Skogsindustrierna

Mistra Digital Forest lanserar nytt utbildningskoncept för ökad digital kompetens

Dela
Digitaliseringen i skogsbruket är i full gång. För att öka den digitala kompetensen hos skogsföretag lanserar forskningsprogrammet Mistra Digital Forest utbildningskonceptet Digital Forest Academy.

Intresset för digitalisering och artificiell intelligens är stort bland organisationer och företag inom skogsnäringen, men den digitala transformationen är dock i sin linda. Det visar en rapport om digitaliseringen av den skogliga värdekedjan: Vilka är de huvudsakliga möjligheterna och utmaningarna? som tagits fram inom Mistra Digital Forest under 2020.

– Digitalisering handlar både om hårda och mjuka frågor. Allt från tekniken själv till hur vi organiserar oss och vilken syn har vi på digitalisering. Om den digitala kompetensen höjs kommer det att främja det svenska skogsbruket på ett påtagligt sätt, säger Jonny Holmström, professor i informatik vid Umeå universitet och grundare av Swedish Center for Digital Innovation (SCDI), tillika författare till rapporten.

Under hösten 2020 har programmets deltagande företag fått besvara en enkät om sitt utbildningsbehov inom digitalisering vars resultat har legat till grund för framtagandet av utbildningar. Digital Forest Academy består idag av fem kärnkurser, framtagna av Jonny Holmström, med fokus på att utveckla verktyg för att kunna hantera och accelerera digitaliseringsprocesser, och riktar sig till företag i skogsindustrin.

Samtliga kärnkurser genomförs på beställning och skräddarsys efter varje organisations unika behov. Tanken är att kurserna som tagits fram i Digital Forest Academy ska kunna genomföras vid olika lärosäten där rätt kompetens finns.

– Syftet med utbildningarna är att få skogsföretag att kunna dra praktisk nytta av digitaliseringen i sin verksamhet, säger Erik Willén på Skogforsk som leder projektet Digital Forest Academy.

– Digital Forest Academy är en viktig satsning som gör det möjligt för branschen att ta nästa steg i digitaliseringen av det svenska skogsbruket. Vår ledningsgrupp på Holmen Skog har gått kursen Digital transformation – det var en viktig del i vår resa framåt för att bli ett mer innovativt företag, säger Lisa Nilsson, IT-chef på Holmen Skog.

Utöver de kurser som erbjuds i Digital Forest Academy har Mistra Digital Forest samlat andra relevanta utbildningar på området som kan passa yrkesverksamma, som erbjuds via olika aktörer och lärosäten runtom i landet.

Kontakter

Erik Willén, Digital Forest Academy
E-post: erik.willen@skogforsk.se


Jonny Holmström, Digital Forest Academy
E-post: jonny.holmstrom@umu.se

Bilder

Länkar

Om

Skogsindustrierna
Skogsindustrierna
Box 55525
102 04 Stockholm

+46 8 762 72 00http://www.skogsindustrierna.se

Forskningsprogrammet Mistra Digital Forest tar tillvara digitaliseringens möjligheter för skogsbruket, och bidrar därigenom till omställningen av vårt samhälle till en cirkulär bioekonomi. Programmets vision är att skapa digitala lösningar för en hållbar och effektiv skoglig bioekonomi.

Skogsindustrierna är programvärd och övriga programparter är BillerudKorsnäs, Holmen, SCA, Stora Enso, Sveaskog, Södra, IVL Svenska Miljöinstitutet, KTH, Skogforsk, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) samt Umeå universitet. Programmet finansieras av Mistra och deltagande parter. Läs mer på www.mistradigitalforest.se.

Följ Skogsindustrierna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsindustrierna

EU:s klimatkommissionär i Sverige för samtal om skogens klimatnytta11.6.2024 17:37:48 CEST | Pressmeddelande

Skogens olika nyttor för den gröna omställningen var ämnet när EU-kommissionens klimatkommissionär Wopke Hoekstra under tisdagen besökte svenskt skogsbruk. Tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman och företrädare för miljö- respektive skogsägarrörelsen diskuterades bland annat hur den svenska skogsindustrin kan bidra till EU:s klimatmål.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye