Arbetsgivares kunskaper om genus och arbetsmiljö synas
Den svenska arbetsmarknaden är bland Västeuropas mest könssegregerade. Av de trettio största yrkena är det bara tre som har en jämn könsfördelning.
Kvinnors ohälsa är utbredd. Kvinnor har dubbelt så många ersatta sjukskrivningsdagar som män. Många kvinnor arbetar dessutom i yrken där både stress och belastningsskador samverkar och resulterar i sjukskrivningar.
I samband med internationella kvinnodagen 8 mars, vecka 10 och 11, kommer våra inspektörer att undersöka arbetsmiljön för kvinnor och män för att försäkra oss om att båda könen har likvärdiga förutsättningar för en god arbetsmiljö. Det kommer att ske på 450 arbetsplatser, oavsett bransch.
I ett samtal under en vanlig inspektion kommer inspektörerna att diskutera frågor såsom:
- Finns det en föreställning om att vissa arbetsuppgifter eller områden lämpar sig bättre för kvinnor respektive män?
- Vilka förutsättningar får män och kvinnor på arbetsplatsen att kunna jobba med samma saker?
- Finns det omklädningsrum, skyddskläder och verktyg anpassade för båda könen?
– Syftet är att uppmärksamma arbetsgivarna på vad de kan vinna på ett genusperspektiv och hur det kan tillämpas i arbetsmiljöarbetet, säger Boel Callermo, avdelningschef och ansvarig för Arbetsmiljöverkets fyraåriga regeringsuppdrag om kvinnors arbetsmiljö.
– Ett genusperspektiv kan handla om att undersöka om kvinnors och mäns förutsättningar för att undvika skador och ohälsa är lika högt prioriterade. Till exempel kan vi hjälpa till att upptäcka om verktyg och skyddskläder skiljer sig åt beroende på arbetstagarens kön.
Arbetsmiljöverket satsar även internt på att öka kunskapen om jämställdhet. Hela myndigheten har nyligen genomgått en genusutbildning. Som en av 18 myndigheter kommer Arbetsmiljöverket under 2014 att undersöka möjligheten att jämställdhetsintegrera verksamheten. En fråga att analysera är om vi i planeringen av våra inspektionsinsatser riktar våra krav på likvärdigt sätt beroende på om arbetstagarna är kvinnor eller män.
Läs mer om verkets externa satsning på kvinnors arbetsmiljö.
Läs mer om den senaste forskarsammanställningen om arbetsmiljö och genus i rapporten Under luppen.
Kontakter på Arbetsmiljöverket:
Ingrid Gidlund, uppdragssamordnare, 010-730 95 07
Christina Jonsson, projektledare och sakkunnig, 010-730 94 89
Kontakter
Anna-Lena ImmoPressekreterare
Tel:010-730 93 54anna-lena.immo@av.seSonya AhoPressekreterare
Tel:010-730 98 04sonya.aho@av.seOm
Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.
Följ Arbetsmiljöverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket
Brister i arbetet mot hot och våld i skolan8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hot och våld i skolan är ett växande problem och frågan har nu en tydlig plats i samhällsdebatten. Trots det visar vår omfattande tillsynsinsats att många skolhuvudmän inte ger arbetsmiljöarbetet den prioritet som regelverket kräver och som behövs för att skapa en trygg och säker skolmiljö.
Myndighetsgemensam insats mot arbetslivskriminalitet i Skövde och Tidaholm7.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I förra veckan genomfördes en samordnad myndighetsgemensam insats i Skövde och Tidaholm på initiativ av Centret mot arbetslivskriminalitets (AKC). Totalt kontrollerades tio verksamheter inom branscherna frisör, restaurang, butik och fordonsservice.
Forskning avslöjar hinder för att bekämpa ohälsosam arbetsbelastning inom välfärdssektorn4.4.2025 06:37:26 CEST | Pressmeddelande
Trots att en ohälsosam arbetsbelastning går att förebygga genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete dör cirka 800 personer i förtid varje år på grund av arbetsrelaterad stress. Forskare har på uppdrag av Arbetsmiljöverket undersökt de vanligaste hindren för att komma tillrätta med den ohälsosamma arbetsbelastningen.
Unga kvinnor utsatta på jobbet2.4.2025 08:04:28 CEST | Pressmeddelande
Unga kvinnor är mest utsatta för hot och våld, kränkande särbehandling och sexuella trakasserier på jobbet. De arbetar oftare ensamma och riskerar att hamna i otrygga eller hotfulla situationer. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket. Problem med för stor arbetsbelastning är fortsatt vanligast inom skola, vård och omsorg.
Myndighetsgemensam insats vid Partihallarna i Göteborg1.4.2025 10:25:00 CEST | Pressmeddelande
I slutet av förra veckan genomförde Centret mot arbetslivskriminalitet (AKC) en myndighetsgemensam kontrollinsats vid Partihallarna i Göteborgs hamnområde. Insatsen syftade till att kontrollera efterlevnaden av lagar och regler inom livsmedels- och tobaksgrossistbranschen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum