IVA-rapport ger förslag för en resurssmartare textilsektor

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) publicerar mellan slutet av 2019 och våren 2020 flera långtgående handlingsplaner för ökad resurseffektivitet på fem resurskrävande områden: mobilitet, textil, plast, lokaler och livsmedel. Nu kommer en ny rapport med fokus på hur textilsektorn ska bli mer cirkulär och resurssmart.
– Textilier behöver bli mer resurseffektiva, från designfas till produktion, lagerhållning, försäljning, användning och tillbaka till återbruk och återvinning, säger Cecilia Tall, ordförande för projektets Textilgrupp och generalsekreterare för TEKO.
För att göra sektorn mer hållbar föreslår IVA bland annat följande åtgärder:
- En tydligare definition och en internationell standard för vad som verkligen är hållbara textilier behövs. Dessutom måste branschen utveckla ett ramverk för hur olika material och produkter ska hanteras i slutfasen av en produkts livscykel.
- För att möta framtidens globala ökade efterfrågan behövs ”materialmäklare” för att hitta materialflöden att återanvända för textilproduktion. Restflöden kan tas från plastindustrin, skogsindustrin, livsmedelsindustrin, verkstadsindustrin, bygg- och bilindustrin med fler.
- Nya innovativa affärsmodeller baserade på återbruk, uthyrning, prenumeration på kläder och textilier behöver skalas upp. Dessa – samt textilframställning från hållbara återvunna material – skulle kunna få skattelättnader för att få igång omställningen. Offentlig sektor bör gå i bräschen för förändring.
- En kreditnämnd för företag inom cirkulär ekonomi skulle kunna sättas upp för att erbjuda garantier eller förmånliga lån. Industriparker kan etableras för att ge möjlighet till nya svenska hållbara företag att växa och kunna skapa nya arbetstillfällen.
Arbetet har skett inom ramen för IVA-projektet Resurseffektivitet och cirkulär ekonomi, som syftar till att stärka Sveriges konkurrenskraft för en framtid med begränsade resurser i linje med FNs globala hållbarhetsmål. Projektet har satt upp plattformar för dialog mellan näringsliv, offentlig sektor och akademi som tar fram förslag på olika områden. Den nya rapporten har skrivits av delprojektledare Elin Larsson.
– Projektets vision är att Sverige ska bli den ledande nationen för ett resurseffektivt, cirkulärt samhälle, säger Caroline Ankarcrona, projektledare på IVA.
Kontakter
Anna Lindberg
t f Kommunikationschef, kommunikationsansvarig Klimat-Resurs-Energi
Telefon 08-791 29 91
E-post / användarnamn anna.lindberg@iva.se
Per AnderssonPressansvarigKungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)
Tel:072-071 39 73per.andersson@iva.seBilder
Om

Grev Turegatan 16
114 46 Stockholm
08-791 29 00https://www.iva.se/
I över 100 år har Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) varit en mötesplats för Sveriges framtid. IVA samlar kompetens och erfarenhet från cirka 1 300 invalda akademiledamöter och 250 företag. Vi bygger broar mellan näringsliv, offentlig verksamhet, akademi och politik. IVA driver på vetenskaplig grund en saklig debatt inom flera samhällsviktiga områden.
IVA är ett lättillgängligt expertorgan fristående från enskilda intressen, ideologier och partipolitik. Vi tror på och verkar för människans förmåga att bidra positivt till samhället genom teknisk och ekonomisk vetenskap.
Följ Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)
Så kan Sverige få bättre utväxling av kunskapsbaserade tillgångar8.4.2025 09:32:04 CEST | Pressmeddelande
I en tid där den globala konkurrensen ökar, är det avgörande att Sverige tar väl hand om patent, upphovsrätt, varumärken och andra kunskapsbaserade tillgångar. Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) föreslår därför att regeringen tar initiativ till att utveckla en nationell strategi och handlingsplan för kunskapsbaserade tillgångar.
Pressinbjudan: Jämställdhet - en ödesfråga för akademi och näringsliv31.3.2025 09:18:28 CEST | Pressinbjudan
Medier inbjuds att delta i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens seminarium om jämställdhet. På seminariet diskuterar ledande företrädare från näringsliv och akademi konkreta lösningar för att möjliggöra att fler kvinnor når ledande positioner.
Pressinbjudan: STEM-strategin: Från ointresse till engagemang18.3.2025 08:00:00 CET | Pressinbjudan
Medier inbjuds att delta i Vetenskapsrådets, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens och Kungl. Vetenskapsakademiens seminarium om hur STEM-strategin, skola och forskning kan samverka för ökat intresse i grundskolan?
Pressinbjudan: Hur blir industriföretag i EU och Sverige vinnare i en orolig värld?7.3.2025 08:35:45 CET | Pressinbjudan
Medier inbjuds att delta i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVAs) seminarium på temat ”Produktivitet för ökad konkurrenskraft”. På seminariet medverkar ledande företrädare från svensk industri, akademi och myndighet.
Prins Daniels Fellowships mentorsprogram – här är de utvalda entreprenörerna5.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Totalt 20 entreprenörer är utvalda till Prins Daniels Fellowships mentorsprogram för att utveckla sina företag och sig själva. Tillsammans med handplockade mentorer från näringslivet får entreprenörerna en unik möjlighet att utveckla sina företag inom allt från mobilbank för unga till AI-effektivisering av råvaruutbytet i skogsindustrin.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum