Gräsbränder vanliga så här års – tänk på det här om du eldar i påsk

Att tända eldar så här års är inte riskfritt. Det är stor risk för gräsbränder i delar av landet.
– Det är ofta torrt i marken den här perioden och spridningsrisken är stor. Gnistor kan flyga iväg och antända torrt gräs, säger Per Sjölander, expert på byggskador på If.
Kraftig ökning av antalet gräsbränder i fjol
Förra året såg If en stor ökning av utomhusbränder under början av våren. Flera byggnader brann ned. Vanligaste orsakerna till bränderna var eldning utomhus, ogräsbränning med gasolbrännare och laddning av redskap.
– Vi hade en ganska torr vår och dessutom många med en oväntad samt ovan situation med arbete hemifrån. Många fick nog mer tid till att gå ut för att fixa i trädgården på gott och ont, säger Per Sjölander.
– Det är inte ovanligt att folk som eldar utomhus tappar kontroll över elden så att träd eller byggnader brinner ned. Tyvärr förekommer det också att hela bostadshus stryker med, fortsätter Per Sjölander.
Att tänka på vid eldning
Om du väljer att elda så tänk över riskerna i förväg och förbered släckutrustning:
– Ingen som råkar tända eld på sin omgivning hade tänkt att det kunde gå så illa. Det är viktigt att välja en plats där elden inte riskerar att spridas till annat brännbart.
– Var varsam, se till att brasan verkligen slocknat när du är klar och tänk på att det kan glöda långt ner i backen om du eldat en stund. Var även försiktig med gasolbrännare vid ogräsborttagning och laddning av batterier till redskap, tillägger han.
I många kommuner råder eldningsförbud under extra brandfarliga perioder. Många har också generellt eldningsförbud i tätbebyggt område.
– Kontrollera alltid om det är eldningsförbud innan du tänder en eld. Förhållandena kan snabbt ändras, säger Per Sjölander.
Ifs tips för säker eldning ute:
- Respektera eldningsförbud. Följ brandriskprognoser på smhi.se.
- Tänk igenom vilken släckutrustning som behövs. Den som tänder en eld har ansvar för att den släcks.
- Undvik att elda när det blåser. Tänk också på vindriktningen.
- Blöt ned marken som ligger i närheten så att elden har svårare att sprida sig.
- Undersök att inga djur (som till exempel igelkottar eller huggormar) gömmer sig i rishögen före antändning.
- När du eldat färdigt är det viktigt att brasan blir helt släckt. Kratta ur glöden och dränk eldhärden i vatten. Kontrollera under flera timmar efter avslutad eldning att brasan inte blossat upp igen.
Nyckelord
Kontakter
Pressfrågor
Tel:08-792 70 40press@if.seBilder
Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
Backventil den mest hållbara åtgärden enligt unikt forskningsprojekt18.2.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med forskningsinstituten CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet har If låtit undersöka hur hållbara olika åtgärder är för att skydda hem mot extrem nederbörd och för att förebygga skador. Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum