#min skolväg prisade ”Klassens hjälte”

Inför skolstarten hösten 2016 lanserade NTF #minskolväg som ett stöd till föräldrar, skolor och kommuner för att bedöma barnens skolväg ur ett trafiksäkerhetsperspektiv. Nu står det klart att vinnaren av 10 000 kr i kategorin ”Klassens hjälte” blev 10 åriga Elin Norén i Ljusne. Prispengarna går därmed till klass 4A Stenbergaskolan i Söderhamns kommun.
- Att kartlägga skolvägen var roligt och viktigt. Det måste helt enkelt gå att få bilarna att köra lite saktare funderar Elin. Pengarna ska vi använda till en skolresa. Vi har samlat sedan tredje klass för en resa i sexan. Med den här vinsten kanske vi kan drömma om att åka lite längre bort säger ”Klassen hjälte” Elin Norén.
Kampanjen #minskolväg vänder sig i första hand till barn 10 - 12 år eftersom det är då man kan börja ta sig till och från skolan på egen hand. Men eftersom tanken är att man ska gå tillsammans med en vuxen kan kartläggningen vara minst lika viktig för barn ända ner i sjuårsåldern. Barns förmåga att uppfatta hur snabbt fordon rör sig och hur fort de själva förflyttar sig är inte fullt utvecklad. De har svårt att hantera flera skeenden samtidigt och bedöma vad som kan vara farligt. Det gör att många trafiksituationer, som till exempel att korsa en väg, blir riskfyllda för små barn.
- Ambitionen är att bygga vidare på #minskolväg. Det finns en stor potential i projektet eftersom det bygger på att föräldrar och barn tillsammans kartlägger skolvägen och får omedelbar återkoppling. Vi har under hösten haft kontakt med flera kommuner och regioner som är mycket intresserade av de data som kartläggningarna genererar. Det är data som kan användas för att skapa säkrare skolvägar för många barn, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén.
Projektet #minskolväg går ut på att barn och föräldrar med hjälp av ett digitalt verktyg som bygger på Google Maps dokumenterar alla punkter där man korsar en bilväg på väg till eller från skolan. #minskolväg genererar därefter en samlad bedömning av skolvägen. Projektet #minskolväg genomförs i samarbete med Mercedes-Benz.
Vad kan föräldrar och skola göra mer för en säkrare skolväg?
1. Dokumentera ditt barns skolväg med hjälp av #minskolväg. Du får direkt en bedömning av samtliga punkter där barn och biltrafik samsas, så som till exempel korsningar och övergångställen.
2. Gå, eller cykla, tillsammans med ditt barn till skolan, men tänk på att det är först vid 10 - 12 års ålder som barn kan förväntas behärska trafiksituationer på egen hand.
3. Undersök om andra vägar än den som är kortast, är säkrare.
4. Organisera ”vandrande skolbussar”, där föräldrar turas om att promenera, eller cykla, med barnen.
5. Trafiksäkra skolan. Föreslå bilfria zoner närmast skolgården, med tydliga och säkra avlämningsplatser.
6. Diskutera säkerheten med föräldrar, kommunen och skolan för att hitta lösningarna som passar bäst i ert område.
7. Om du måste ta bilen, skjutsa halva vägen och gå resten. Det är bättre för barnet att gå någon del av sträckan än ingen alls, och det blir färre bilar runt skolan.
8. Om ditt barn åker buss till skolan, prata om att vara särskilt försiktigt vid av- och påstigning. Tänkt på att bussar är stora och att det ibland kan vara svårt för chauffören att se barn som springer runt bussen.
Kontaktperson:
Marie Nordén, generalsekreterare NTF – 070 221 59 65
Nyckelord
Kontakter
Marie NordénGeneralsekreterare
Tel:+46 (0)70-221 59 65marie.norden@ntf.seMonica GreenOrdförande
Tel:+46 (0)70-530 42 10green.monica@icloud.comRickard CosiniKommunikationsansvarig
Tel:+46 (0)70-819 01 50rickard.cosini@ntf.seBilder
Dokument
Om
Följ NTF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från NTF
Pensionerade kvinnor tar tillbaka ratten – NTF och Länsförsäkringar i Jönköping gör det möjligt10.3.2025 09:03:26 CET | Pressmeddelande
Efter flera framgångsrika genomföranden återkommer utbildningen "Ta tillbaka ratten" till Jönköping under 2025. Utbildningen är särskilt utformad för pensionerade kvinnor som har körkort, men som på grund av olika omständigheter inte kör bil. Satsningen ska främja kvinnors mobilitet och självständighet.
Slask, modd och isfläckar på snöröjda vägar är inte ok – NTF vill minska fallolyckorna27.2.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Endast en av 20 kommuner blir godkända efter att NTF observerat väglaget på gångstråk under vintermånaderna 2024–2025. Enligt kommunerna behövs mer resurser, bättre dialog och bättre samsyn kring vad god vinterväghållning innebär.
Allt fler barn skadas på elsparkcyklar - endast 2 av 5 barn använder hjälm trots lagkrav24.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcykeln blir ett allt vanligare inslag i trafikmiljön och det har skett en tydlig ökning av privatägda elsparkcyklar. Många barn använder sig av elsparkcykel för att transportera sig till skola och fritidsaktiviteter. Enligt statistiken hos Transportstyrelsen har antalet olyckor med elsparkcyklar bland barn 0–17 år ökat från 107 stycken 2020 till 867 olyckor 2023. Många struntar i att använda cykelhjälm och det är inte ovanligt att man skjutsar.
Uppmaningen till kommunerna: Gör mer för att fler ska använda cykelhjälm!25.6.2024 13:12:26 CEST | Pressmeddelande
Mätningar av cykelhjälmsanvändning visar att vi har långt kvar för att kunna klara målen för 2030. Nu uppmanar NTF både kommunerna och cyklisterna att göra mer. Speciellt viktigt när pendelcyklingen övergår till fritidscykling på semestern.
#10sekunder är tillbaka: Sveriges elever tävlar i trafiksäkerhet för att stoppa fortkörningen.19.3.2024 11:09:28 CET | Pressmeddelande
Kan man tävla i trafiksäkerhet? Ja, visst kan man det! Mellan den 18 mars och 26 april anordnas #10sekunder för elever i hela Sverige. Tävlingen tar avstamp i det faktum att varannan bilist kör för fort utanför skolor, trots stor olycksrisk och minimal tidsvinst på högst tio sekunder. Elevernas uppdrag: Att skapa kreativa filmer som visar hur lite man hinner med på de onödiga sekunderna man sparar in på att trycka på gasen utanför en skola. Genom elevernas engagemang ska trafikmiljön utanför skolor nu bli tryggare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum