gymnasium.se

Svårt att välja rätt gymnasieutbildning

Dela
Vad tycker framtida gymnasieelever är utmanande när de ska välja gymnasium? Var letar de information och hur vill de ha den presenterad? Svaren presenteras i Gymnasievalsrapporten, den undersökning gymnasium.se genomfört bland 1 940 respondenter.

Undersökningen visar att 67 procent av de svarande tycker gymnasievalet är ett svårt val samtidigt som en fjärdedel uppger att de inte gjorde rätt gymnasieval. Denice Karlsson, projektledare, kommenterar undersökningen:
– Vi behöver göra det enklare för blivande gymnasieelever att skaffa sig tillräcklig information för att kunna göra ett val de känner sig trygga med. Detta gäller inte bara under pandemin, generellt sett behöver fler få större möjligheter att hitta rätt utbildning.

I vågorna av pandemin efterfrågar eleverna digitala evenemang där de kan tillskaffa sig information. Merparten av de som har besökt ett digitalt evenemang har varit nöjda med upplevelsen. Bland de som inte varit på ett digitalt öppet hus eller en digital mässa är det endast fem procent som uppger att de inte kan tänka sig delta på ett sådant evenemang.

Bristen på information vid val av yrkesprogram eller högskoleförberedande program är fortsatt stor. Färre än hälften av de tillfrågade tror att man kan få högskolebehörighet via ett yrkesprogram och hela 76 procent anger att den största anledningen till att läsa ett högskoleförberedande program är att de vill studera vidare efter gymnasiet.

För att läsa hela rapporten, klicka här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

gymnasium.se
gymnasium.se
Karlavägen 104
115 26 Stockholm

https://www.gymnasium.se/

gymnasium.se är Sveriges största söktjänst för gymnasieskolor, med i genomsnitt 200 000 besök i månaden. På gymnasium.se finns samlad information om Sveriges alla gymnasieskolor. Bakom gymnasium.se står Educations.com Media Group, som även driver söktjänsterna studentum.se, utbildning.se, kurser.se och aktivitet.se.

Följ gymnasium.se

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från gymnasium.se

Bara 60 procent känner att de gjort rätt gymnasieval6.12.2022 08:48:33 CET | Pressmeddelande

Nu har gymnasium.se släppt rapporten Gymnasievalsrapporten 2022 där över 3 000 blivande och nuvarande gymnasieelever deltagit. Rapporten avslöjar bland annat att endast 60 procent av de nuvarande eleverna är nöjda med sitt val, att blivande elever inte bryr sig nämnvärt om lärarbehörighetsgraden och att mer än 40 procent av respondenterna är osäkra på om yrkesprogrammen ger högskolebehörighet.

Sveriges största digitala gymnasiemässa öppnar 22 november15.11.2022 10:56:24 CET | Pressmeddelande

Gymnasiemässan i Stockholm, Sveriges största gymnasiemässa, är fortsatt digital vilket betyder att även årets 26 000 niondeklassare får möjligheten att digitalt träffa representanter från gymnasieskolorna, prata med studie- och yrkesvägledare, titta på webbinarier och ta del av utbudet från Stockholms olika gymnasieskolor inför det stundande gymnasievalet. I år medverkar 150 skolor på gymnasiemassan.nu den 22 - 23 november.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye