Reviderad föreskrift om kvarts ska förhindra stendammslunga
Arbetsmiljöverket har fattat beslut om en moderniserad föreskrift om kvarts och stendamm i arbetsmiljön. Målet är att arbete med kvartshaltigt material, som exempelvis sker på arbetsplatser där sten krossas eller sågas, ska vara säkert och tryggt för personalen.
– Ingen ska behöva drabbas av stendammslunga eller lungcancer på grund av kvartsexponering. Den omarbetade föreskriften är ett viktigt verktyg för arbetsgivarna för att åstadkomma en säker arbetsmiljö för sin personal, säger Jens Åhman, enhetschef på enheten för kemiska, mikrobiologiska och fysiska faktorer på Arbetsmiljöverket.
Det förebyggande arbetsmiljöarbetet, alltså att arbetsgivaren ska undersöka riskerna och vidta åtgärder innan ett arbete sätter igång, är ett tydligt fokus i föreskriften.
– De åtgärder som arbetsgivaren gör för att personalen inte ska exponeras för kvartsdamm ska enligt den nya föreskriften dokumenteras noga, säger Jens Åhman.
Saknas sådan dokumentation, eller innehåller den inte det som krävs enligt föreskriften, kan arbetsgivaren få betala en sanktionsavgift. Sanktionsavgiftens storlek varierar, men kan vara upp till 150 000 kronor.
Modernisering av föreskrift
Arbetslivet har förändrats sedan föreskriften trädde i kraft år 1992. Bland annat används fler mobila stenkrossar idag än tidigare. Därför har föreskriften behövt moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad.
Enligt den nya föreskriften ska arbetsgivaren göra en bedömning av den exponering som sker i arbetet. Som underlag kan till exempel egen mätning, referensmätning eller branschkunskap om hur man arbetar säkert användas.
– Redan innan arbetet startar ska arbetsgivaren ha klart för sig vilka risker som finns och åtgärda dem, så att farlig exponering helt undviks, säger Jens Åhman.
Exempel på förebyggande arbete är att i första hand använda ett material utan (eller med mycket låg) kvartshalt eller att välja en arbetsmetod som gör att inget kvartsdamm bildas. Att använda vattenbegjutning eller utsug för att få bort dammet är andra alternativ.
Det finns möjlighet för branschen att gå ihop och gör så kallade referensmätningar, alltså större serier med mätningar för en typ av arbete som kan användas på flera arbetsplatser. Mätningarna kan bland annat ge kunskaper om vilka faktorer som styr exponeringen.
Föreskriften berör bland annat bergmaterial-, gruv- och byggbranschen.
Läs mer om kvarts.
Kontakter på Arbetsmiljöverket:
Jens Åhman, enhetschef, telefon 010 - 730 99 92.
Presstjänsten, telefon 010 - 730 91 55.
Nyckelord
Kontakter
Anna-Lena ImmoPressekreterare
Tel:010-730 93 54anna-lena.immo@av.seSonya AhoPressekreterare
Tel:010-730 98 04sonya.aho@av.seOm
Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.
Följ Arbetsmiljöverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket
Brister i arbetet mot hot och våld i skolan8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hot och våld i skolan är ett växande problem och frågan har nu en tydlig plats i samhällsdebatten. Trots det visar vår omfattande tillsynsinsats att många skolhuvudmän inte ger arbetsmiljöarbetet den prioritet som regelverket kräver och som behövs för att skapa en trygg och säker skolmiljö.
Myndighetsgemensam insats mot arbetslivskriminalitet i Skövde och Tidaholm7.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I förra veckan genomfördes en samordnad myndighetsgemensam insats i Skövde och Tidaholm på initiativ av Centret mot arbetslivskriminalitets (AKC). Totalt kontrollerades tio verksamheter inom branscherna frisör, restaurang, butik och fordonsservice.
Forskning avslöjar hinder för att bekämpa ohälsosam arbetsbelastning inom välfärdssektorn4.4.2025 06:37:26 CEST | Pressmeddelande
Trots att en ohälsosam arbetsbelastning går att förebygga genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete dör cirka 800 personer i förtid varje år på grund av arbetsrelaterad stress. Forskare har på uppdrag av Arbetsmiljöverket undersökt de vanligaste hindren för att komma tillrätta med den ohälsosamma arbetsbelastningen.
Unga kvinnor utsatta på jobbet2.4.2025 08:04:28 CEST | Pressmeddelande
Unga kvinnor är mest utsatta för hot och våld, kränkande särbehandling och sexuella trakasserier på jobbet. De arbetar oftare ensamma och riskerar att hamna i otrygga eller hotfulla situationer. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket. Problem med för stor arbetsbelastning är fortsatt vanligast inom skola, vård och omsorg.
Myndighetsgemensam insats vid Partihallarna i Göteborg1.4.2025 10:25:00 CEST | Pressmeddelande
I slutet av förra veckan genomförde Centret mot arbetslivskriminalitet (AKC) en myndighetsgemensam kontrollinsats vid Partihallarna i Göteborgs hamnområde. Insatsen syftade till att kontrollera efterlevnaden av lagar och regler inom livsmedels- och tobaksgrossistbranschen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum