Dramaten

Julens stipendiater på Dramaten utsedda

Dela
I dag, den 18 december, hölls traditionsenligt stipendieutdelning på Dramaten. Stipendierna och mottagarna var denna gång:
Paula Stenström Öhman. Foto: Petronelle Halvorsen
Paula Stenström Öhman. Foto: Petronelle Halvorsen

Daniel Sachs dramatikerstipendium 2020
som är ett årligt dramatikerstipendium, instiftat av Dramatens tidigare styrelseordförande Daniel Sachs, som delas ut till en dramatiker som på Dramaten gjort en särskild insats. Stipendiet, på 25 000 kr, delas i år ut till dramatikern Paula Stenström Öhman.
Ur motiveringen: Paula Stenström Öhman tilldelas Daniel Sachs dramatikerstipendium 2020 för en dramatik som balanserar mellan realism och absurdism. Pjäsen Ambulans, vars premiär pandemin satte stopp för bara dagar innan premiär, är ett väldigt fint exempel. (Vi ser fram emot att få se den gestaltad i framtiden!) Med djup humanism, tydligt samhällsengagemang och stor ömhet, och med breda referenser till allt från populärkultur till mytologi och samtidskonst, ger Paulas dramatik utrymme åt de röster som inte alltid hörs.

Daniel Sachs Egensinnighetsstipendium
som är ett resestipendium på 25 000 kronor som delas ut årligen och som ska användas till någon sorts resa – inre resor går också bra. Stipendiet har i år tilldelats: Helena Hammarskiöld, programansvarig för Dramaten& och tillträdande VD för Orionteatern.
Ur motiveringen: Årets egensinnighetsstipendium, som faktiskt är det tionde i ordningen, går till en möjliggörare, en person som i tysthet stått bakom många av tidigare års stipendiater. En person som har expanderat institutionens gränser. Som har stött, peppat, organiserat, argumenterat, vänt på slantar och helt enkelt möjliggjort. Stipendiaten har drivit en liten intensiv gerillagrupp i den armé som är Dramaten, en gerillagrupp med &-tecknet på sitt banér.

Elmlund-Odelius-Svensson
som ges till skådespelare som har fyllt 50 år. Stipendiesumman är 40 000 kronor och tilldelas i år: Elin Klinga, Nina Fex och Torkel Petersson.

Oscar Lindgrens stipendium
som har till syfte att främja den dramatiska konsten i Sverige och är till för dem som arbetat på Dramaten i minst fem år och är under 45 år. Stipendiesumman är 50 000 kronor och tilldelas i år: David Book, Ana Gil de Melo Nascimento, Sanna Sundqvist och Love Dahlstedt.

Helge Ax:son-Johnsons stipendium
som ges till skådespelarelever verksamma vid Dramaten. Stipendiesumman är 3 000 kronor och tilldelas i år: Carita Ivanova, Albert Häggblom, Wahid Setihesh och Jakob Urman.

Tomtestipendiet
som tilldelas anställd med stor känsla för att ge bästa service till arbetskamrater och/eller publik. Stipendiesumman är 6 000 kronor och tilldelas i år: Eva Strengbohm, inspicient, regiassistent och sufflör.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Paula Stenström Öhman. Foto: Petronelle Halvorsen
Paula Stenström Öhman. Foto: Petronelle Halvorsen
Ladda ned bild
Helena Hammarskiöld. Foto: Orionteatern
Helena Hammarskiöld. Foto: Orionteatern
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Milo Rau – en av Europas mest nytänkande film- och teaterregissörer – i samtal om konst och motstånd.3.9.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

I samband med att Milo Raus föreställning Antigone in the Amazon gästspelar på Dramaten 13-14 september arrangeras ett exklusivt samtal mellan den schweiziske regissören och teaterchef Mattias Andersson tillsammans med andra scenkonstnärer om strategier, samarbeten och estetik i ett samtida konfliktfyllt Europa. Lördag 14 september klockan 15.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye