Riktade inspektioner mot kemiska risker i arbetet

Kemiska arbetsmiljörisker finns på nästan alla arbetsplatser och kan orsaka allt från frätskador till allergier och livshotande sjukdomar som cancer. Förra året anmäldes 800 arbetssjukdomar av kemiska och biologiska orsaker och 200 arbetsolyckor som lett till sjukfrånvaro på grund av farliga ämnen, enligt Arbetsmiljöverkets statistik. Forskningen visar att kemiska risker även leder till många arbetsrelaterade dödsfall.
- Kemiska risker på jobbet är vanligare än man kan tro, därför är det viktigt att höja medvetandet om att de måste hanteras på ett säkert sätt. Det är arbetsgivarens ansvar att förebygga risker i arbete så att ingen behöver utsättas i onödan, säger Elin Löfström-Engdahl, projektledare på Arbetsmiljöverket.
Den inspektionsinsats som nu påbörjas görs inom ramen för en större EU-kampanj. De omfattar inspektioner inom bland annat städ, golv- och plattsättare, tillverkning, jord och skog, bilverkstäder, avfallshantering, hotell och restaurang, hälso- och sjukvård och skolor.
Inför inspektionerna har Arbetsmiljöverket skickat ut ett brev till närmare 18 000 arbetsplatser med uppmaningen att se över sina kemiska arbetsmiljörisker. Det kan vara både farliga kemiska produkter men även ämnen med naturligt ursprung, som kvartsdamm och mjöldamm. Det kan också handla om svetsrök och avgaser som bildas i arbetet.
Drygt åtta av tio fick krav på att åtgärda brister vid inspektion av kemiska risker förra året
Det här är andra gången som kemiska risker inspekteras som ett led i EU:s gemensamma insats. För ett år sedan inspekterade Arbetsmiljöverket också 1 800 arbetsplatser inom en mängd branscher. Det resulterade i att fler än åtta av tio arbetsplatser fick krav på att åtgärda brister i sin hantering av kemiska ämnen.
- Arbetsgivaren behöver ha koll på de kemiska risker som finns på arbetsplatsen. Vi kontrollerar att arbetsgivaren inventerar och dokumenterar, riskbedömer och informerar om de kemiska risker som finns. Alla på arbetsplatsen ska veta hur de ska jobba säkert. Ingen ska behöva bli sjuk, skadas eller dö av sitt jobb, säger Elin Löfström-Engdahl.
Resultaten från inspektionerna av kemiska risker och farliga ämnen kommer att presenteras vid Arbetsmiljöverkets frukostseminarium i Stockholm den 6 november.
Mer information:
-
En ny kunskapssammanställning om hur kemiska ämnen i arbetslivet kan påverka hjärnan och dess kognitiva funktioner presenteras vid Arbetsmiljöverkets seminarium den 21 oktober. https://www.av.se/om-oss/kalendarium/seminarium-kemiska-amnen-i-arbetslivet/
- Arbetsmiljöverkets statistik omfattar arbetsskador som under 2018 anmälts till Försäkringskassan till och med 1 april 2019. Statistikrapporten finns på Arbetsmiljöverkets webbplats: https://av.se/arbetsskador-2018
- Kunskapssammanställning om arbetsrelaterad dödlighet i Sverige: https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/kunskapssammanstallningar/arbetsrelaterad-dodlighet-i-sverige/
För att se det här innehållet från mb.cision.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.
Källa: Arbetsmiljöverket
Kontakt:
Elin Löfström-Engdahl, projektledare på Arbetsmiljöverket, telefon: 010-730 90 15
Presskontakt, telefon: 010-730 91 55
Nyckelord
Kontakter
Anna-Lena ImmoPressekreterare
Tel:010-730 93 54anna-lena.immo@av.seSonya AhoPressekreterare
Tel:010-730 98 04sonya.aho@av.seBilder
Om
Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.
Följ Arbetsmiljöverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket
Nationell tillsyn av fallrisker i byggbranschen15.4.2025 08:01:00 CEST | Pressmeddelande
Fall från höjd är en av de allvarligaste riskerna inom den olycksdrabbade bygg- och anläggningsbranschen. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats där vi ska inspektera hur arbetsgivare och byggarbetsmiljösamordnare jobbar med att förebygga sådana olyckor.
Brister i arbetet mot hot och våld i skolan8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hot och våld i skolan är ett växande problem och frågan har nu en tydlig plats i samhällsdebatten. Trots det visar vår omfattande tillsynsinsats att många skolhuvudmän inte ger arbetsmiljöarbetet den prioritet som regelverket kräver och som behövs för att skapa en trygg och säker skolmiljö.
Myndighetsgemensam insats mot arbetslivskriminalitet i Skövde och Tidaholm7.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I förra veckan genomfördes en samordnad myndighetsgemensam insats i Skövde och Tidaholm på initiativ av Centret mot arbetslivskriminalitets (AKC). Totalt kontrollerades tio verksamheter inom branscherna frisör, restaurang, butik och fordonsservice.
Forskning avslöjar hinder för att bekämpa ohälsosam arbetsbelastning inom välfärdssektorn4.4.2025 06:37:26 CEST | Pressmeddelande
Trots att en ohälsosam arbetsbelastning går att förebygga genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete dör cirka 800 personer i förtid varje år på grund av arbetsrelaterad stress. Forskare har på uppdrag av Arbetsmiljöverket undersökt de vanligaste hindren för att komma tillrätta med den ohälsosamma arbetsbelastningen.
Unga kvinnor utsatta på jobbet2.4.2025 08:04:28 CEST | Pressmeddelande
Unga kvinnor är mest utsatta för hot och våld, kränkande särbehandling och sexuella trakasserier på jobbet. De arbetar oftare ensamma och riskerar att hamna i otrygga eller hotfulla situationer. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket. Problem med för stor arbetsbelastning är fortsatt vanligast inom skola, vård och omsorg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum