Akavia om vårbudgeten: Hög beredskapsförmåga kräver resurser
Akavia välkomnar specifika satsningar för att öka det civila försvaret, bland annat till MSB, men betonar vikten av långsiktig tydlighet kring resurstilldelningen av sådana till myndigheterna. Höjd beredskapsförmåga får inte ske på bekostnad av kärnverksamhet och övriga tilldelade uppdrag.
Dagens vårbudget läggs i en tid av låg tillväxt, hög arbetslöshet och ett osäkert omvärldsläge. Det finns goda skäl till regeringens nyligen aviserade lånefinansiering för att snabbt kunna utöka försvarsinvesteringarna, men för att långsiktigt finansiera ett starkare försvar krävs goda villkor för verksamhetsutveckling, tillväxt och konkurrenskraft.
Akavia välkomnar regeringens satsningar för att stärka Sveriges försvar och specifika insatser för att stärka den civila beredskapen. Men höjd beredskapsförmåga av offentlig sektor får inte ske på bekostnad av kärnverksamhet och övriga tilldelade uppdrag.
- Många av Akavias medlemmar har centrala funktioner i offentlig sektor, inte minst på myndigheter. Samtidigt som behov av nya investeringar kan innebära omprioriteringar inom statsbudgeten kommande år måste de ha rätt förutsättningar för att bidra till en starkare beredskap. Myndigheter måste därför på längre sikt få tillräckligt öronmärkt finansiering utanför ordinarie verksamhetsbudget för att kunna höja ambitionsnivån i sitt beredskapsarbete samtidigt som de hanterar de utökade uppdrag som tilldelas dem, säger Anna Nitzelius, sakkunnig förvaltningspolitik på Akavia.
Ökad produktivitet med en bredare implementering av AI
Samtidigt som tillväxten hotas av bland annat tilltagande handelskrig finns potential för ökad produktivitet med en bredare implementering av AI. Kapplöpning pågår inom AI-området och även om Sverige har goda förutsättningar är det bråttom att ta kliv framåt.
En viktig funktion med vårändringsbudgeten är att hantera brådskande frågor som uppkommit under året. Akavia är därför mycket positiva till satsningen på AI-verkstad för offentlig sektor, men saknar också framfart i flera andra av AI-kommissionens förslag som presenterades under hösten 2024. Det gäller bland annat satsningarna på öronmärkta medel för att utveckla högskolornas kursutbud inom AI för yrkesverksamma samt AI-relaterad forskning. Regeringen har tidigare aviserat att sju lärosäten får i uppdrag att utveckla korta kurser med inriktning på AI men Akavia anser att det uppdraget behöver utökas.
- Sju av tio yrkesverksamma akademiker vill utveckla sin AI-kompetens, men det saknas kunskap om vilka mänskliga förmågor och kompetenser som blir särskilt viktiga framöver. Den satsning som gjorts på korta kurser inom AI på universitet och högskolor är bra men behöver byggas ut. Vi ser också ett stort behov av mer AI-relaterad forskning kopplat till kompetensbehoven på framtidens arbetsmarknad. Här hade vi hoppats på mer i dagens vårbudget, säger Hanna Birath, sakkunnig AI och livslångt lärande på Akavia.
För mer information, vänligen kontakta
Filip Lindmark, pressansvarig
filip.lindmark@akavia.se eller 0706-65 29 55
Om Akavia
Akavia är fack- och professionsförbundet för de som vill mer, som tror på sin kompetens och förmåga att få saker att hända. För de som kunnigt och tryggt driver utvecklingen framåt, för en upplyst framtid. Förbundet bildades av Civilekonomerna och Jusek 2020 och samlar i dag 144 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia är partipolitiskt obundet och det tredje största förbundet inom Saco.
Nyckelord
Kontakter
Filip LindmarkPressansvarig
Tel:+46706652955filip.lindmark@akavia.seOm Akavia
Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Förbundet har 144 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Akavias lönestatistik visar: Nyutexaminerade kvinnor tjänar 1 000 kr mindre än män vid första jobbet16.4.2025 09:19:03 CEST | Pressmeddelande
Ny lönestatistik från fack- och professionsförbundet Akavia visar att nyutexaminerade it-akademiker hade högst medianingångslön bland akademikerna under 2024 följt av jurister och ekonomer. Statistiken visar också att nyutexaminerade kvinnliga akademiker får 1 000 kr mindre i medianingångslön än manliga akademiker.
Akavias lönestatistik: Ekonomer i lönetoppen medan it-akademikerna ökar mest7.4.2025 09:05:36 CEST | Pressmeddelande
Medianlönen för de akademiker som fack- och professionsförbundet Akavia samlar ökade med 4,1% under 2024 jämfört med året innan och ekonomerna är fortsatt högst upp i lönetoppen. Högst löneutveckling av samtliga professioner hade it-akademikerna. Det visar ny lönestatistik från Akavia.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för telekomsektorn4.4.2025 09:15:12 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom telekomsektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och flexiblare förutsättningar för nattarbete.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för anställda i IT-sektorn3.4.2025 09:01:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom IT-sektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och ändring gällande arbete på mertid.
Juristavtalet blir ett tillsvidareavtal26.2.2025 13:47:57 CET | Pressmeddelande
För drygt tre år sedan tecknade Akavia och Almega Tjänsteföretagen juristavtalet, ett kollektivavtal specifikt anpassat för jurist- och advokatbyråers verksamhet. Nu har juristavtalet blivit ett tillsvidareavtal.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum