Årsrapport: Oförändrat förtroende för kollektivtrafiken trots pandemin

- Under 2020 har vi haft vi ett mycket stort resenärstapp. Det har varit oroande att inte veta om det bara beror på pandemin och rekommendationerna eller om det även beror på organisationerna eller att man ogillar kollektivtrafik. Men rapporten visar att resenärstappet är väldigt tydligt kopplat till pandemin. Resenärerna har tagit till sig informationen om riskerna vid trängsel och valt att avstå från kollektivtrafiken. Vi ser det här som en indikation på att många av resenärerna kommer att återvända till sin kollektivtrafik när pandemin är över, kommenterar Mattias Andersson, projektledare på Svensk Kollektivtrafik.
I rapporten framgår det också att endast 20 procent av de tillfrågade säger att de aldrig reser med kollektivtrafiken, vilket innebär att det faktiskt är en övervägande majoritet av befolkningen som rest kollektivt under 2020, och hela 46 procent har åkt varje månad. De som avstått från att resa överhuvudtaget är framför allt de som är äldre.
Rapporten baseras på resultatet av Kollektivtrafikbarometern, en branschgemensam kvalitets- och resvaneundersökning som drivs och utvecklas av Svensk Kollektivtrafik. Undersökningen har sedan mars kompletterats med frågor kring medborgares och resenärers inställning och resebeteende till kollektivtrafiken kopplade till coronapandemin.
Nyckelresultat ur årsrapporten
- Marknadsandelen för kollektivtrafiken under 2020 har gått ned kraftigt, som mest i de områden i landet där andelen tidigare var som högst.
- Mer än tre av fem kunder är nöjda med den regionala kollektivtrafiken, vilket ligger i linje med den positiva trenden de senaste fyra åren.
- Nära fyra av fem kunder är nöjda med sin senaste resa med den regionala kollektivtrafiken, vilket är oförändrat jämfört med förra året.
- Att man kan resa dit man vill när man vill, ökad kunskap om utbudet samt möjlighet att spara tid är de faktorer som skulle få allmänheten att resa mer kollektivt (under normala omständigheter).
Positivt är också trenden med den upplevda resenärspunktligheten som har ökat till 85% jämfört med 80% för två år sedan. Däremot är tilliten till punktligheten fortsatt låg. De tillfrågade håller inte heller med om att de sparar tid genom att välja kollektivtrafiken.
- Det här är branschens största förbättringspotential, oavsett om det gäller kunder eller allmänhet. Den upplevda punktligheten är bättre än tilliten till punktlighet, så här behöver branschen jobba mer med att kommunicera hur det faktiskt ser ut. Det finns ett gap mellan förtroendet och det faktiskt upplevda och det måste vi jobba på att stänga, säger Mattias Andersson.
Kollektivtrafikbarometern har under 2020 varit till stor hjälp till Svensk Kollektivtrafiks medlemmar för att snabbt ge svar kring förändringar i marknadsandelen och nöjdheten och för att bättre förstå kollektivtrafikens roll i pandemin. Undersökningen har också kunnat fungera som ett alternativ till de regionala ombordundersökningarna som ställts in pga pandemin. I mars kommer Svensk Kollektivtrafik att publicera en fördjupande temarapport kring coronapandemins effekter på resande, kollektivtrafik och attityder.
Fakta om Kollektivtrafikbarometern
Kollektivtrafikbarometern är en branschgemensam kvalitets- och resvaneundersökning som drivs och utvecklas av Svensk Kollektivtrafik. Mätningarna har gjorts sedan 2001. Kollektivtrafikbarometern genomförs löpande i hela landet utom i Region Södermanland. Undersökningen används av länstrafikbolag och kollektivtrafikmyndigheter som ett verktyg att följa ett mätbart och objektivt resultat för kundupplevd kvalitet på sin trafik, både lokalt och regionalt. För 2020 besvarades frågorna av drygt 79 000 slumpmässigt utvalda respondenter.
Nyckelord
Kontakter
Mattias AnderssonProjektledare
Tel:076-526 90 75mattias.andersson@svenskkollektivtrafik.seAgneta WeissglasKommunikationsansvarig, Svensk Kollektivtrafik
Tel:070 790 22 37agneta.weissglas@svenskkollektivtrafik.seBilder

Dokument
Länkar
Om
Följ Svensk Kollektivtrafik
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svensk Kollektivtrafik
Fler äldre åker färdtjänst men resornas samordning kan bli bättre17.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Andelen resenärer med färdtjänst och sjukresor som är över 80 år har ökat från 42% till 54% sedan 2014. De är dessutom nöjdare med både resan och bemötandet. Samtidigt finns det stora möjligheter till förbättring, samordning och hantering hos kommuner och regioner. Det framgår av årsrapporten från Svensk Kollektivtrafik med resultat från Anbaro, barometern för anropsstyrd trafik.
Årsrapport: Svenskarna väljer hållbart resande6.2.2025 10:00:28 CET | Pressmeddelande
84 procent av svenska folket reste med kollektivtrafiken förra året och 42 procent av våra resor i Sverige sker med hållbara färdsätt som gång, cykel och kollektivtrafik. Det är de högsta siffrorna sedan 2001 när Svensk Kollektivtrafiks resvane- och attitydundersökning Kollektivtrafikbarometern startade mätningarna.
Kollektivtrafiken i Sverige snart helt fossilfri20.5.2024 13:33:54 CEST | Pressmeddelande
Ny statistik från Svensk Kollektivtrafik visar att 95 procent av kollektivtrafiken med buss körs på förnybara drivmedel eller el. Regional- och pendeltågstrafiken drivs så gott som helt med el och spårvagns- och tunnelbanetrafiken körs endast på el. Nu gäller det att öka kollektivtrafikens marknadsandel för att minska transportsektorns klimatutsläppen.
Så här får vi de olika resenärsgrupperna att välja kollektivtrafiken framför bilen25.3.2024 10:00:07 CET | Pressmeddelande
Ökat utbud, bättre för miljön eller helt enkelt bara kunskap om hållplatsläget? Olika målgrupper reagerar på skilda argument och där finns nyckeln till att få fler att välja att resa med kollektivtrafiken i stället för att ta bilen. Det visar temarapporten från Svensk Kollektivtrafiks resvane- och attitydundersökning Kollektivtrafikbarometern, denna gång med fokus på skillnader i olika resenärsgrupper och deras förutsättningar att öka sitt kollektivtrafikresande.
Årsrapport: Resenärerna är nöjda med sina serviceresor - men satsning krävs för ökad trygghet15.2.2024 10:00:01 CET | Pressmeddelande
De som reser med färdtjänst- och sjukresor är väldigt nöjda resenärer. 90 procent är nöjda med både beställning och resa och 93 procent är nöjda med förarens bemötande. Men en mindre andel känner sig i stället otrygga i samband med sina resor. Det framgår av årsrapporten från Svensk Kollektivtrafik med resultat från ANBARO, barometern för anropsstyrd trafik.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum