Spotify: ”Flexibelt arbetsliv ger frihet”

Att arbeta på distans har blivit till vardag för många. Och såväl medarbetare som chefer har upptäckt fördelarna med distansarbetet – men också de negativa konsekvenserna.
I Studio Akavia Möter diskuterar Katarina Berg, global HR-chef på Spotify, Maria Deckeman, organisationsutvecklare på Karolinska Institutet, och Jonas Grafström, doktor i nationalekonomi på Ratio, hur arbetslivet förändrats och vilka erfarenheter som de tar med sig framåt.
– Det finns tre orsaker varför vi erbjuder medarbetare denna flexibiliteten. Ett: Attrahera medarbetare från hela världen. Två: Behålla dem vi har. Och tre: Att börja nudga ett beteende att arbete verkligen är någonting vi gör och inte bara ett ställe vi går till. När arbetsrätten, juridiken och försäkringsbolagen i framtiden tillåter att man kan vara digital nomad hela tiden och vi samtidigt kan vara en god arbetsgivare – då kan man följa solen och börja året på Auckland i Nya Zeeland och avluta det i LA, säger Katarina Berg på Spotify, som har över 7 000 medarbetare över hela världen.
Maria Deckeman har precis slutfört en rapport där det föreslås att Karolinska Institutet, KI, med över 5 000 anställda ska införa ett mer flexibelt arbetssätt. I rapporten har de tittat på vad forskningen hittills dragit för slutsatser om distansarbete och vad medarbetarna har för erfarenheter och ser att ett mer flexibelt arbetssätt har ett starkt stöd. På frågan i Studio Akavia Möter om flexibelt arbetsliv innebär högre krav på chefer håller Maria Deckeman inte med utan menar att det kommer att kräva en mer integrerad syn på ledarskap, där alla i större utsträckning leder sig själva och varandra.
– Jag kan bli väldigt provocerad när man pratar om att ”oj, nu ska vi leda på distans, då behöver jag ta hand om mina medarbetare ännu bättre, jag behöver checka in varje dag”. Men nya problem kan inte lösas med gamla metoder. Jag är helt övertygad om att vi måste tänka om och tänka nytt och att vi behöver hitta nya sätt kring hur vi kan jobba med ökat eget omdöme och utvecklade relationer kopplat till de uppdrag som vi gör, säger Maria Deckeman.
Forskaren Jonas Grafström tror definitivt det flexibla arbetslivet är här för att stanna. Men att det även kan innebära risker.
– Jag tror att vi kommer få se del negativa effekter med tiden. För att jämföra med teknologi, nästan all sådan har någon baksida – förbränningsmotorn var fantastisk för att öka produktionen i industrin, men släppte också ut en hel del saker som vi nu måste städa upp. Jag tror att det blir svårt för dem som är hemma och vi ser nu att det har blivit A- och B-lag, där A-laget är de som är inne på kontoret och de vet vad som händer. Men för de som är hemma blir det svårare, de blir som ett B-lag, säger Jonas Grafström.
Hela inslaget från Studio Akavia Möter finns här.
Nyckelord
Kontakter
Caroline CederquistPressansvarig
Tel:070-665 29 55caroline.cederquist@akavia.seBilder

Länkar
Om
Akavia är fack- och professionsförbundet för dig som vill mer, som tror på din kompetens och förmåga att få saker att hända. För dig som kunnigt och tryggt driver utvecklingen framåt, för en upplyst framtid. Förbundet bildades av Civilekonomerna och Jusek 2020 och samlar i dag 144 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia är partipolitiskt obundet och det tredje största förbundet inom Saco.
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Akavias lönestatistik visar: Nyutexaminerade kvinnor tjänar 1 000 kr mindre än män vid första jobbet16.4.2025 09:19:03 CEST | Pressmeddelande
Ny lönestatistik från fack- och professionsförbundet Akavia visar att nyutexaminerade it-akademiker hade högst medianingångslön bland akademikerna under 2024 följt av jurister och ekonomer. Statistiken visar också att nyutexaminerade kvinnliga akademiker får 1 000 kr mindre i medianingångslön än manliga akademiker.
Akavia om vårbudgeten: Hög beredskapsförmåga kräver resurser15.4.2025 08:27:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia välkomnar specifika satsningar för att öka det civila försvaret, bland annat till MSB, men betonar vikten av långsiktig tydlighet kring resurstilldelningen av sådana till myndigheterna. Höjd beredskapsförmåga får inte ske på bekostnad av kärnverksamhet och övriga tilldelade uppdrag.
Akavias lönestatistik: Ekonomer i lönetoppen medan it-akademikerna ökar mest7.4.2025 09:05:36 CEST | Pressmeddelande
Medianlönen för de akademiker som fack- och professionsförbundet Akavia samlar ökade med 4,1% under 2024 jämfört med året innan och ekonomerna är fortsatt högst upp i lönetoppen. Högst löneutveckling av samtliga professioner hade it-akademikerna. Det visar ny lönestatistik från Akavia.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för telekomsektorn4.4.2025 09:15:12 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom telekomsektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och flexiblare förutsättningar för nattarbete.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för anställda i IT-sektorn3.4.2025 09:01:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom IT-sektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och ändring gällande arbete på mertid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum