Besvikelse när regeringen sparar in på jordbruket

När regeringen i morgon presenterar vårbudgeten saknas 1 miljard kronor till svenska lantbrukare.
EUs återhämtningsfond, för att minska effekterna från coronaepidemin, ger 1,4 miljarder extra i det svenska landsbygdsprogrammet. Istället för det extra stödet under corona verkar den svenska regeringen välja att dra bort samma summa från den nationella medfinanseringen till landsbygdsprogrammet. En besparingsåtgärd som drabbar en ekonomiskt hårt trängd sektor.
– Avsikten från EUs håll kan knappast vara att pengarna till stor del bara ersätter nationella medel för befintliga satsningar, säger Palle Borgström.
Som visst plåster på såren har regeringen, efter förhandlingar med samarbetspartierna, beslutat att tillföra landsbygdsprogrammet 417 extra miljoner kronor för åren 2021–2022.
– Vi välkomnar givetvis det tillskottet men vi tycker att det är anmärkningsvärt att regeringen inte använder alla pengar till att förstärka programmet, säger Palle Borgström.
Konsumenterna gillar svenskproducerat men svenska lantbrukare är hårt trängda av konkurrensen från andra EU-länder. Därför är investeringsbehovet i svenskt lantbruks stort för att hävda sig i konkurrens från import från länder med sämre djuromsorg och mindre miljökrav.
– Det behövs rejäla politiska insatser för att vi ska nå de mål riksdagen ställt upp i den nationella livsmedelsstrategin. Regeringens strategi i det här fallet underlättar tyvärr inte en ökad svensk livsmedelsproduktion, säger Palle Borgström.
LRF skulle gärna se att regeringen redan nu satsar på vissa förändringar av kompensationsstödet och inte väntar till år 2023. Uppskattningar från Jordbruksverket är att ändringarna av kompensationsstödet kommer att kosta knappt 150 miljoner kronor per år. Torkan 2018 tydliggjorde att dagens konstruktion av kompensationsstödet inte är anpassat för verkliga förhållanden. Torkan kostade då lantbruket cirka 10 miljarder kronor. Med de 417 miljoner kronorna inräknade uppgår landsbygdsbudgeten till cirka 5,6 miljarder kronor per år, inklusive nationell medfinansiering.
Jordbruksverket har tydliggjort att programmets omfattning inte räcker för att nå målen med en ökad livsmedelsproduktion. Det behövs en bättre anpassad budget. LRF anser att till exempel pengar till bredbandsutbyggnad är en gemensam samhällsfråga och inte bör finansieras inom jordbruksbudgeten.
– Det är helt avgörande för svenskt lantbruks möjligheter att regeringen ser till att det blir en kraftfull budget för nästa CAP från år 2023, säger Palle Borgström.
Nyckelord
Kontakter
För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70
Bilder
Om
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 70 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 143 miljarder kronor, vilket är 3,6 procent av landets BNP. Källa: SCB
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
EU och Sveriges regering investerar i livsmedelsförsörjningen25.4.2025 10:46:02 CEST | Pressmeddelande
LRF välkomnar dagens regeringsbeslut, som innehåller ett paket åtgärder, där bland annat höjd budget till investerings- och startstöd för unga lantbrukare ingår. Regeringen tillför ytterligare 746 miljoner kr som har betydelse för det svenska lantbrukets utveckling och möjligheten att nå målen i den nationella livsmedelsstrategin. Regeringsbeslut som stärker livsmedelsberedskapen.
LRF kommenterar vårbudgeten: Vi måste få möjlighet att stärka beredskapen i hela Sverige15.4.2025 08:46:48 CEST | Pressmeddelande
I dag presenterar regeringen årets vårproposition och vårbudget. För företagen inom det gröna näringslivet finns positiva nyheter som stärker företagens robusthet och konkurrenskraft. Samtidigt finns det områden där mer arbete behövs för att säkra en tillräcklig livsmedelsproduktion och beredskap i hela Sverige.
Anna-Karin Hatt lämnar LRF – nomineras som ny partiledare för Centerpartiet14.4.2025 13:40:43 CEST | Pressmeddelande
LRF:s vd Anna-Karin Hatt har idag meddelat att hon tackar ja till att nomineras som ny partiledare för Centerpartiet. Som en följd av detta lämnar hon från och med idag sitt uppdrag på Lantbrukarnas Riksförbund.
Naturvårdsverkets data visar varför aktivt skogsägande är viktigt för klimatet11.4.2025 14:43:52 CEST | Pressmeddelande
Naturvårdsverket lämnar varje år ett underlag till regeringens klimatredovisning. I årets redovisning säger Naturvårdsverket att Sverige kommer få svårt att nå sina klimatmål, både till 2030, 2040 och 2045. “Det här visar på vikten av aktivt skogsägande och långsiktiga regler i den svenska skogen”. Säger Paul Christensson, ordförande LRF Skogsägarna.
LRF kommenterar Jordbruksverkets slutrapport om beredskapslagring: ”Bygget av svensk beredskapslagring behöver börja nu”31.3.2025 14:29:19 CEST | Pressmeddelande
I dag överlämnar Jordbruksverket sitt uppdrag till regeringen om hur en uppbyggnad av beredskapslager ska kunna stärka beredskapen på och omkring svenska gårdar. Myndigheten uppskattar att det kommer ta 5–10 år att bygga upp ett lager av spannmål och kritiska insatsvaror för jordbruket.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum