Varnar: 225 000 svenskar reser utomlands på vintersemester i februari-mars

I den senaste undersökningen, som genomfördes av Syno International på uppdrag av försäkringsbolaget If verkar det som om de allra flesta har för avsikt att stanna hemma i Sverige under vintersemestern.
Tre procent av de tillfrågade, vilket motsvarar ungefär 225 000 svenskar, uppger att de kommer att åka utomlands under februari-mars. Detta är förenat med stor risk, mot bakgrund av den nuvarande situationen i världen.
Ogiltig försäkring kan kosta miljoner
– Om du reser till ett land som UD avråder till, är det inte säkert att du har en giltig försäkring för resan. Räkningen för sjukvård utomlands kan bli väldigt dyr, såväl som hemtransport till Sverige, som kan nå en miljon. Det är inte något du vill betala själv, säger Jenny Rudslätt.
– Vi vet att pandemisituationen är mycket oklar runt om i världen nu, och flera mutationer gör saker komplicerade och oförutsägbara. Det kan finnas kapacitetsproblem på sjukhus, och du kan också stöta på lokala begränsningar som kan skapa utmaningar, fortsätter hon.
– När de svenska myndigheterna utöver detta uppmanar oss att inte resa utomlands och säger att de inte kan garantera konsulärt bistånd, är det klokt att tillbringa vintersemestern här hemma. Men se till att följa rekommendationerna även i Sverige, säger Jenny Rudslätt.
Var sjätte vid stugan
Nästan hälften av respondenterna (46 procent) i den nationellt representativa undersökningen säger att de kommer att tillbringa vintersemestern på sin egen hemadress. Dessutom svarar 14 procent att de vill semestra i egen (8 procent) eller hyrd (6 procent) stuga. 12 procent tänker besöka släkt eller vänner.
– De allra flesta tycks ta myndigheternas reserestriktioner på allvar. Och när skidsemestern till Alperna eller lata dagar i varmare regioner inte blir av, visar siffrorna att vi svenskar är bra på att göra vad vi kan för att ha en underbar vintersemester här hemma i Sverige, säger Jenny Rudslätt.
Hon betonar vikten av att ha en bra reseförsäkring också här hemma.
– Många associerar antagligen reseförsäkring med sol och sommar utanför Sveriges gränser, men det gäller faktiskt från den tid du lämnar din egen hemadress om resan kostar minst 1000 kronor eller om du är borta minst 48 timmar. Sverige är ett dyrt semesterland och då är det bra att veta om reseförsäkring täcker till exempel avbokning av resor på grund av sjukdom, förseningar, stöld eller förlust av föremål och mycket mer, säger Jenny Rudslätt. I Ifs Stor Hemförsäkring ingår avbokning, allriskskydd och försening medan stöldskydd redan finns i grundskyddet.
Ytterligare information:
Undersökningen visar också att 20 procent av de tillfrågade säger att de inte har någon ledig tid alls under februari-mars, och 11 procent säger att de ska på bilresa, 4 procent reser med buss och lika många reser med tåg.
Om undersökningen:
Panelundersökningen genomfördes av Syno International och besvarades av 1004 respondenter från ett flertal onlinepaneler februari 2021. Respondenterna som ingick i undersökningen hade en jämn fördelning mellan kön, ålder och geografisk hemort. Syno International har 55 anställda på 12 kontor världen över som samlar in och hanterar data kring konsumenter för ledande företag och organisationer. Frågan som ställdes var ” Vad planerar du att göra på sportlovet, eller annan ledig tid i februari/mars?”
Mer information om UD:s reseavrådan.
Nyckelord
Kontakter
Pressfrågor
Tel:08-792 70 40press@if.seBilder
Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
Backventil den mest hållbara åtgärden enligt unikt forskningsprojekt18.2.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med forskningsinstituten CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet har If låtit undersöka hur hållbara olika åtgärder är för att skydda hem mot extrem nederbörd och för att förebygga skador. Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum