ManpowerGroup

Svenskarna minst oroliga för att gå tillbaka till jobbet

Dela
Endast var sjunde yrkesverksam svensk, 14 procent, är orolig för att återgå till den fysiska arbetsplatsen. Det är en betydligt lägre siffra än i Norge och Finland, där omkring var tredje person är orolig. 37 procent av svenskarna uppger i stället att de är glada att få komma tillbaka till jobbet, enligt en undersökning från ManpowerGroup.
Tre av tio svenskar är oroliga för att bli sjuka på sin ordinarie arbetsplats.
Tre av tio svenskar är oroliga för att bli sjuka på sin ordinarie arbetsplats.

– Även om vi är mindre oroliga än våra grannländer har arbetsgivarna nu ett stort ansvar för att se över sina rutiner för återgång till arbetsplatsen efter pandemin. Det blir även viktigt att visa lyhördhet för de individuella medarbetarnas känslor och behov, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup Sverige.

I Sverige har många yrkesgrupper börjat att jobba hemifrån sedan pandemins början under våren 2020. Situationen ser likadan ut i Finland och Norge, men ManpowerGroups undersökning visar att oron för att återgå till jobbet är betydligt större i grannländerna. I Sverige är 14 procent oroliga medan motsvarande siffror i Norge och Finland är 29 respektive 32 procent.

– Vi är inne i en period som är ny för den moderna arbetsmarknaden och alla har fått göra uppoffringar. Vi har lärt oss mycket och det har också blivit tydligt vad vi saknat med den fysiska arbetsplatsen. När vi kan börja återgå till ett normalläge är det viktigt att arbetsgivare har tänkt över hur de vill möta sina medarbetares önskemål om sådan som möjlighet att distansarbeta, fortsatt fokus på hälsa, med mera, säger Mikael Jansson.

Svenskar oroliga för att bli sjuka på arbetsplatsen
Undersökningen visar också att tre av tio svenskar, 28 procent, är oroliga för att bli sjuka på sin ordinarie arbetsplats. Oron för att bli sjuk växer med åldern – bland de upp till 39 år känner 22 procent sig oroliga, medan motsvarande siffra för svenskar över 50 år är 32 procent.

– Det är sorgligt men förståeligt att oron över att återvända till arbetsplatsen är så pass hög. En av tio säger att de är oroliga för att arbetsgivarna inte gör tillräckligt för att minska smittspridningen på arbetsplatsen. Det visar behovet av att sprida trygghet genom att tydligt kommunicera vilka åtgärder man vidtar för att minska riskerna, säger Mikael Jansson.

För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43, helene.belin@manpowergroup.se

Om ManpowerGroups undersökning What Workers Want
Undersökningen genomfördes av Demoskop under oktober 2020 på uppdrag av ManpowerGroup och omfattar yrkesverksamma personer i Sverige, Norge och Finland. 2 150 personer i samtliga länder har svarat på undersökningen. I vissa fall har fler än ett svarsalternativ tillåtits, vilket innebär att den totala andelen svar kan överskrida 100 procent.

Mer fakta från undersökningen: https://insikt.manpowergroup.se/sv-se/arbetslivet-under-och-efter-pandemin 

Rapporten What Workers Want i sin helhet: https://f.hubspotusercontent00.net/hubfs/3974506/Arbetslivet%20under%20och%20efter%20pandemin.pdf 

Frågan som ställdes var:

1. Är du orolig för att vara på en fysisk arbetsplats och i så fall för vad?

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tre av tio svenskar är oroliga för att bli sjuka på sin ordinarie arbetsplats.
Tre av tio svenskar är oroliga för att bli sjuka på sin ordinarie arbetsplats.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Södermalmsallén 36
118 28 Stockholm

0771-55 99 00http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup
ManpowerGroup™ är världsledande inom kompetens- och HR-tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. Vi hjälper organisationer att hitta rätt kompetens samtidigt som vi sätter miljontals människor i arbete. ManpowerGroup™ är sedan många år erkända för vår mångfald, inkludering, jämställdhet och 2020 utsågs vi till ett av världens mest etiska företag för elfte året i rad. I Sverige har vi omkring 7 000 medarbetare på drygt 50 orter över hela landet med varumärkena: Manpower®, Experis®, Talent Solutions® och Jefferson Wells®. Varje år sätter vi 15 000 personer i jobb i Sverige.

 

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye