Upp för arbetsolyckor och ner för arbetssjukdomar

Rapporten omfattar anmälda arbetsskador – arbetsolyckor och arbetssjukdomar – under 2016 och täcker hela arbetsmarknaden. Statistiken bygger på de anmälningar som gjordes till Försäkringskassan och redovisas bland annat uppdelat på kön, ålder och näringsgren.
– Det finns för sjunde året i rad en oroväckande trend där arbetssjukdomar till följd av hur arbetet organiseras och dåliga relationer på jobbet ökar bland kvinnor. Vi ser också att den typen av anmälningar är vanligast inom kvinnodominerade branscher som till exempel vård och omsorg. Både arbetsgivare och politiker behöver ta ansvar för att vända trenden, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör för Arbetsmiljöverket.
Fortsatt ökning av arbetsrelaterad stress
Mer än var tredje anmälan om arbetssjukdom uppgavs vara orsakad av organisatoriska eller sociala faktorer, det vill säga hur arbetsgivare organiserar arbetet och relationerna på jobbet. Det handlade ofta om alltför mycket arbete eller för hög arbetstakt, samt om problem i relationerna på arbetsplatsen, som till exempel samarbetsproblem, mobbning, utfrysning och trakasserier.
Hela 46 procent av anmälningar om arbetssjukdom som gällde kvinnor uppgavs ha dessa orsaker. Motsvarande siffra för män var 21 procent. Det var också den vanligaste orsaken till arbetssjukdomar bland kvinnor inom branscherna offentlig förvaltning, försvar, vård, omsorg och sociala tjänster.
Arbetssjukdomar minskade totalt sett
Arbetssjukdomar minskade totalt sett med fyra procent under 2016. Minskningen bland män var betydligt större än bland kvinnor, åtta procent jämfört med en procent. Det var framförallt arbetssjukdomar på grund av kemiska och biologiska ämnen i arbetsmiljön, samt buller som minskade. Anmälningarna minskade mest inom branscherna mineralutvinning, jord- och skogsbruk och fiske.
Arbetsolyckor ökade på grund av fall och tunga lyft
Arbetsolyckor med sjukfrånvaro ökade med fyra procent under 2016. Mest ökade olyckor på grund av rörelse med belastning, såsom till exempel tunga lyft, och fallolyckor. Antalet anmälningar ökade mest bland män med sex procent, medan ökningen för kvinnor låg på tre procent.
Flest anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro orsakades bland kvinnor av fallolyckor och bland män av olyckor med handverktyg eller fordon. Mest anmälningar av arbetsolyckor kom från vård, omsorg och sociala tjänster för kvinnor och från tillverkningsbranschen för män.
År 2016 anmäldes cirka 122 500 arbetsskador
- 34 600 arbetsolyckor som medfört sjukfrånvaro (14 400 kvinnor, 20 300 män)
- 64 700 arbetsolyckor utan sjukfrånvaro (35 300 kvinnor, 29 500 män)
- 10 200 olyckor på väg till eller från arbetet (6 800 kvinnor, 3 400 män)
- 11 800 arbetssjukdomar (7 500 kvinnor, 4 300 män)
- 45 arbetsolyckor med dödlig utgång
Arbetsskador 2016, rapport, pdf, öppnas i nytt fönster
Arbetsskador 2016 - län och kommun, rapport, pdf, öppnas i nytt fönster
Kontakter på Arbetsmiljöverket
Ann Ponton Klevestedt, enhetschef för statistik och analys, telefon 010-730 9183
Per Anders Paulsson, statistiker vid enheten för statistik och analys, telefon 010-730 9350
Marcus Hugosson, statistiker vid enheten för statistik och analys, telefon 010-730 9684
Presstjänsten, telefon 010-730 9155
Vi arbetar för rätten till sunda, säkra och utvecklande arbetsförhållanden.
Arbetsmiljöverkets vision: Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö.
Nyckelord
Kontakter
Anna-Lena ImmoPressekreterare
Tel:010-730 93 54anna-lena.immo@av.seSonya AhoPressekreterare
Tel:010-730 98 04sonya.aho@av.seBilder
Om
Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.
Följ Arbetsmiljöverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket
Kontrollinsats på hönsfarm avslöjade misstänkta brott mot arbetstidslagen och utstationeringslagen23.4.2025 13:04:35 CEST | Pressmeddelande
Arbetsmiljöverket har genomfört en myndighetsgemensam arbetsplatskontroll hos en större äggproducent i Västra Götalands län. Den nattliga inspektionen hade särskilt fokus på nattarbete och villkor för utstationerade arbetstagare. Tre företag och 16 arbetstagare kontrollerades. Efter insatsen har flera utredningar startats mot företagen som anlitats för att samla ihop över 20 000 uttjänta värphöns som skulle skickas till slakt.
Nationell tillsyn av fallrisker i byggbranschen15.4.2025 08:01:00 CEST | Pressmeddelande
Fall från höjd är en av de allvarligaste riskerna inom den olycksdrabbade bygg- och anläggningsbranschen. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats där vi ska inspektera hur arbetsgivare och byggarbetsmiljösamordnare jobbar med att förebygga sådana olyckor.
Brister i arbetet mot hot och våld i skolan8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hot och våld i skolan är ett växande problem och frågan har nu en tydlig plats i samhällsdebatten. Trots det visar vår omfattande tillsynsinsats att många skolhuvudmän inte ger arbetsmiljöarbetet den prioritet som regelverket kräver och som behövs för att skapa en trygg och säker skolmiljö.
Myndighetsgemensam insats mot arbetslivskriminalitet i Skövde och Tidaholm7.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I förra veckan genomfördes en samordnad myndighetsgemensam insats i Skövde och Tidaholm på initiativ av Centret mot arbetslivskriminalitets (AKC). Totalt kontrollerades tio verksamheter inom branscherna frisör, restaurang, butik och fordonsservice.
Forskning avslöjar hinder för att bekämpa ohälsosam arbetsbelastning inom välfärdssektorn4.4.2025 06:37:26 CEST | Pressmeddelande
Trots att en ohälsosam arbetsbelastning går att förebygga genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete dör cirka 800 personer i förtid varje år på grund av arbetsrelaterad stress. Forskare har på uppdrag av Arbetsmiljöverket undersökt de vanligaste hindren för att komma tillrätta med den ohälsosamma arbetsbelastningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum