Hög tid utveckla standarder för nanomaterial

– Materialen nanocellulosa och grafen kommer att ha en avgörande betydelse för en hållbar produktutveckling. De kan minska åtgången av metaller och plaster, ersätta sällsynta material och skapa nya spännande lösningar och produkter. För att nanomaterial på allvar ska kunna konkurrera med traditionella behövs nya standarder och att företagen både är med och utvecklar samt arbetar efter dessa. Det är ett angeläget fokus i vårt projekt, säger Johan Ek Weis, ordförande för SIS tekniska kommitté för nanoteknik och projektledare på Chalmers Industriteknik.
– Målet är att få ett helt annat engagemang för standardisering än idag och att vi gemensamt driver på arbetet i internationella sammanhang. Det finns så stor kompetens och många duktiga företag i landet som kan leda utvecklingen och projektet vill bidra till stärkt konkurrenskraft, säger Åsalie Hartmanis, Chalmers Industriteknik och projektledare för det aktuella projektet.
Brist på standarder
Inom grafenområdet upplevs en brist på standardiserad beskrivning av materialen hos leverantörer – samt brist för hur karakterisering ska ske – som det största hindret för industrin att gå vidare med produktutveckling. Ett annat exempel gäller nanocellulosa, där de standarder som hittills har tagits fram i första hand gäller kristallin nanocellulosa. Svenska företag arbetar med en annan typ, fibrillär nanocellulosa, och då kan standarderna inte appliceras för dessa material. Det innebär att svenska innovationer som bygger på nanocellulosa riskerar att konkurreras ut.
Nya avancerade material – men olikheter
– Både nanocellulosa och grafen är nya avancerade material, men där stannar egentligen likheterna, säger Rosana Moriana Torró , senior forskare på RISE Bioekonomi och hälsa. Grafenföretagen är oftast små och unga, för nanocellulosa är det en större mix med både startups och stora koncerner. Så strategierna blir olika. Nyckeln är dock att bistå med förståelse och underlag kring standarders roll i att sprida användning, tillämpning och kommersialisering av nanocellulosa och grafen.
Mer information
Projektet heter Grafen och nanocellulosa, från gapanalys till stärkt svensk konkurrenskraft med standardiseringsverktyg och finansieras av Vinnova under 2021.
Nyckelord
Kontakter
Johan Ek WeisProjektledare Chalmers Industriteknik och ordförande SIS tekniska kommitté för nanoteknik
Foto: Emmy Jonsson
Åsalie HartmanisProjektledareChalmers Industriteknik
Tel:070-3757383asalie.hartmanis@chalmersindustriteknik.seRosana Moriana TorroSenior forskareRISE Bioekonomi och hälsa
Tel:010-228 44 02rosana.moriana.torro@ri.seUlf HaraldssonProjektansvarig vid Svenska institutet för standarder, SIS
Tel:08-555 520 13ulf.haraldsson@sis.seBilder
Länkar
Om

Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm
08 - 555 520 00https://www.sis.se
SIS är en del av ISO och CEN som är nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.
SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.
Följ Svenska institutet för standarder, SIS
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS
Global överenskommelse klar - ställer krav på särskilda insatser då barn utsatts för övergrepp12.3.2025 13:06:29 CET | Pressmeddelande
Vid mötet för mänskliga rättigheter som pågår i Genève, presenteras idag en internationell överenskommelse för att förbättra insatser till barn som utsatts för våld och övergrepp. Det är Sverige, genom Svenska institutet för standarder, som har lett arbetet i samarbete med isländska Barn- och utbildningsministeriet och Islands standardiseringsorganisation.
Så ska trampolinparker bli säkrare18.2.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Trampolinparker är populära besöksmål, inte minst nu när många har skollov. Men flera allvarliga olyckor har inträffat, där både barn och vuxna fått huvud-, nack och ryggskador och svåra frakturer på armar, ben och fötter. En standard, som tagits fram på initiativ av Konsumentverket, har nu översatts till svenska och förtydligats, för att underlätta för parkerna att leva upp till lagkrav och förebygga olyckor.
Han tar plats på internationell lista för framtida ledare12.12.2024 09:18:55 CET | Pressmeddelande
Bledar Beqiri, Svenska institutet för standarder, får utmärkelsen PMI Future 50, 2024. Han uppmärksammas för att i sin roll som projektledare driva klimatarbetet framåt genom att utveckla standarder som spelar en viktig roll för den gröna omställningen.
Ny kravstandard ska få företag och organisationer att växla upp innovationsarbetet14.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Nu har världens första kravstandard för innovationsledning utvecklats. Den ska hjälpa verksamheter inom både privat och offentlig sektor att arbeta systematiskt med innovation och lättare uppnå och redovisa verkliga resultat. Framöver blir det även möjligt för organisationer att certifiera sig inom innovationsledning.
Ökat behov av standarder – Svenska institutet för standarder förstärker med vice vd12.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenska institutet för standarder, SIS, rekryterar Carl Mörch som vice vd och CFO, en ny roll för att stärka SIS i den utveckling som verksamheten genomgår.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum