska ge mer träffsäkra väderprognoser – och förbättra klimatforskningen17.8.2024 06:20:42 CEST | Pressmeddelande

Den 16 augusti kl. 20:56 sändes den svensktillverkade vädersatelliten Arctic Weather Satellite (AWS) upp i rymden. Genom att utforska fukt- och temperaturvariationer, samt mäta iskristaller inuti moln kommer AWS bidra med nya typer av väderdata i Arktis och Antarktis. Informationen ska hjälpa meteorologer att ställa mer träffsäkra prognoser – särskilt i norra Europa. AWS är ett uppdrag från Europeiska rymdorganisationen ESA.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye