Pandemin gav oss möjlighet att ompröva Vattenindustrins vision och mission

Dela
- ”På ett sätt kan man säga att pandemin har spelat oss i händerna. Digitaliseringsprocessen har fått en skjuts framåt och det har öppnat upp för nya och effektivare arbetssätt. Det passar väl i tid med förnyelsen av Varim och namnbytet till Vattenindustrin”, berättar Erik Malmberg VD på Malmberg.

Som styrelsemedlem i Vattenindustrin har Erik många tankar och funderingar kring hur en effektiv branschorganisation ska fungera och vilken funktion den har. För de unga, som är nya i branschen, kan medlemskapet bli ett sätt att bygga nätverk och skapa kontakter. Det finns en möjlighet att hitta sin egen väg till kunskap och lära sig om regelverk och praxis omgärdar branschen.

- ”Hela VA-Sverige befinner sig i en spännande och omdanande tid. Idag talar alla om hållbarhet, och det är naturligtvis både behjärtansvärt och helt nödvändigt. Det är det övergripande budskapet i FN:s 17 globala utvecklingsmål och en ledstjärna för oss alla. Men det är viktigt att det går att bryta ner till våra faktiska jobb i vardagen, så det inte fastnar på en flumnivå. Här är Vattenindustrin som branschorganisation viktigt för att ge utrymme och möjlighet att diskutera övergripande begrepp och vad de innebär i praktiken”, säger Erik.

Bred kompetens inom organisationen

En utmaning för Vattenindustrin är att den samlar många olika verksamheter med olika intressen. Det leder till att det ibland kan vara svårt att föra konkreta diskussioner. Vad som intresserar pumptillverkare behöver inte vara lika viktigt för konsulter. Samtidigt som det är en utmaning ger det också en styrka till Vattenindustrin.

- ”Vi är en bred organisation, men det är också vår styrka. Genom att vi representerar hela vattenindustrin kan vi bilda en stark röst mot beställare. En viktig uppgift för oss är att arbeta för enklare och effektivare upphandlingar, som inte avbryts av mer eller mindre relevanta skäl”, säger Erik.

Trots att mycket går att göra digitalt poängterar Erik vikten av det fysiska mötet och fördelen att sitta runt samma bord. En branschorganisation skapar ett andrum där man kan ventilera sina problem utan syfte att göra affärer och sälja. Man kommer till möten för att lära sig och utbyta erfarenheter.

- ”Sen kan det naturligtvis leda till affärer i ett senare skede, men det är inget primärt syfte. Vi arbetar alla för vattnets bästa och det skapar en avspänd och atmosfär”, avslutar Erik.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Vattenindustrin
Vattenindustrin
Box 5510, Storgatan 5
114 85 Stockholm

08-782 08 50http://www.vattenindustrin.se

Samlad kompetens för framtidens vatten.

Vattenindustrin är branschorganisationen för konsulter, entreprenörer och produktleverantörer inom vattenrening och vattenbehandling. Vi arbetar för att skapa resilienta och långsiktiga lösningar där medlemmarna bidrar med innovation och kompetens för hållbara lösningar i ett gott affärsklimat.

Vattenindustrin har sitt hos Teknikföretagens Branschgrupper AB.

Följ Vattenindustrin

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vattenindustrin

Vattenindustrin lanserar gemensamt Internship Program 202426.10.2023 06:55:00 CEST | Pressmeddelande

Vattenindustrin står inför ett generationsskifte. Samtidigt finns ett mycket stort investeringsbehov i VA och utvecklingen går snabbare än någonsin tidigare. Sammantaget innebär detta att vi inte bara behöver ersätta de som går i pension, vi behöver också attrahera fler och nya typer av kompetenser. För att locka unga att välja en karriär inom vatten lanserar Vattenindustrin ett Internship program som kommer att sträcka sig över sommaren 2024.

Novusrapport: 9 av 10 kommuner har behov av underhåll och investeringar i vattentjänster25.10.2023 10:05:02 CEST | Nyheter

I en kartläggning anser 88 procent uppger att de har ett mycket eller ganska stort behov av underhåll och investeringar och 83 procent svarar att underhåll och investeringar i vattentjänster är ganska eller mycket högt prioriterat. Samtidigt säger 45 procent att de saknar eller inte vet om det finns en budget som täcker behovet av dessa investeringar enligt rapporten “Temperaturen på Vatten-Sverige" som Novus genomfört på uppdrag av Mötesplats Vatten2023.

Idag arrangerar Vattenindustrin forum för viktiga vattenfrågor29.11.2022 07:35:00 CET | Pressmeddelande

Vattenindustrin bjuder idag, tisdagen den 29 november, för första gången in till ett nytt forum där dialog, framtidsfrågor och mötet står i fokus. Vattenindustrin FORUM22 fokuserar på inspel i tre för VA-branschen viktiga frågor; hur projekt som ska fungera länge bäst realiseras kopplat till det stora investeringsbehovet, hur vi som bransch kan bli klimatneutrala samt kompetensförsörjning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum