Vattenindustrin

Vattenindustrin - en viktig del i ett större sammanhang

Dela
FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling är ledstjärnan för Vattenindustrins arbete. Styrelsemedlemmen Torbjörn Petterson förklarar hur viktigt det är att allt branschorganisationen och medlemmarna gör måste svarar mot målen.

- ”Om man har de målen framför sig känns arbetet mer betydelsefullt och man inser att man ingår i en större sammanhang. Vi levererar inte bara effektiva pumpar utan är del i en global process”.

För Torbjörn Pettersson, försäljningschef på Zander & Ingeström, är resonemanget enkelt och självklart. Ingen klarar att förse omvärlden med rent vatten på egen hand. Men tillsammans kan branschen lösa de utmaningar som finns. Och för att klara det måste man kunna träffas på neutral mark, där målet är större än den egna plånboken. Då krävs en stark branschorganisation.

- ”Vattenindustrin samlar alla de företag som behövs för att producera rent vatten och det känns väldigt bra att vi nu fått ett namn som talar om vad vi gör. Nu ska vi alla kraftsamla för att informera om vårt uppdrag och hur vi arbetar för en bättre värld”, säger Torbjörn.

Ökad attraktionskraft

Torbjörn Pettersson konstaterar att Vattenindustrins attraktionskraft måste öka för att man ska klara framtida rekryteringsbehov. I det sammanhanget är det viktigt att sätta in varje enskilt arbetsmoment i ett större perspektiv. Vi arbetar för bättre miljö och en renare värld. I slutänden handlar det om rent vatten till kommande generationer.

- ”Unga människor som står inför sitt yrkesval måste får den bilden klar, då blir vi mer intressanta. Jag tror också att det blir lättare att locka kvinnor om vi kommunicerar bredare”, säger Torbjörn.

Industri lockar

Att Varim nu blir Vattenindustrin förmedlar även att det finns fler kunder än kommunerna. Både det faktum att rent vatten är något som produceras, samt att det finns industrikunder som har strikta krav på rening av sitt processvatten, ökar intresset för verksamheten.

- ”Jag tror att ordet ’industrin’ har en lockelse för vissa personer. Det breddar och öppnar upp”, säger han med ett skratt.

Torbjörn refererar till ett antal kända fall där vattentäkter förorenats och människor druckit förorenat vatten. Det visar på sårbarheten och problemet med att garanter rent vatten. Oavsett vems felet är måste situationen lösas och rent vatten levereras till befolkningen.

- ”Allas rätt till rent vatten är lagstadgat. Och därför känns det som ett otroligt viktigt uppdrag att hjälpa till med den frågan. Vi drar alla vårt strå till stacken. Nu måste vi också hjälps åt att föra budskapet vidare”, avslutar han.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Vattenindustrin
Vattenindustrin
Box 5510, Storgatan 5
114 85 Stockholm

08-782 08 50http://www.vattenindustrin.se

Samlad kompetens för framtidens vatten.

Vattenindustrin är branschorganisationen för konsulter, entreprenörer och produktleverantörer inom vattenrening och vattenbehandling. Vi arbetar för att skapa resilienta och långsiktiga lösningar där medlemmarna bidrar med innovation och kompetens för hållbara lösningar i ett gott affärsklimat.

Vattenindustrin har sitt hos Teknikföretagens Branschgrupper AB.

Följ Vattenindustrin

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vattenindustrin

Vattenindustrin lanserar gemensamt Internship Program 202426.10.2023 06:55:00 CEST | Pressmeddelande

Vattenindustrin står inför ett generationsskifte. Samtidigt finns ett mycket stort investeringsbehov i VA och utvecklingen går snabbare än någonsin tidigare. Sammantaget innebär detta att vi inte bara behöver ersätta de som går i pension, vi behöver också attrahera fler och nya typer av kompetenser. För att locka unga att välja en karriär inom vatten lanserar Vattenindustrin ett Internship program som kommer att sträcka sig över sommaren 2024.

Novusrapport: 9 av 10 kommuner har behov av underhåll och investeringar i vattentjänster25.10.2023 10:05:02 CEST | Nyheter

I en kartläggning anser 88 procent uppger att de har ett mycket eller ganska stort behov av underhåll och investeringar och 83 procent svarar att underhåll och investeringar i vattentjänster är ganska eller mycket högt prioriterat. Samtidigt säger 45 procent att de saknar eller inte vet om det finns en budget som täcker behovet av dessa investeringar enligt rapporten “Temperaturen på Vatten-Sverige" som Novus genomfört på uppdrag av Mötesplats Vatten2023.

Idag arrangerar Vattenindustrin forum för viktiga vattenfrågor29.11.2022 07:35:00 CET | Pressmeddelande

Vattenindustrin bjuder idag, tisdagen den 29 november, för första gången in till ett nytt forum där dialog, framtidsfrågor och mötet står i fokus. Vattenindustrin FORUM22 fokuserar på inspel i tre för VA-branschen viktiga frågor; hur projekt som ska fungera länge bäst realiseras kopplat till det stora investeringsbehovet, hur vi som bransch kan bli klimatneutrala samt kompetensförsörjning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum