En migrationspolitik för sämre integration

I början av hösten presenterade Migrationskommittén betänkandet En långsiktigt hållbar migrationspolitik. Oenigheten var stor redan då, och den blev knappast mindre när förslagen skickades ut på remiss. Eller häromdagen när ett kompletterande förslag skickades ut på remiss.
Migrationsfrågan är laddad och diskussionen har förskjutits snabbt på senare år. Debatten handlar inte om huruvida Sverige ska ha en mer restriktiv migrationspolitik, utan hur restriktiv den ska vara. Det går att säga mycket om den förskjutningen. Jag kommer dock att fokusera på varför vi i Fackförbundet ST menar att förslagen som nu ligger på bordet inte bör genomföras.
Kommitténs uppdrag har varit att ge förslag till hur den framtida svenska migrationspolitiken ska se ut. Det föreslås bland annat tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel, att permanenta uppehållstillstånd görs avhängigt av krav på egen försörjning och språkkunskaper samt höjda krav för anhöriginvandring.
I delar handlar det om att göra lagstiftningen från den så kallade tillfälliga lagen, som gällt sedan 2016, permanent. Vi varnade redan när den tillfälliga lagen föreslogs för att den skulle få negativa konsekvenser. Fackförbundet ST ställer sig därför också skeptisk till kommitténs förslag. Vi har framfört kritiken genom vår centralorganisation TCOs remissvar, och våra invändningar bygger på följande farhågor.
Förslagen försvårar integration och etablering på svensk arbetsmarknad
Vi tror att en mer restriktiv lagstiftning, särskilt tillfälliga uppehållstillstånd, skulle försvåra integrationsprocessen. Att skapa sig en framtid i ett nytt land ställer krav på goda förutsättningar. En ökad osäkerhet innebär snarare en försvårande omständighet, som kan leda till ohälsa för den enskilde, och hämma språkinlärning och utbildning. Det riskerar att fördröja möjligheterna att komma in på arbetsmarknaden och i det svenska samhället.
Fackförbundet ST menar också att förslagen motverkar satsningar på etablering, till exempel inom snabbspåren. När permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening görs avhängigt av försörjningskrav finns en överhängande risk att nyanlända tvingas ta ett arbete snarare än rätt arbete. Att många väljer att ta ett underkvalificerat jobb istället för att exempelvis validera sin tidigare utbildning är en problematik som bland annat Arbetsförmedlingen redogjort för. Det är ett gigantiskt slöseri med såväl den enskildes som samhällets resurser!
Ökad risk för utnyttjande av människor på arbetsmarknaden
Att göra permanenta uppehållstillstånd avhängiga av försörjningskrav är att leka med elden. Vi påpekade det redan innan den tillfälliga lagen infördes, eftersom vi redan då såg en risk att den skulle skapa utrymme för oseriösa och samvetslösa arbetsgivare att utnyttja människor med tillfälliga uppehållstillstånd som billig och laglös arbetskraft.
Problematiken måste tas på allvar, i synnerhet eftersom utvecklingen på den svenska arbetsmarknaden är på väg åt fel håll. Flera varningsflaggor har höjts på senare tid. Skatteverket har uppmärksammat att det blir vanligare att arbetsgivare utnyttjar utländska arbetstagare. Nationellt underrättelsecentrum (Nuc) har också redogjort för hur den organiserade brottsligheten ägnar sig åt arbetskraftsexploatering av utländska arbetstagare.
De aktörer som utnyttjar människor måste bekämpas. Men minst lika viktigt är att motverka att människor lever i sådan utsatthet att de inte har något annat val än att acceptera odrägliga villkor. Därför kan vi inte ha en migrationslagstiftning som försätter människor i utsatthet.
Positivt att systemet med offentliga biträden ska ses över
Förslaget om att en särskild utredning ska tillsättas som ska se över systemet med offentliga biträden är däremot bra. Migrationsverket har själva pekat på problemen att offentliga biträden som företräder asylsökande inte alltid har rätt kompetens, har för många förordnanden samtidigt och att de byts ut i för stor utsträckning.
I grund och botten är detta en fråga om rättssäkerhet. För att en asylsökande ska få en rättvis bedömning av sitt ärende är det nödvändigt att hen företräds av en person som har såväl rätt kompetens som tillräcklig tid för att utföra ett gott arbete. Att detta, enligt Migrationsverket, inte kan säkerställas i dagens system är ett enormt problem och det är viktigt att ändringar kommer till stånd som säkrar upp processen.
En långsiktigt hållbar migrationspolitik – för alla
En lösning som är såväl långsiktig som hållbar behöver nås vad gäller migrationspolitiken. Det är nog de flesta överens om. De problem som finns behöver rättas till, och det utan att nya följdproblem skapas. En sådan lösning lyckas dessvärre inte kommittén presentera.
Fackförbundet ST menar därför att förslagen behöver göras om i grunden för att alla människor som söker asyl ska få en rättvis bedömning, goda möjligheter till integration och etablering, och utan att de riskerar att utnyttjas av oseriösa arbetsgivare på vägen. Att söka asyl i ett annat land är en mänsklig rättighet, en rättighet vi ska värna och skydda.
Björn Hallberg
utredare, Fackförbundet ST
Bilder
Om
ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 100 000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser. ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Vårt motto är "En arbetsplats - en fackförening". Alla är välkomna som medlemmar, oberoende av utbildning, befattning och arbetsuppgifter. Det ger inflytande, styrka och ökar gemenskapen.
Följ Fackförbundet ST
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST
Arbetslösheten kräver insatser – inte effektiviseringar15.4.2025 10:20:50 CEST | Pressmeddelande
Sverige har en historiskt hög arbetslöshet som kräver en aktiv arbetsmarknadspolitik från regeringen. Men istället för att presentera stora satsningar i vårbudgeten för fler i jobb fortsätter regeringen på den inslagna vägen med besparingar på myndigheter och en arbetsmarknadspolitik som mest handlar om ökade krav.
Nya regler för säkerhetsprövningar litet steg i rätt riktning14.4.2025 09:45:59 CEST | Pressmeddelande
Fackförbundet ST ser i stora drag positivt på förslaget till ny lagstiftning för säkerhetsprövningar av anställda. Förbundet menar dock att förslaget fortfarande saknar viktiga tydliggöranden kring hur prövningar av personers lämplighet ska göras, vilka faktorer som ska få spela in i bedömningen, och framför allt hur ett beslut om säkerhetsklassning ska överprövas.
Fackförbundet ST vill ha kortare nattarbete och inflytande vid säkerhetsklassning11.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fackligt inflytande vid säkerhetsklassning och korrigerad nattarbetstid. Det är två av de krav som fackförbundet ST ställer på arbetsgivarna inom post och flygplats i avtalsrörelsen.
Frukostseminarium om en aktiv arbetsmarknadspolitik19.3.2025 10:01:55 CET | Pressmeddelande
Arbetslösheten stiger i Sverige därför behöver vi en aktiv arbetsmarknadspolitik. Hur lyder en arbetsmarknadspolitisk vision i det här läget? Och vilken roll och vilka förutsättningar har Arbetsförmedlingen? På vårt frukostseminarium 26 mars kan du lyssna till politiker, sakkunniga och STs förbundsordförande Britta Lejon.
Informationsplikt varken rättssäkert eller effektivt12.3.2025 08:49:22 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet ST avstyrker införandet av en informationsplikt för statliga tjänstemän att rapportera personer som saknar tillstånd att vistas i landet. Förbundet menar att förslaget undergräver rättssäkerheten, och anser dessutom att den bakomliggande utredningen inte kunnat visa hur informationsplikten på ett effektivt sätt skulle minska skuggsamhället. Det skriver förbundet i sitt remissvar på utredningen Vissa åtgärder för stärkt återvändandeverksamhet och utlänningskontroll (SOU 2024:80).
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum